Декларації доходів деяких кандидатів у Вінниці схожі на брехню

Декларації доходів деяких кандидатів у Вінниці схожі на брехню
Якщо вірити деклараціям кандидатів у нардепи по вінницьких округах №11 та №12, то мільйонерів середи них лише двоє – Порошенко і Антемюк. А деякі кандидати запевняють нас, що живуть зовсім скромно, не маючи навіть власного житла

Центрвиборчком зареєстрував уже всіх кандидатів у народні депутати, що візьмуть участь у виборах 28 жовтня. В окрузі №11 їх десятеро, в окрузі №12 – восьмеро. Усі вони – люди різних майнових статків.
Але усіх їх поєднує одне: кожен із них зумів знайти майже 13 тисяч гривень, щоб зареєструватись на виборах. А якщо взяти до уваги, що ці гроші вони віддали державі безповоротно, то ясно, що вони відрізняються за статками від простих вінничан.

Вся увага – найбагатшим
Що стосується статків кандидатів у народні депутати у двох вінницьких округах, то мова про це піде далі. На вибори по восьми одномандатних округах йде достатньо багато людей, чиї статки набагато більші, ніж доходи середніх та навіть багатих вінничан. Спробуємо проаналізувати, чи відповідають задекларовані ними у Центральній виборчій комісії доходи тому, як їх оцінюють провідні українські аналітичні та рейтингові компанії.

Порошенко заробив мільйони
Міністр економічного розвитку і торгівлі України, кандидат у народні депутати Петро Порошенко в 2011 році отримав дохід у вигляді дивідендів та процентів у сумі 86,6 млн грн. Згідно з декларацією про доходи Петро Порошенко в 2011 році зарплату не отримував, а зарплата членів його сім'ї склала 41,147 тис. грн.
Петро Порошенко володіє трьома земельними ділянками: площею 0,1 га, придбаною за 8,2 млн грн, а також площею 0,63 га і 0,12 га. У його власності також є три квартири площею 134, 82 і 68 кв. м та інше нерухоме майно площею 35,3 кв. м.
На рахунках міністра в банках є 192,262 млн грн, у тому числі в 2011 році вкладено 86,6 млн грн. Він також володіє цінними паперами номінальною вартістю 17,191 млн грн, в тому числі придбаними в 2011 році - на 9 млн грн. Внески до статутних капіталів підприємств становлять 25,123 млн грн, у тому числі в минулому році внесено 2,73 млн грн. Члени його сім'ї не мають ні банківських вкладів, ні цінних паперів і корпоративних прав.
Батько міністра економіки Петра Порошенка – Олексій у 2011 році заробив понад мільйон гривень. Так, у 2011 році сукупний дохід Олексія Порошенка, який працює гендиректором «Укрпромінвесту», склав 1 164 744 гривні, зарплата становить 41 272 гривні.

Відео дня
>Доходи Оксани Калетнік
Оксана Калетнік (Єлманова) балотується по округу №16, центром якого є Ямпіль. Вона 9 червня 2010 року увійшла до складу Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У 2010 році Оксана Єлманова зі статком у $ 30 млн зайняла соте місце в рейтингу найбагатших українців за версією журналу «Кореспондент» «Золота сотня». У 2011 році Оксана Калетнік заробила 9,9 млн грн. Доходи членів її сім’ї склали 2452 грн. У Оксани Калетнік доходи від дивідендів становили 1,1 млн грн. При цьому вона брала матеріальну допомогу у 10 тис. грн. Вона володіє шістьма земельними ділянками і має квартиру площею 227 кв. м. У неї у власності є три авто: Land Rover, BMW, Mersedes. На рахунках у банках має 122 млн грн, володіє цінними паперами на суму понад один мільйон гривень.

Бізнес на курятині
Директор фірми «Зернопродукт МХП» Микола Кучер, який балотується у нардепи по округу №17 з центром у Ладижині, заробив у минулому році 2,2 млн грн. Доходи членів сім’ї склали трохи більше 11 тисяч гривень. Він не отримував дивідендів і процентів, володіє двома земельними ділянками площею 2500 та 1000 квадратних метрів. Ні будинку, ні квартири, за оприлюдненою Центрвиборчкомом інформацією, в нього немає. Зате у членів сім’ї є три земельних ділянки загальною площею 6000 кв. м та чималий будинок, його площа 539 кв. м. Автомобілем, водними та повітряними транспортними засобами він не володіє. Щоправда, у членів сім’ї є «Мерседес» 2008 року випуску.

Шепелєв: депутат і кандидат
Колишній нардеп блоку Юлії Тимошенко, колишній регіонал Олександр Шепелєв намагається потрапити до Верховної Ради по округу №13, центр якого знаходиться у Калинівці. Цього літа з іменем Олександра Шепелєва був пов’язаний гучний скандал. 12 червня «Економічна правда» опублікувала інтерв'ю колишнього тимчасового адміністратора банку «Родовід» Сергія Щербини, який перебуває в слідчому ізоляторі за звинуваченням у розтраті десятків мільйонів коштів цього держбанку. Другим обвинуваченим у цій справі є фактичний власник компанії «АК Інжиніринг» Володимир Артюх, який відомий тим, що був генпідрядником реконструкції НСК «Олімпійський». Обидва обвинувачених офіційно і публічно говорять про те, що організатором схеми виведення коштів з «Родоводу» був колишній бютівець і колишній регіонал Олександр Шепелєв.
Тоді ж Олександр Шепелєв спростував свою причетність до афери з банкрутством держбанку «Родовід».
У 2011 році доходи Олександра Шепелєва становили 243 тисячі гривень, а сукупний дохід членів сім’ї – 22,6 млн грн. Дивідендів нардеп не отримував, а от члени його сім’ї їх отримали на суму 16 млн грн. Немає у депутата й кандидата жодної нерухомості і землі. Зате сім’я володіє будиночком площею у 4 тис. кв. м та має дві квартири – 163 та 2000 квадратних метрів. Не володіє Шепелєв та його сім’я жодними транспортними засобами. Зате у депутата і кандидата є банківський рахунок на один мільйон гривень.

«Корупційний скандал» в окрузі №18
Загальні сукупні доходи кандидата у депутати по округу №18, центр якого знаходиться в Іллінцях, Руслана Демчака в 2011 році становили 527 тисяч гривень. Його сім’я заробила 9780 грн. У минулому році кандидат отримав дивідендів на суму 754 грн, має дві невеликі земельні ділянки та будинок площею 770 квадратних метрів. Немає у Демчака автомобіля, тільки у його дружини є Land Rover 2011 року випуску.
Як повідомили українські засоби масової інформації, народний депутат України Олег Новіков звернувся до голови СБУ Ігор Калініна з заявою про підозри щодо протиправної діяльності самовисуванця по округу №18 Руслана Демчака. Його нардеп Новіков підозрює у протизаконній діяльності. І вимагає «припинення протизаконної діяльності з боку організованої злочинної групи, очолюваної Русланом Демчаком».
Як стверджує депутат Новіков, Руслан Демчак - засновник і президент Всеукраїнської громадської організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг», бізнесмен (власник корпорації UBG), мажоритарний акціонер «ЕРДЕ Банк». Виходячи з документів, наданих нардепом Новіковим Службі безпеки України, Руслан Демчак організував схему легалізації коштів через продаж земельних ділянок, які були придбані незаконним шляхом, без сплати передбачених законом податків. Чим закінчиться цей скандал і чи вплине він на кар’єру Руслана Демчака, ми побачимо згодом.

Коментар експерта
Олександр Логінов (31), політолог

- Відмінність у ставленні до оприлюднених у деклараціях відомостей про доходи кандидатів у депутати фіксує чи не найбільшу межу між електоральною поведінкою українських виборців та європейців. Європейський політик, який у декларації вказує дані, які різко суперечать його реальними статкам, ризикує негайно поховати власну кар'єру. Ситуація, коли олігарх, абсолютно не соромлячись спонсорувати багатомільйонні акції та фінансувати діяльність благодійних фондів, декларує, що він одержує середню заробітну плату і не володіє жодним майном, можлива лише в Україні. І ще у деяких (не в усіх) африканських країнах. В умовах українських виборів така фантасмагорична ситуація склалася, за великим рахунком, без жодних наслідків. І кандидати, і виборці поставилися до неї більшою мірою формально. Дуже невеликий відсоток громадян може розсмішити факт, коли дружина певного кандидата володіє усім його майном, і лише за її рахунок він існує на цьому світі. Тут корені глибші, ніж в одній виборчій кампанії - це загальна хвороба суспільства, яке ще не навчилося жорстко реагувати на абсолютно нахабні і очевидні прояви корупції.
 

Коментарі (23)
  • Anonymous

    Шукайте причини в собі. У всьому ми самі винні. Все починається з дрібниць. Даєте чи берете взятки, обдурюєте державу, неплатите всі подаки і так само приховуєте весь свій заробіток, тільки робите це в менших розмірах. То чому вони не мають на це право, а ви маєте? подивіться на себе спочатку. І з цього потрібно починати.
  • Anonymous

    і це ж ви представляєте, скільки ше тут не сказано про їхні доходи!! скілкьи вони ше хочуть на нас заробити!!
  • Anonymous

    да.... отак почитаєш про їхні доходи і починаєш думати, нашо їм ше до влади пхатися??? землі сотні-тисячі гектарів мають, свої автопарки, і ше, і ше гребуть. а осьо про порошенка "Члени його сім'ї не мають ні банківських вкладів, ні цінних паперів і корпоративних прав"...))) якісь байки наче
  • Anonymous

    Оригинально! Семья Порошенко зарабатывает 41 тыс. в год?! Им самим не смешно, когда они декларируют свои доходы?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up