Чортова дюжина, число звіра, число смерті 13, 666, 4... числа, які приносять нещастя - чому їх бояться?

Чортова дюжина, число звіра, число смерті  13, 666, 4... числа, які приносять нещастя - чому їх бояться?
Мало хто любить числа 13 та 666. З ними пов’язано безліч страхів та упереджень. В більшості випадків, люди розуміють їх безпідставність. Але вдіяти нічого не можуть. І за звичкою очікують біди, зіткнувшись із цими “страшними” числами.

У XIX столітті вірили, що коли за столом збирається 13 людей, то один із них протягом року неодмінно помре. Існувала навіть професія “чотирнадцятого гостя”, якого запрошували до столу, аби уникнути нещастя. А мешканці містечка Рівс (Луізіанна, США) виганяли диявола з телефону - більше 40 років вони жили в паніці через телефонний код “666”, присвоєний їхньому місту. Не зрозуміти нам і азіатів - вони бояться числа 4.

Ці фобії  називаються так: гексакосіойгексеконтагексафобія, тріскаідекафобія, параскаведекатріафобія, тетрафобія... Страшно читати й вимовляти. Схоже на якусь небезпечну заразу чи рідкісне захворювання. А розшифровуються вони так: страх числа 666, 13, п’ятниці 13-го, і страх числа 4.

Неприємні відчуття, пов’язані з цими числами, переживає кожна друга людина. Вінницький психолог Людмила Євсеєва говорить про незбагненність таких страхів:

Відео дня
> - У більшості випадків віру в те, що певні числа приносять нещастя, навіть фобіями назвати складно. Це більше схоже на упередження чи стереотипи. Людям доводиться щодня стикатися з проблемами, але якщо щось погане трапиться саме 13 числа, та ще й у п’ятницю, то сприймають це як належне. Мовляв, інакше й бути не могло - сьогодні ж такий нещасливий день!

Виникненню цих штучних страхів, як каже пані Людмила, сприяють як фільми, так і засоби масової інформації. В “страшилках” все погане завжди трапляється у п’ятницю, 13. Одразу ж на згадку приходить Булкаговська Аннушка, яка вже розлила олію на трамвайну колію.  А того, хто живе в будинку під номером 666, все життя спіткають нещастя та переслідують злі сили. Тому люди й сприймають це так емоційно. Та окрім емоцій тут більше нічого й немає.

- Взагалі, люди рідко коли думають про причини того, що з ними відбувається. Вони не хочуть брати на себе відповідальність за свої вчинки чи рішення, тому й шукають винуватих. Виправдовування можуть бути найрізноманітніші: це не я, це парад планет, магнітні бурі, нещасливі числа. Так набагато зручніше замаскуватись, втекти від проблеми.

- Людям, які очікують чогось поганого в конкретний день конкретного числа, я б порадила вести щоденник. Відзначати протягом місяця дні та числа, коли в їхньому житті відбувається щось радісне. І тоді можна буде побачити, що приємного набагато більше, ніж поганого. Можна “переробити” числа під себе: 13, 6, 4, 7 чи 9 вважати своїми щасливими.

Як світ 06.06.06 “відзначав”

Шостого червня 2006 року весь світ чекав з острахом. Люди, навіть далекі від релігії, очікували масштабних катаклізмів чи параду злих сил. Між тим, небо не впало на землю і вулиці не заполонили зомбі. Та й звичайні люди теж нікуди не зникли. А дехто спритний примудрився навіть використати “цікаву” дату у власних інтересах.

06.06.2006 відбулася кінопрем’єра трилера “Омен 666”. Фільм розповідає про народження антихриста, і багато релігійно налаштованих громадських діячів у всьому світі різко засудили режисера за те, що трилер вийшов саме у цей день.

У Голландії Всесвітня організація християн-євангелістів закликала світову спільноту активно молитися впродовж усього дня, аби не допустити “торжества злих сил”.

Члени Церкви Сатани, офіційно зареєстрованої в США та деяких інших країнах, влаштували в цей день святкування 40-річчя з дня заснування своєї організації. Виправдовували це тим, що просто хотіли посміятися над дурними забобонами.  

Звідки пішло

Число звіра у згадується Біблії неодноразово. У Новому Завіті, в книзі одкровень Іоанна  Богослова написано: “Тут мудрість. Хто має розум, нехай порахує число звіра, бо число це людське; число його шістсот шістдесят шість”. У Старому Завіті найвідоміша згадка про три шістки пов’язана з царем Соломоном: «У золоті, яке приходило Соломону в один рік, шість сотень шістдесят і шість талантів золотих» (3.Цар.10: 14). Існує безліч різних тлумачень. Ніби число звіра - символ мамони, царства земної слави, багатства, що не від Бога, а від диявола. “Число людське” - це людські гріхи і недосконалості.

Богослови і філософи намагалися розгадати ім’я антихриста, зашифроване у трьох шістках, і в кожний певний час ним називали то Нерона, то Доміціана, а згодом - Наполеона.

Китайці панічно бояться числа 4, а 6 вважають щасливим

Якщо у європейських країнах уникають числа 13, то мешканці Східної Азії страждають на тетрафобію. Вони бояться числа … 4. Причина виникнення такої незвичайної фобії полягає у вимові китайського ієрогліфа, що позначає “чотири”: “си”. Вимовляється цей ієрогліф майже так само, як слово “смерть”.

Цей страх настільки поширений у Китаї, Японії та Кореї, що в лікарнях та всіх державних установах поверхів, які закінчуються на “4”, просто не існує. Уникають вони і 13-го поверху, але як данину моді на страх перед цим числом у Європі.

Замовчування числа «чотири» прийнято і в сімейному колі, особливо коли нездужає один із родичів. Номери мобільніх телефонів, які закінчуються на “4” або ж мають багато четвірок, в операторів мобільного зв’язку можна придбати із значною знижкою. Компанія Nokia навіть не використовує цифру 4 для назв моделей тих телефонів, які поставляються на азіатський ринок.

Ставлення азіатів до числівників у народі взагалі визначається за словом-омонімом:

1 (один) вимовляється як "честь, виграш";

2 (два) - як "легко";

3 (три) - як "ріст";

4 (чотири) - як "смерть";

5 (п’ять) - як "ніщо";

6 (шість) - як "багатство";

7 (сім) - як "гарантовано";

8 (вісім) - як "процвітання";

9 (дев’ять) - як "довголіття".

А згідно з традиційною китайською нумерологією, цифра 6 є символом сім’ї та сімейного вогнища. Тому 6 червня 2006 року, коли світ завмер в очікуванні появи всілякої нечисті та різних нещасть (06.06.06), китайці активно… одружувалися. В цей день лише в Сінгапурі було зареєстровано втричі більше шлюбів, ніж зазвичай.

Числа 13 уникають в усьому світі

Люди в усьому світі вірять у забобони, пов’язані з числом 13 і тими неприємностями, які воно приносить.

У багатьох європейських країнах та в США у приміщеннях готелів та хмарочосів не існує 13-го поверху. За 12-м відразу ж починається 14-ий поверх. Або ж 12-ий розділяють на 12-А і 12-Б.

Через забобони багатьох пілотів в США ніколи не було винищувача під номером F-13. Після моделі YF-12 відразу ж слідував літак F-14. Багато авіокомпаній, нумеруючи місця в пасажирських літаках, уникають тринадцятого ряду, № 14 слідує одразу ж за 12-м).

Австрійський композитор Арнольд Шенберг страждав на трискаідекафобію. Саме тому його остання опера називається «Мойсей і Арон» («Moses und Aron») замість коректного «Мойсей и Аарон» («Moses und Aaron»): кількість літер у другій назві складає саме тринадцять. Якось він навіть категорично відмовився орендувати будинок під номером 13. Арнольд Шенберг народився і помер 13-го числа. Розповідають, що композитор боявся того дня, коли йому виповниться 76, тому що в сумі ці цифри теж складають 13. Тим паче, що його 76-ліття припадало на п’ятницю, 13. Подейкують, того дня він пролежав у ліжку, готуючись до напевної смерті. Дружина намагалася вмовити чоловіка встати і покінчити з цими дурницями. Вона була шокована, коли той лише встиг вимовити слово “гармонія” і … помер. А сталося це об 11.47 вечора, за 13 хвилин до півночі.

Для пані Людмили число 13 - щасливе

Вінничанка Людмила Котвіцька не боїться ніяких чисел. Більше того, цифра 13 для неї - щаслива.

- Багато людей уникає цієї цифри, бо вірить, що вона приносить нещастя. Я ж вирішила піти “від протилежного”, і сказала собі, що це буде моє щасливе число. Вже майже 20 років працюю рекламним агентом. Коли мені потрібно було обрати свій номер, він є у кожного агента, звісно ж, я зупинилася на номері 13. І вважаю, що ця цифра мені допомогла: з роботою все склалося успішно.

Це число супроводжує мене і в щоденному житті. Доходить до того, що коли готую, приміром, котлети, то їх обов’язково виявиться 13! Хоча я цього й не планувала. То ж ні на які забобони я не страждаю і вважаю, що 13 нічим не гірше за інші числа.

Пані Людмила розповідає, що прояви тердекафобії (так називається страх перед числом 13) спостерігала і в літаках. Там немає не тільки 13-го ряду, а й місць під таким номером.

Якби пані Людмила була знайома із відомим шахістом Гаррі Каспаровим, то гарантовано знайшла б із ним спільну мову. Число 13 він теж вважає своїм щасливим, тринадцяті партії спеціально грав у атакуючому стилі, а в 1985 році виграв матч у Анатолія Карпова з рахунком 13:11 і став тринадцятим чемпіоном з шахів.

{photo_gallery id=644|}

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Як не дивно але в мене 13 зарплата
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up