Чому віряни УПЦ МП мітингували під будівлею Вінницької ОДА?

Чому віряни УПЦ МП мітингували під будівлею Вінницької ОДА?
  • З плакатами «Припиніть гоніння канонічної церкви» сьогодні, 3 грудня, відбувся мітинг під будівлею ОДА.
  • Ми з’ясували, чому люди вийшли на протест та як він завершився

По обіді ми повідомляли, що біля Вінницької ОДА відбувається мітинг. Віряни УПЦ МП оточили вхід до будівлі та тримали плакати, що їхні конституційні права порушуються. Поліція слідкувала за порядком та роздавала людям медичні маски.

Однак мітинг не був довготривалим. Вже о 13.50, коли прибули на місце, пікет завершився: жодної людини не було на місці.

Відео дня

Ми дізналися, що суть протесту полягає у конфлікті між релігійними громадами ПЦУ та УПЦ в селі Снітків Могилів-Подільського району. В селі, де менше тисячі мешканців, люди поділилися на два «табори».

— У 2019 році релігійна громада села подала документи про зміну підлеглості: хотіли перейти в Помісну церкву України. У тих документах були «не згладжені кути», — каже начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький. — Громада подала цивільний позов, і Вінницький апеляційний суд зобов’язав управління зареєструвати зміну підлеглості. Що і було зроблено. Але частина громади вирішила залишитися під підлеглістю УПЦ МП, та з перереєстрацією у ПЦУ не погоджується. Тому організатори підбурюють людей на мітинги. Мовляв, «якщо не вийдете, то завтра і вас перереєструють в ПЦУ».

Чим завершився мітинг? Заступниця керівника управління внутрішньої політики ОДА Альона Лавровська розповіла, що протестувальників у приміщення не пустили, а взяли тільки звернення.

— Ініціативну групу не пустили, бо в «червоній» зоні обмежений прийом відвідувачів. Віряни говорили, що вони не мають сертифікатів, бо проти вакцинації. Тому тільки зареєстрували їхнє звернення, яке буде розглядатись, — пояснила Лавровська.

Першим до ПЦУ, нагадаємо, перейшов Спасо-Преображенський собор. Відбулося це за два дні після отримання томосу.

 

Читайте також:

Чат зі священником та молитви в телефоні. Ми перевірили, як працює додаток ПЦУ

Давно хотіли поговорити зі священником на відверті теми, але соромились? Ми це зробили за вас

У Вінниці урочисто відкрили пам'ятник Блаженнішому Патріарху Любомиру Гузару

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач68

    Коли в населення немає пам'яті, що робили і роблять московіти з нами. А це і голодомор 32-33 років, і війна на сході і багато іншого. А вони і далі йдуть до московської церкви.
    Такий народ немає права на існування
  • Ruslan Fawkes

    Наче дорослі а ше в казочки вірять
  • Вадим Дмитриев

    "— Ініціативну групу не пустили, бо в «червоній» зоні обмежений прийом відвідувачів. Віряни говорили, що вони не мають сертифікатів, бо проти вакцинації."  Было бы грустно, если б не было так смешно.
  • Ihor Nykyforuk

    На 8-му розі віійни ця мерзота ще хоче московської церкви?

keyboard_arrow_up