Чат зі священником та молитви в телефоні. Ми перевірили, як працює додаток ПЦУ

Чат зі священником та молитви в телефоні. Ми перевірили, як працює додаток ПЦУ
  • Православна Церква України запустила власний мобільний додаток «Моя Церква».
  • Як обіцяють розробники, там можна спілкуватися в онлайн-чаті зі священником, дізнаватися новини з життя церкви, мати в телефоні онлайн-карту храмів і не тільки. 
  • Ми протестували, як працює цей мобільний застосунок та розповідаємо вам.

Церква позиціонує цей мобільний застосунок, як ще один місток взаємодії з вірянами. 

Як дізнаємося з офіційної сторінки ПЦУ, це лише перший реліз застосунку. Наразі там є п'ять розділів з найнеобхіднішою інформацією для людей. Надалі карта храмів буде постійно оновлюватися, функцій у застосунку ставатиме більше, а віряни матимуть за допомогою смартфону можливість отримати духовну підтримку. 

— Цей додаток, як аналог телеграм-каналу для людей, які цікавляться церковними питаннями. Віряни зможуть оперативно там отримувати новини, інформацію про свята та графік служінь у храмах, — розповідає секретар Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко. — Також у застосунку є можливість запитати, що цікавить, у реального священника, який сидить по той бік екрану. Я нещодавно спілкувався з розробниками і вони кажуть, що є дуже багато запитань. Люди цікавляться. 

Відео дня

За словами отця Владислава Демченка, у додатку немає можливості обрати священника із конкретного міста. Але, каже, якщо виникне запитання, яке стосуватиметься безпосередньо вінницької тематики, то священник на лінії перенаправить до нас. 

— Я знаю, що більшість наших священників вже завантажили цей застосунок. Віряни активно запитують, і я всім рекомендую, — каже священник. — Церква завжди шукає будь-які можливості, щоб поширювати слово Боже. Найкраще, звісно, це робити лицем до лиця. Коли ж немає такої можливості, то такі застосунки якраз можуть відігравати позитивну роль. 

Як каже протодиякон, застосунки не замінять живого спілкування. Додаток — це, як допоміжний дороговказ чи якась «швидка допомога» у разі потреби духовної підтримки. 

Застосунок вже можна безплатно завантажити на обох платформах  – Google Play та App Store. Ми завантажили собі цей додаток і перевірили, як він працює. 

Розділ 1: новини

Завантажуємо додаток і ми вже одразу можемо ним користуватися. Не обов'язково реєструватися, але, якщо ви хочете отримати весь функціонал застосунку, то таки потрібно створити профіль. 

Процедура реєстрації стандартна, потрібно вказати своє ім'я та прізвище, електронну адресу й пароль. А також застосунок просить зазначити, ким ви є (вірянин, духовенство, архієрей), храм, який відвідуєте і єпархію. 

У розділі новини ви можете дізнатися актуальні новини з релігійного життя Православної Церкви України. 

Розділ 2: молитви

Застосунок пропонує вам перелік молитов, поділивши їх на ранкові та вечірні. Вони написані доволі великим шрифтом, що зручно, і їх кілька десятків. 

Розділ 3: календар

У цьому розділі перед собою ви бачите календар у якому є відзначені усі релігійні свята, та їх короткий опис. Також додаток може надсилати вам сповіщення кожного дня, коли є свято. 

Розділ 4: карта

Додаток просить надати дозвіл на геолокацію, і на екрані за кілька секунд вже відображається наше місцеперебування. Також там вказані назви і адреси найближчих до нас храмів. Однак, натиснувши на іконку церкви, бачимо сповіщення про те, що у нас має бути встановлений Google Map. Це недолік, адже, можливо, не всіх є цей застосунок на телефоні. 

Якщо ж у вас він є, то ви можете ознайомитися з короткими відомостями про храми, що поруч з вами, розкладом служінь і іншою основною інформацією. Але розробники попереджають, що така інформація про всі храми ще не доступна. Цей розділ буде постійно оновлюватися. 

Розділ 5: особистий кабінет

Лише зареєстровані користувачі мають змогу робити регулярні благодійні грошові перекази. І їх можна робити саме у особистому кабінеті. Також там можна змінювати свої дані, які ви вказували при реєстрації, отримати зворотний зв'язок з розробниками. І найголовніше, що є у цьому розділі — це духовна підтримка. 

«Вітаємо! Це ваш віртуальний помічник. Будь ласка, поставте нам запитання», — бачимо на екрані напис, та іконку Facebook. 

З додатка ми переходимо на офіційну сторінку Православної Церкви України. Саме там нам пропонують поставити запитання. Ми пишемо своє питання, і вже за кілька хвилин отримуємо відповідь від священника. 

Що віряни кажуть про застосунок і наші висновки

На офіційній сторінці ПЦУ зазначили, що, якщо у вас виникли зауваження до застосунку або побажання до його наповнення, будь ласка, напишіть на [email protected]. Якщо під час користування виникають технічні труднощі, звертайтеся до [email protected]

У коментарях до допису про створення цього додатку віряни почали писати свої враження від додатка. Ось лише кілька думок.

«Дякую. Клас. Було б добре, щоб завжди була можливість писати iм'я рідних за здоров'я i упокій. Я так робила впродовж карантину i моє життя покращилось», — пише вірянка Ірина Петрікева. Їй відповіли, до слова, що така можливість є й надалі щосуботи у фейсбуці ПЦУ. 

«Як для тестового релізу — дуже і дуже не погано. Все найбільш потрібне присутнє та все працює. На майбутнє, хочеться надіятися, що буде інформація про свята, їх історія, історія чи біографія святих, молитви до них у день свят, читання на дні посту, чи інші свята з прив'язкою прямо до календаря. Мені саме цього найчастіше не вистачає», — пише Сергій Гордейчук. 

«Було б гарно, якби до тексту молитов були додані звукові файли з їх начитуванням поважними священниками нашої церкви», — каже Дмитро Чайко. 

Якщо підвести висновки, то створення такого додатку — хороша ініціатива. І варто враховувати, що на нього ще чекає вдосконалення. Він однозначно спрощує деякі речі для вірян, які через різні причини не мають змоги прийти на Літургію. З головних мінусів — неможливо спілкуватися зі священником просто у додатку, як це було анонсовано. 

Читайте також:

Нагорода знайшла героя. Вінничанин Святослав допоміг незрячій жінці перейти дорогу

Готує каву на піску з часником і не тільки. Історія та секрети Сан Санича

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up