Чому на Європейській площі проведуть пошуково-ексгумаційні дослідження

Чому на Європейській площі проведуть пошуково-ексгумаційні дослідження
фото з архіву редакції
  • У Вінниці цьогоріч планується поставити крапку в питанні деколонізації Європейської площі. Що саме там ще мають зробити?

Процес деколонізації у Вінниці триває. У травні минулого року з площі Європейської прибрали скульптурну композицію з будьонівцем, червоногвардійцем та червоноармійцем. Пізніше там були демонтовані бетонні стели, на яких знаходились плити з викарбуваними іменами полеглих у Другій світовій війні. 

Нині, як читаємо на сайті міськради, цьогоріч у Вінниці мають гідно вшанувати пам‘ять полеглих в Другій світовій війні, які там поховані, та перепоховати останки військових окупаційної армії початку ХХ століття. Для цього мають бути проведені пошукові дослідження на території Європейської площі, де, за архівними даними, наявні місця поховань 1920-1975 рр.. 

«Наразі вже стартували підготовчі роботи на ділянці біля колишнього меморіального комплексу, де пошуково-ексгумаційні роботи проводитиме спеціалізована організація. У результаті досліджень науковці отримають додаткові дані для вивчення історії міста», — читаємо у міськраді.

Відео дня

Виявлені захоронення загиблих під час Другої світової війни перенесуть до вже існуючої зони пам’яті з метою вшанування. 

За словами головного архітектора міста Євгена Совінського, Вінниця має намір таким чином розкрити справжні сторінки власної історії.

«В усій Україні триває процес деколонізації та усунення елементів радянської та комуністичної символіки. Ми маємо намір розмежувати пам’ять про ІІ Світову війну, що буде збережена на Меморіалі по вул. Київській, та штучно привнесений радянсько-комуністичний контекст ”еліт” 20-х, 30-х років, з яких почала формуватись ця поховальна зона, що до цього була міським садом у центрі міста», — каже Євген Совінський. 

За його словами, у випадку якщо будуть виявлені захоронення – їх буде перенесено до вже існуючої зони пам’яті, де уже монтують плити з іменами 6 500 вінничан, що загинули у Світовій війні. Саме з цією метою пошуковці будуть проводити дослідження. По завершенні робіт розпочнеться підготовка до проведення відкритого архітектурного конкурсу.

Як розповідає директор Музею Вінниці Олександр Федоришен, «Меморіал Слави» у середмісті Вінниці насамперед формувався як місце пам’яті про так звану «громадянську війну» та її «героїчну» радянську інтерпретацію.

Детальніше про це можете прочитати у нашій публікації:

А також можете переглянути відео від Музею Вінниці про те, хто і чому там похований та що означало це місце для різних поколінь вінничан.

Читайте також:

Чи має ця людина якесь відношення до Вінниці? Тест про вулиці міста, які назвали на честь росіян

Загадковий палац графа Ксідо. В Хмільнику стоїть незвичайний замок

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Татьяна Жукова

    Іде війна! Майже кожного дня у Соборі відспівують наших Героїв! Скільки біженців, скільки біди!
    Чи на часі ?! Скільки грошей знову витратять на безглузді, скільки в кишені безмірні свої покладуть!
    Дайте гроші на армію, переселенцям, стражденним!
    Не розділяйте людей під час страшної біди ! Таке враження : останні потуги захопити все, що залишилось ! Може і вийде!
    Парк і дозвілля зачекають до Перемоги ! І нехай це буде Перемога над всім злом !
  • Nadja Stepanova

    Ага, ага... саме на разі.... Аяк же скоро перевибори... треба встигнути урвати кусок землі собі під ЩОСЬ!.... І хай там хоча і десять війн іде, треба встигнути хапанути!
  • Сергій Юрченко

    "Українська" стратегія гройсмана...
  • Валерия Гончарук

    Одне місце вже звільняють під пологовим, інше - на Європейській площі?.. взагалі без гальм?

keyboard_arrow_up