Чи можна утеплити багатоповерхівку за 30% від вартості робіт? Є приклади

Чи можна утеплити багатоповерхівку за 30% від вартості робіт? Є приклади
  • Два роки тому на Учительській,10 створили об’єднання співвласників
  • За цей час мешканці відремонтували електрику, під’їзди, підвал, встановили LED-лампи у десятиповерхівці
  • А до кінця 2016 року завершать повне утеплення будинку. Більша частина витрачених коштів — з міського бюджету

Два роки тому мешканці будинку на Учительській, 10 вирішили створити ОСББ, щоб самостійно керувати будинком. Мешканці розповідають, що було багато сумнівів, чи зможуть вони це, як оформлювати договори з постачальниками послуг та інше.

— В мене є протокол перших зборів, де якраз видно, що не всі мешканці хотіли переходити до ОСББ. Я сам переживав. Але взявся, «закотив  рукава» і почав працювати. Важливо, щоб люди бачили результати роботи, куди йдуть їхні гроші, які вони платять за комунальні послуги. І я хочу сказати, що після того, як ми взялися за утеплення будинку, ми дуже об’єднались, - розповів голова об’єднання співвласників багатоповерхівки Олег Побірський.

Відео дня

ОСББ спонукає людей керувати спільно

Побірський розповів, що люди поступово стають більш активними у вирішенні загальнобудинкових питань. Наприклад, після кількох квартирних крадіжок мешканці зібрали кошти і встановили систему відеоспостереження. Сьогодні в одному з під’їздів триває капітальний ремонт.

Олег Побірський, голова ОСББ

Голова ОСББ «ЮМІР» (саме так називається об’єднання, яке створено в будинку — авт.) каже, що люди стали більш активними, коли з’являлися перші результати:

— Ми відмовились від синіх панелей радянського типу і робимо стіни у сучасному стилі з  декоративним оздобленням. Раніше в будинку встановили датчики руху на сходинкових клітинах, а в підвалах – LED-лампи освітлення, — додає Олег Побірський.

У одному з під'їздів роблять капітальний ремонт

За словами в.о. директора департаменту житлового господарства міської ради Романа Фурмана, в 2014 році за кошти міського бюджету тут було виконано ремонт інженерних мереж.

— А за рахунок співфінансування з мешканцями – проведено капітальний ремонт системи електропостачання будинку. За допомогою державної програми з енергоефективності в будинку замінені вікна в під’їздах, — розповідає Фурман.

До кінця року утеплять всю багатоповерхівку

У 2016 році тут вже проводиться утеплення фасадів усього будинку, площа якого 4,6 тис. кв.м. Товщина утеплювача – 10 сантиметрів (пінопласт та мінеральна вата). Причому, мешканці будинку платять за все лише 30% від вартості робіт та матеріалів. Усе інше — фінансується з міського бюджету. На сьогоднішній день виконано половину робіт.

На Коцюбинського, 78 також скористалися міською програмою співфінансування. І є вже результати

— Найменше збирав на утеплення з квартири близько 1000 гривень. Це коли треба утеплити, наприклад, один бік, якщо квартира всередині будинку. А найбільше 12 тисяч гривень. Було важко, але зараз самі мешканці підходять та питають — на що ще здати? А я їм відповідаю: почекайте, давайте утеплення закінчимо! — з посмішкою на обличчі розповідає голова ОСББ Олег Побірський.

У мерії зазначають, що цього року заявок на співфінансування утеплення фасадів багатоповерхівок надійшло майже вдвічі більше ніж минулого. На 2016 рік заплановано часткове утеплення 26 будинків. Вже проведено ці роботи на фасадах 14 будинків, на 10 будинках вони тривають, і ще на двох плануються зробити.

Утеплення також зробили і з дев’ятиповерхівкою на Литвиненка. Старший по будинку Іван Капля стверджує, що в перший рік це принесло 60 тисяч гривень економії для всього будинку на 180 квартир.

Додаткова інформація:

Впровадження заходів з енергозбереження в багатоквартирних житлових будинках можливе:

  • Для ОСББ держава компенсує до 40—70% вартості матеріалів та обладнання. Також мерія може компенсувати 30%, а Вінницька ОДА компенсує 15% від відсоткової ставки по «теплим» кредитам.

  • за муніципальною програмою співфінансування, де 30% сплачують мешканці та 70% - міський бюджет.

  • якщо мешканці бажають створити ОСББ, міський бюджет оплачує капітальний ремонт одного конструктивного елементу будинку (наприклад, дах або підвал, тощо).

Читайте також:

Скільки грошей вінничанам зекономить утеплення багатоповерхівки?

Всі послуги через Інтернет. Підприємець з Вінниці заощаджує гроші ОСББ

Підсумки житлової реформи. Кожна п’ята багатоповерхівка - це ОСББ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Викторович Евгений

    в Ладыжине бесплатно, абсолютно бесплатно утепляют 5этажные дома! вот с кого пример надо брать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up