На честь «Бітлз» та пиріжків. На Соборній будують новий сквер «Ліверпуль»

На честь «Бітлз» та пиріжків. На Соборній будують новий сквер «Ліверпуль»
Будівельник робить нову підпірну стінку. Її будують з боку подвір'я школи №17
  • Біля «Макдональдсу» в сквері поставлять фігури гурту «The Beatles»
  • Робочі з підприємства «Актив-Строй» розрили територію та будують нову підпірну стінку
  • Чому увічнять у Вінниці саме «Бітлів»? Цьому є декілька пояснень, серед яких пиріжки з лівером

У центрі скверу з’явиться інсталяція з фігурами учасників гурту «Бітлз» сера Пола МакКартні, Джона Леннона, Рінго Стара і Джорджа Гаррісона, а позаду – оспівана ними «Жовта субмарина» з хвилями. Як каже підрядник робіт, усі роботи вони мають закінчити до Дня міста.

«Бітли» будуть співати

Встановити інсталяцію на честь «ліверпульської четвірки» — ідея головного архітектора міста Олександра Рекути. До того, як почали створювати сквер, пан Рекута «просував» проект майже три роки.

Відео дня

Журналістці «20хвилин» Ліні Калугіній головний архітектор показував візуалізацію проекту, який, ніби-то, взагалі не змінився з 2014 року. Рекута розказав, що фігури гітаристів, субмарини будуть з оргскла та міцного пластику.

Контури човна, будуть зроблені так, щоб туди можна було зайти, сфотографуватися з «бітлами» і просто посидіти. І ще фігури музикантів будуть співати і грати. Щогодини тут планується вмикати пісні The Beatles.

Сквер на Соборній розрили на початку серпня. Тут робітники з приватного підприємства «Актив-Строй» зняли плитку, лавки та почали робити підпірну стінку. На подвір’ї школи №17 складують будівельні матеріали.

— Від цієї інсталяції будуть розходитися по землі «сонячні промені», що ми викладемо жовтою плиткою. А зараз провели демонтаж плитки та лавок, провели комунікації. Одну ялинку пересадили на клумбу поряд. Почали розрівнювати територію та будуємо підпірну стінку. Маємо все встигнути, — сказав заступник директора фірми «Актив-Строй» Сергій Шишковський.

Скільки коштуватиме?

Сквер мають вимостити гранітною та клінкерною плиткою, встановити нові лавочки та ліхтарі. Та обладнати систему відеоспостереження. Увесь проект оцінили у 6 мільйонів 762 тисячі 719 гривень, а підрядник зробить всі роботи за 6 мільйонів 760 тисяч 800 гривень. Тобто, завдяки системі ProZorro вдалося заощадити лише 1 919 гривень.

А чому «Бітлз» зроблять у Вінниці?

Ліверпульський гурт жодного разу не був у Вінниці. Тільки сер Пол Макартні давав концерт у 2008 році, у Києві. Чому сквер біля «МакДональдсу» заставлять «бітлами»? У публікації «Легендарні Beatles і їх Yellow Submarine з’являться у Вінниці» кажуть про кілька версій.

За словами історика Олександра Федоришена, саме з «бітлами» пов’язана одна із версій виникнення назви скверу – Ліверпуль.

— Вона з’явилась десь в 70-80 кроках. Сьогоднішні сорокарічні розповідають, що на фоні популярності цієї групи в Радянському Союзі, саме тут, поруч з творами Висоцького та Цоя, лунали і пісні The Beatles, — каже він. — Втім, є й інша версія. Вона пов’язана з тим, що на тому місці, де сьогодні приблизно стоїть Макдональдс, був кафетерій «Криниченька», де поряд з іншим, продавалися смачні пиріжки з лівером… Зрештою, думаю, що правда, істинного походження назви десь посередині — на перетині цих двох версій.

Водночас, за словами шоумена Олександра Шемета, назва Ліверпуль, так само як і багато інших — скоріше за все дань моді.

— Мікрорайони в першу чергу називали ті, хто там жив, кожен хотів якось виділитися, і з’являлися назви, — каже він. — Принаймні, з пиріжками з лівером Ліверпуль навряд чи можна пов’язувати, вони продавалися напроти — там, де зараз бібліотека, в «Криниченці» вони теж були, але не як основний товар, кафетерій більше спеціалізувався на здобі... Але як би там не було, як на мене, The Beatles можна ставити де завгодно, місце в центрі - досить непогано підходить для цього.

Під «Ліверпулем» знайшли підземелля

Будівництво нового скверу мало не зупинилося. У понеділок, 7 серпня, робочі натрапили на підземні пустоти, що нагадували черговий вхід до Вінницьких катакомб. Про цю новину повідомили на сторінці «Центру історії Вінниці».

«Однак при проведенні обстеження спеціалістами Центр історії Вінниці та волонтерами Вінницьке історичне товариство було встановлено, що виконавці робіт натрапили на залишки підвального поверху будинку Я. Співака 1910-х років, де розміщувався меблевий магазин, торгові ряди та лавки. Садиба не пережила період Другої світової війни: під час бою за місто у березні 1944 року будинок згорів та не піддавався відновленню», — пишуть в спільноті.

І як встановили історики, особливої історичної цінності підвали будинку Співака не мають, адже неодноразово перебудовувались та були пошкоджені.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексій

    Хвора фантазія та непотрібний, нічим не зв'язаний з Вінницею пам'ятник. Краще б у декілька шкіл все необхідне обладнання для уроків фізики закупили і зробили вклад в майбутнє та не займались некрофілією і культурою Бітлс яка зараз нікому і нідочого непотрібна, а то росте планктон оболванений, який вірить у бога, і хреститься в транспорті, проїжаючому біля сараїв з хрестами, яких уже як болота.
  • Olvol

    Нічого, що оргскло б'ється менше простого. Друзка оргскла в оці нічим не краща від такої ж зі звичайного. А 17 школа зараз неофіційно має репутацію "школа ім.Вінницької міської ради", так що діти там балувані. Навіть не так балувані,як розпецькані
  • Anonymous

    Почти 7 лямов на больную фантазию рахитектора с кривыми руками - опять пыль в глаза от горисполкома, самая большая проблема на сегодня в городе. А подземные переходы, мосты, перезды, розвязки, место под кладбище, вокзал-привокзальный в полной попе, машины на тротуарах и газонах, бардак везде и во всём и т.д. - то так подождёт, пусть мучаются, зато Битлов раз в час послушают, "классные" приоритеты у власти.

    Сергей Гройс reply Anonymous

    Согласен,с бардаком возле  Привокзального нужно что-то решать. Но власти выгоднее разные "памятники" ничего общего с городом не имеющие открывать. Популизм одним словом.

    Vova Shershnov reply Anonymous

    полностью согласен
  • З.А.Глядач

    "Встановити інсталяцію на честь «ліверпульської четвірки» — ідея головного архітектора міста Олександра Рекути. До того, як почали створювати сквер, пан Рекута «просував» проект майже три роки."

    А за чий рахунок це все робиться,невже за власні кошти п.Рекути?

    Сергей Гройс reply З.А.Глядач

    И вправду, до Артінова ему ой как далеко...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up