Будинок згорів… під носом у пожежної частини

Будинок згорів… під носом у пожежної частини
Жахлива історія, яка сталася в селі Самгородок, у 25 кілометрах від Козятина. Дотла вигорів приватний будинок, який знаходиться за 50 метрів від… пожежної частини. Дві сім`ї залишилися без даху над головою.

У приватному будинку постійно проживали дві сім`ї, але він розділений на чотири частини: третя пустувала, а в четвертій весь час змінювалися жильці. Два місяці тому саме четверту частину і продали новій господині Галині Дерман, яка перевезла речі та іноді навідувалась до своєї нової оселі.

Прокинулась і відчула, що горить

- Уночі з 12 на 13 січня, приблизно о другій годині, я прокинулась і відчула запах диму. Встала, увімкнула світло і побачила, що наш будинок повний диму, одразу розбудила чоловіка. Ми зрозуміли, що десь пожежа, чоловік припустив, що це у нової сусідки, тому що вона поїхала з дому на кілька днів у Суми, і, можливо, залишила увімкненими електроприлади, - розповіла Галина Чеховська.

Відео дня
>На той час, коли прокинулися мешканці будинку, частина будинку, що належала Галині Дерман, уже палала, і пожежа перекинулась на дах.

- Коли ми вибігли надвір, то побачили, що вогонь уже перекинувся на дах, а з вікон шугало полум'я. Через дорогу від нас проживає пожежник, мій чоловік побіг до нього, а в цей час поприбігали люди, почали гасити, хто як міг, хтось допомагав виносити речі, меблі, щоб не згоріли, а будинок не врятували, - продовжила Галина Чеховська.

Пожежники гасили голими руками

Пожежна частина знаходиться на відстані 50 метрів від будинку, що палав, але там нікого не було, тому що вона працює з восьмої до 17 години, з понеділка по п’ятницю, а пожежа сталася у ніч з суботи на неділю.

- Мені подзвонив напарник, я прийшов пішки, а в цей час він уже виїхав машиною на пожежу. Ми пішли туди без захисних костюмів, можна сказати, голіруч гасити пожежу. У нас є лише каски і машина, якій вже більше 30 років, рукав у неї ще її «рідний», з 80-х років, - розповів начальник пожежної сторожової охорони с. Самгородок Микола Дивак. - У машині у нас було дві тонни води, ми її вилили на будинок, але цього було мало, тому що була сильна пожежа. О пів на третю приїхала машина з Козятина, теж вилила дві тонни води, але пожежа не вщухала. Ми вилізли на дах, де голими руками скидали шифер, щоб можна було загасити полум’я, але все було марно. Згодом приїхала і друга машина з Козятина, яка теж мала запас води дві тонни, але й цього було мало. Також вони привезли бензопомпу, завдяки якій ми швидко набрали зі ставка воду в машину, і лише після цього пожежу загасили.

Зараз погорільці ночують через дорогу

Незважаючи на те, що пожежа сталася біля пожежної частини, будинок згорів, і проживати в ньому тепер неможливо.

- Зараз ми очікуємо на офіційні висновки, документи, а вже потім будемо щось робити. Але тут і без документів видно, звідки розпочалась пожежа. Галина Дерман, з вини якої сталася пожежа, не є власником цієї квартири, вона два місяці тому її купила і ще не переоформила на себе, тому за документами власником цієї квартири залишився той, хто продавав, а саме - Євгенія Орловська. Ми з дружиною в цій квартирі проживаємо більше 25 років. Я все тут робив власними руками, хотів як краще, газ провів, заасфальтував подвір`я, криницю викопав. Хотів тут дожити до старості, а тепер ми лишилися під відкритим небом, - розповідає Антон Чехівський.

Господар додає, що цьому будинку вже 130 років, у нього було багато власників, а квартиру, що згоріла, здавали різним людям.

- Але ніхто з них будинку не спалив, а тут переїхала до нас у будинок одна жінка, майже тут не жила - і спалила, та так, що його вже не можна відновити, - каже чоловік. - Зараз будинок частково зруйнований, але по ньому навіть ходити страшно, бо може щось звалитися на голову. Він розкисає і поступово руйнується, адже на нього вилили не одну тонну води.

Зараз сім`я Чехівських проживає через дорогу від свого колишнього будинку – там вони винаймають квартиру, туди ж перенесли і речі, що вціліли. Після пожежі всі речі мають неприємний запах горілого. Сусіди розібрали по своїх оселях одяг, постіль та інше, щоб перепрати та хоча б чимось допомогти цим двом сім`ям.

«Зараз нас уже не було б серед живих»

- Моя дружина мене розбудила, сказала, що щось горить. Я вискочив надвір і побачив, що вже горять фронтони. Це лише завдяки моїй жінці ми залишилися живі, якби вона не прокинулась тієї ночі, то нас би вже не було серед живих, - додав Анатолій Чехівський. – Газова служба замість того, щоб відключити газ на вході до будинку, відрізала та поставила пломби у самому будинку, а за те, щоб відрізати на вході, попросили 900 гривень. Де ж мені їх узяти, коли я голий, босий і без хати? Зараз у трубах залишився газ, може щось трапитись, бо будинок руйнується на очах.

Друга сім`я, що постраждала від пожежі, прожила в цьому будинку більше 40 років, а тепер залишилась на вулиці.

- Ми проживаємо в цьому будинку з 1971 року. Думали, що і далі будемо тут жити, зробили ремонт, поставили нові вікна, щоб було тепло. А що тепер? – питає Володимир Сорока. - Залишились без нічого. Зараз ми проживаємо у дочки, туди ж перевезли і речі, все на купі, нічого не можна знайти. Тієї ночі, коли прибігла сусідка і почала стукати у вікна, ми вже прокинулись і зрозуміли, що щось горить. Коли ми вийшли надвір, горіло вже дуже сильно. Всередині наша квартира не дуже постраждала, але через те, що вилили багато води, стіни почали давати тріщини. А наступного дня був сильний мороз, він зробив те, чого не зробив вогонь - зруйнував остаточно. Тепер будинок треба розбирати, бо він валиться. У сільській раді нам дали трактор, щоб ми могли порозвозити речі. Зараз будемо чекати документів, рішення комісії.

Будинок, що згорів, знаходиться на балансі сільської ради, його балансова вартість - 232 тисячі гривень.

- Зараз триває розслідування, яке проводить районний відділ внутрішніх справ. Також приїжджали фахівці з Вінниці, з обласного бюро експертиз, вони сказали, що результати експертизи будуть через місяць. Чекатимемо на документи, бо без них нічого не можна зробити, з результатів будемо знати, на яку суму завдано збитків. Після цього звернемося до районної адміністрації за допомогою. Зараз, напевно, вже відомо, що будинок відновленню не підлягає, бо на нього вилили багато води, а потім були 20-градусні морози. У сільській раді на балансі немає вільних будинків, а тому потрібно купувати цим людям житло. У нас у селі продається одна хата, вона коштує 100 тисяч гривень, таких коштів ні люди, ні ми не маємо. Є також двокімнатна квартира, що продається, у ній зараз проживає сім`я погорільців Чехівських, вона коштує 90 тисяч гривень, – розповідає голова сільради Микола Чернипко.

Обігрівач і телевізор були увімкнені в одну розетку

- Жінка, у квартирі якої сталася пожежа, каже, що обігрівач стояв на нулі, тобто вимкнений. Але експерти виявили, що обігрівач, телевізор і відеомагнітофон були увімкнені в одну розетку, можливо, сталося замикання. Зараз уже ніхто не зможе сказати, працював обігрівач чи ні, лише після експертизи ми дізнаємося, що насправді спричинило пожежу. Добре, що люди залишилися живі та змогли врятувати свої речі. Взагалі цей будинок було важко гасити, бо він старий, там все сухе, на даху балки були накриті руберойдом, який давав вогню ще більше можливості розгоратися. А наші пожежники пішли гасити пожежу в куфайках, без спецодягу, спецвзуття та рукавиць. Приїхали пожежники з Козятина, одягнені у спеціальні костюми, в рукавицях - звісно, вони захищені, а наші? Пожежна частина існує за рахунок сільської ради, нам на її утримання ніхто ніяких коштів не виділяє. Ми порахували, що на повне утримання нам необхідно 200 тисяч гривень, а ми можемо виділити тільки 68 тисяч гривень. А цього вистачає лише на мінімальне забезпечення. Наші пожежники отримують мінімальну заробітну плату, як сторожі, вони працюють без страховки. Я тут працюю з 2006 року, і з тієї пори ми щороку пишемо по кілька листів до районної адміністрації з проханням про фінансову допомогу, але ніяких результатів, навіть письмової відповіді, немає. Лише за два останніх місяці ми написали два листи - № 396 від 10 грудня 2012 року та № 366 від 20 листопада 2012 року, але відповіді немає, - бідкається Микола Чернипко.

Наводимо уривок з останнього листа Миколи Чернипка до райради: «Самгородська комунальна місцева пожежна команда МНС перебуває на утриманні за рахунок місцевого бюджету, якого вистачає лише на виплату мінімальної заробітної плати трьом працівникам пожежної охорони, жодних коштів на підтримку матеріально-технічної бази Самгородської комунальної місцевої пожежної команди МНС не передбачалось. Тому в даний час Самгородська комунальна місцева пожежна команда МНС не в змозі в повній мірі виконувати функції, передбачені в Законі України… Просимо допомогти в фінансуванні та матеріально-технічному забезпеченні місцевої пожежної команди МНС…». За шість років роботи Миколи Чернипка такі листи надсилалися постійно, але відповіді не було, і ось до чого це призвело - сталася величезна пожежа, в результаті якої дві сім`ї залишилися взимку без даху над головою.

Чиновник: пожежники отримують гроші ні за що

Журналісти  звернулися до голови Козятинської районної державної адміністрації Олексія Лавренюка. Він теж тієї ночі виїжджав на місце пожежі та пообіцяв погорільцям допомогу.

- Все майно погорільців вдалося врятувати. Того ж дня керівникам самгородських господарств була дана вказівка про надання транспорту для перевезення речей до родичів. Сьогодні на апаратній нараді я підняв питання, щоб у мінімальні строки у нас на руках був акт про дану подію, в якому має бути написана причина виникнення пожежі. До Самгородка виїжджала наша комісія, яка й повинна надати свої висновки з приводу даної події. Хоча і так видно, звідки розпочалась пожежа, але мають бути документи. Сьогодні прийшов акт від голови Самгородської територіальної громади, там зазначено, що сума збитків - 40 тисяч гривень. Це ніби й не велика сума, але сьогодні за ці кошти неможливо придбати будинок. У нас є місцевий резервний бюджет, є й обласний резервний бюджет, і після того, як у нас на руках буде акт від пожежників, від нього й будемо відштовхуватись, говорячи про суму допомоги. Микола Чернипко у своєму акті вказав чотири постраждалих сторони, які претендують на житло, але, зважаючи на те, що з вини одного з цих претендентів сталася пожежа, цій особі буде відмовлено у наданні житла. Одне житло під питанням - для чоловіка, який уже вісім років у лікарні лікується. А для двох сімей, що найбільше постраждали, ми зробимо все необхідне, тому що люди потрапили в біду і їм треба допомогти.

Якщо до пожежі будинки в Самгородку коштували приблизно по 30–40 тис. гривень, то після пожежі вони стали коштувати по 90–100 тис. гривень: вочевидь, люди хочуть заробити.

Чиновник також додав:

- Звісно, у них немає спеціальної станції для закачки води, але якщо вони будуть краще працювати, то у них все буде. Для забезпечення усім необхідним у них є сільська рада, нехай думає. Сільський голова до нас звернувся за допомогою, і ми будемо розглядати це питання на засіданні бюджетної комісії та на сесії. А загалом їм не потрібна допомога, просто людей треба ставити в такі рамки, щоб вони гарно працювали, а не просто отримували кошти ні за що, - додав Олексій Лавренюк.

Підозрювана вимкнула свій телефон

Протягом кількох днів журналісти намагалися зв’язатися з Галиною Дерман, адже саме в її квартирі спалахнула пожежа, але це не дало результатів, телефон пані Галини був вимкнутий. Нам не вдалося з`ясувати, чому саме могла спалахнути пожежа, і чи дійсно пані Галина у 53 роки не знає, що треба вимикати прилади з розетки, від’їжджаючи з будинку на тривалий час. Правда, поки що вина пані Галини не доведена, і стверджувати, що саме вона винна, не можна. Проте факт, що пожежа розпочалася саме в квартирі Галини Дерман, залишається фактом.

Але виникає питання, яке хвилює майже всіх мешканців Самгородка: чому місцеві пожежники не змогли погасити пожежу? У самгородських пожежників з обов’язкового спорядження були лише каски - ні рукавиць, ні спеціального вогнетривкого одягу, ні взуття у них немає, лише їхній звичайний домашній одяг, який згорає за декілька хвилин, а козятинські пожежники одягнені в сучасний спецодяг...

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up