«Брюссельська двадцяточка». Під час забігу знімав культю, а після — зустрівся з військовими НАТО

«Брюссельська двадцяточка». Під час забігу знімав культю, а після — зустрівся з військовими НАТО
Дружина Юлія поруч з Романом Кашпурем та два Юрії -— Козловський і Цинтилевич у Брюсселі
  • Наш земляк з Хмільника Роман Кашпур взяв участь у напівмарафоні у Брюсселі — на протезі пробіг 21 кілометр.
  • Це другий його забіг після Лондонського марафону.
  • У Брюсселі колишній військовий долучився до ще однієї важливої справи.

«Брюссельська двадцяточка: виконано!». Так написав Роман про забіг. Розповів про те, як все відбувалося. Порівняв з лондонським маарфоном.  

Про неабияку популярність «Брюссельської двадцяточки» свідчить кількість тих, хто вийшов на старт — 40 тисяч бігунів.

«Марафонський забіг у Лондоні дався важче, бо довша відстань, але є свої нюанси», — стверджує Роман.

Відео дня

Зупинявся на дві хвилини

У день забігу у Брюсселі, 28 травня,  стояла спека. Це був перший у нинішньому році по-справжньому жаркий день. Так говорили місцеві. Роман жартував з цього приводу: «Я запевняв усіх, що це ми привезли тепло з України».

Бельгійська столиця йому здалася важкою для забігу у порівнянні з Лондоном. Багато затяжних підйомів.

— Зупинявся лише один раз, — згадує він. — На 17-му кілометрі відчув ріжучу біль у культі. Десь під коліном перетиснув сухожилля і вени. Зняв протез. Ох, ці перші відчуття від нормальної циркуляції крові!

На зупинку витратив дві хвилини. Далі довелося прискорюватися, щоб компенсувати згаяний час. Загалом все пройшло добре.

Роман дякує волонтерам з благодійного фонду «Громадянин», амбасадором якого він є. Нагадує, що фонд продовжує збирати кошти на протезування для тих військових, хто втратив на війні руку чи ногу. А ще він мотивує таких хлопців не втрачати віру. Ще одну подяку виловлює волонтерам ГО Promote Ukraine за організацію поїздки і зустрічей у Брюсселі.

Не треба винаходити велосипед

Разом з Романом участь у марафоні брали ще двоє військових, два Юрії — Козловський, він теж біг на протезі, та Цинтилевич.

Роман каже, що напівмарафон у Брюсселі став тільки приводом для їхніх зустрічей у Європарламенті та військовими НАТО. Наші ветерани говорили про необхідність надання допомоги у реабілітації військових.

Депутат Європарламенту Влад Георге запевнив українців у беззаперечній підтримці нашої держави Європейським Союзом. Хлопці назвали його справжнім другом України.

Ще одна розмова — з Едвардом Дюпонтом, аташе з питань оборони США в Бельгії та працівниками офісу цього відомства переросла у дискусію, під час якої йшлося про необхідність залучення до допомоги країн, які вже стикалися з досвідом протезування й реабілітації військових. Зустрічалися також з аташе з питань оборони Японії.

З українцями записали інтерв’ю журналісти декількох радіостанцій і телекомпаній.

— Ми розповіли про власний досвід адаптації після війни, — продовжує Роман. — Також максимально донесли проблему, з якою стикаються воїни після повернення з війни. Йдеться про реабілітацію, допомогу з боку держави  у протезуванні, медичному страхуванні, започаткуванні бізнесу…

Співрозмовник переконаний в тому, що у питанні реабілітації нам не треба винаходити велосипед. Маємо взяти за основу досвід передових країн світу, таких як Ізраїль, США, Франція, Британія, і діяти.

Військовий припускає, що після війни у нас буде не сотні тисяч, а декілька мільйонів ветеранів. Від того, як держава налагодить з ними роботу, таким буде майбутнє держави.

Чотири роки після…

День 16 травня 2019-го для Романа Кашпура став його другим днем народження. Він підірвався на міні.

— Я вдячний хлопцям — Колу, Тритону, Славончику і Дєні, що витягли мене чотири роки тому, — написав Роман. — Я пам’ятаю ваші слова: «Не здавайся! Тільки вперед!». Намагаюся саме так робити. Знаю, що такого важкого випробування, як тоді, уже не буде. Марафони і літаки, то ще не важко…

Роман Кашпур на війну пішов у 19 років зі студентської лави. Навчався у Хмельницькому національному університеті на реабілітолога. Після другого курсу перейшов на заочну форму і пішов служити у «Правий сектор».

Після того, як підірвався на міні, йому ампутували частину правої ноги. Це не зламала його дух, він не перестав займатися спортом. Так, у 2020-му переміг у міжнародних змаганнях ветеранів ЗСУ та армій дружніх країн «Ігри героїв» у категорії кросфіт, а в наступному році виграв змагання у кросфіті та підтягуванні.

Кашпур встановив рекорд України у силовій вправі. На протезі протягнув 16-тонний літак Ан-26 на шість метрів 40 сантиметрів! Зробив це за 44 секунди.

Під час лікування познайомився з волонтеркою на ім’я Юля, яка згодом стала його дружиною.

Через п’ять місяців у Кашпура новий забіг — у Нью-Йорку. Ще один марафон! Попереджає, що та поїздка буде незвичайна, як і не простим буде виклик самому собі. Однак він буде бігти, бо у такий спосіб збирає кошти на протезування побратимів.
 

Читайте також:

Працював під грифом «таємно». Чому міліціонер податкової не може оформити пенсію

У «Вінницяобленерго» новий очільник — Юрій Касіч

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up