Працював під грифом «таємно». Чому міліціонер податкової не може оформити пенсію

Працював під грифом «таємно». Чому міліціонер податкової не може оформити пенсію
Ветерану податкової міліції підполковнику Денису Болотнову не оформляють пенсію, готує документи до Європейського суду з прав людини
  • У підполковника податкової міліції був особливий статус — він служив під грифом «таємно».
  • Тепер йому не надають документи на оформлення пенсії.
  • Навіть через суд не може добитися їх отримання.

Денис Болотнов служив у податковій поліції. Нині цієї структури уже не існує. Працівників скоротили. Пан Денис також втратив роботу. Він уточнює: їхня колишня структура перебуває у стані ліквідаційного процесу, всі питання, що стосуються, зокрема, колишніх співробітників, вирішує створена для цього комісія.  

Підполковник мав допуск до державної таємниці, тому працював під грифом «таємно».

Офіцер, який служив державі, не міг навіть припустити, що настане час і він змушений буде судитися з державною структурою. Чоловік не може оформити пенсію з простої, здавалося б, причини: Державна фіскальна служба (ДФС) не передає його документи у Пенсійний фонд.

Відео дня

— Я ветеран податкової міліції, ось моє посвідчення, а з призначенням пенсії проблема, — каже він.

Про свою ситуацію підполковник розповів журналісту «20 хвилин». Під час розмови уточнив, що тепер добиватиметься справедливості у Міжнародному суді з прав людини.

До речі, чим аргументує свої дії ДФС?

Документи подавали, але… не на всіх

Ситуація парадоксальна! У Болотнова на руках два рішення суду. Обидва — на його користь: Феміда зобов’язала керівництво ДФС передати документи на підполковника Дениса Болотнова у Пенсійний фонд, аби йому нарахували пенсію. Але рішення суду відверто ігнорується.

Нагадаємо, позови до державних структур розглядають окружні адміністративні суди. Болотнов звертався із заявою до Вінницького окружного адмінсуду. Перше рішення датоване 16 травня 2022 року. У ньому сказано, що позовну заяву Болотнова задоволено.

Суд зобов’язав ДФС підготувати та направити  до управління пенсійного фонду у Вінницькій області документи, необхідні для призначення підполковнику Болотнову пенсії за вислугу років. Такою є вимога закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (ст. 12).

Чиновники фіскальної служби не оскаржували рішення суду, але й не виконали його.

Болотнов ще раз звернувся до окружного адмінсуду. Просив встановити  контроль за виконанням ухваленого рішення. Суд зобов’язав ДФС надати звіт про виконання рішення суду.

22 листопада 2022 року надійшов лист від Мінфіну, у підпорядкуванні цього міністерства перебувала ДФС. У ньому сказано, що фіскальна служба та її територіальні органи перебувають у стані припинення, «не має будь-яких штатних одиниць, тому позбавлена можливості виконати судове рішення». Окрім того, не визначено уповноваженого органу, який забезпечує підготовку і подання документів для призначення пенсії особам, звільненим з органів податкової міліції…

Але це не вся відповідь. Її заключна частина суперечить щойно згаданому тексту листа з Мінфіну. Цитуємо: «Протягом 2022 року головою ліквідаційної комісії ДФС все ж подавалися документи до органів Пенсійного фонду щодо призначення пенсій окремим працівникам податкової міліції, але вони поверталися без виконання». Посадовці визнали: ліквідаційна комісія уповноважена передавати документи колишніх працівників до Пенсійного фонду. Але, як написано у відповіді Мінфіну, «окремим працівникам».

На два штрафи чиновника — жодної реакції

Підполковника податкової міліції Дениса Болотнова звільнили з посади у запас Збройних сил України. Так зазначено у наказі ДФС. У документі уточнюють, що зробили це у зв’язку з припиненням діяльності структури, в якій він служив.

Вислуга років на час звільнення у нього становила 31 рік і вісім місяців. Це з урахуванням пільгового обчислення. Співрозмовник уточнює, що у певний період часу його стаж рахувався в обчисленні один рік за півтора.

Загального стажу вистачало для оформлення пенсійних виплат.

Він пішов у Пенсійний фон оформляти документи. Там сказали, що його посада належала до особливого виду діяльності. Потрібні зарплатні табелі, інші документи, передбачені законодавством для оформлення пенсії військовим.

Як уже згадувалося вище, йому таких документів не надали і він звернувся до суду. Його позовну заяву задовольнили. Але рішення суду не виконано дотепер. Навіть після того, як керівника фіскальної служби оштрафували.

Причому, уже два рази. 30 січня 2023 року на посадовця наклали штраф на 53.680 гривень. Згодом за повторне невиконання суму подвоїли. Сталося це 2 травня нинішнього року. Таким чином, загальна сума грошового покарання становить 107360 гривень. Співрозмовник надав копію документів.

Про штрафні санкції

— Зверніть увагу, як має бути розподілена сума штрафу, — говорить пан Денис. — Половину коштів мають сплатити мені, решту суми — до державного бюджету України. Так записано в ухвалі суду.

Співрозмовник неспроста наголосив на цій обставині. Каже, можливо це якимось чином вплине на стягнення грошей. Адже все, що стосується наповнення державного бюджету, перебуває нині під особливим контролем.

Тим часом на факт накладення штрафних санкцій від фіскальної служби — жодної реакції.

А це вже кримінал

Як пояснив Болотнов, невиконання рішення суду передбачає кримінальну відповідальність. У нашій ситуації правопорушення допустило керівництво ДФС. Про цей факт повідомлено головне управління поліції Києва. Заяву надіслав державний виконавець. Після її отримання у поліції відкрили кримінальне провадження за ознаками вчинення правопорушення за частиною другою статті 382 «Невиконання рішення суду».

За таке передбачено покарання штрафом від 750 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років. 

Офіцер у четвертому поколінні

Під час служби у податковій міліції Денис Болотнов займався розслідуваннями фінансових злочинів. Коли його звільнили, гриф «таємно» зняли Каже, не розуміє, чому це зробили.

Втім, тепер для нього це вже не важливо. Служба залишилася у минулому. Нині він добивається захисту своїх прав. Зізнається: не думав, що доведеться робити у такий спосіб — судитися з державною структурою, щоб змусити чиновників виконувати свої обов’язки.

— Податкова поліція, фіскальна служба припинили виконувати свої функції, але ж залишилася ліквідаційна комісія, для того вона й створена, аби врегульовувати всі питання, — каже Денис Болотнов.

Каже, вичерпав усі можливості вплинути на державну структуру. Тому готує документи до Міжнародного суду з прав людини.

— Знаю, що це тривалий процес, — розповідає співрозмовник. — Іншого способу  змусити чиновників виконувати свою роботу у нього не залишилося.

У намаганні добитися справедливості його підтримує батько. Він також служив у податковій міліції. Нині на пенсії.

— Я офіцер у четвертому поколінні, — говорить пан Денис. — Дід і прадід також служили, тільки не в поліції, а в армії.

 

Читайте також:

«Одягне на день нашої Перемоги». Сорочку для гвардійця вишила кохана з рідними хлопця

Судитимуть вінничанина, який підтримував збройну агресію рф

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач74

    Біднесенький, цілий підполковник податкової... Їздить мабуть на старих Жигулях і живе в однокімнатній хрущовці.....

    Andy Andy reply Читач74

    З Вами так само вчинять.
  • Толян Дрейк

    Податківець? Мало набрав хабарів за життя? І ще хоче військову пенсію ні дня не воювавши? Тьху на нього
  • Next

    Ніколи НЕ моржна рівняти армійське офіцерське звання, зі СПЕЦІАЛЬНИМ званням міліцейським. Хай той "секретний підполковник", скаже яке у нього звання у вівйськовому квитку, і тоді всім стане зрозуміло який він офіцер.

    Andy Andy reply Next

    Він добрий офіцер і має Законне право на пенсію. Краще розповіли б свої думки про обставини, які не дозволяють надати цьому чоловіку передбачені законом документи для обчислення пенсії. До речі Законом передбачено термін зберігання таких документів 75 років з моменту направлення їх в архів.

keyboard_arrow_up