Бездимне законодавство. З 11 липня заборонено будь-яке куріння в громадських місцях

Бездимне законодавство. З 11 липня заборонено будь-яке куріння в громадських місцях
  • Від завтра, 11 липня, в Україні заборонено у громадських місцях палити, в тому числі й пристрої для нагрівання тютюну.

Про те, що 11 липня 2022 року Законом України запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища, повідомляють на сторінці Центру громадського здоров'я. Отож, від завтра в Україні заборонено куріння, вживання та використання:

Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонено на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях.

Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, чітко визначено в Законі.

Відео дня

Яка відповідальність за порушення?

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, передбачає накладення штрафу 51–170 грн. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170–340 грн згідно зі ст. 175–1 КУпАП.

«Сподіваємось, що українці, які курять, поважають своїх близьких і цінують їхнє право на бездимне середовище, тож будуть дотримуватися норм бездимного законодавства», — йдеться на сайті Центру. 

Що робити, коли є свідком порушення?

  • Якщо вас обкурюють, то ви можете:

Чому цей Закон важливий?

Як читаємо, згідно з даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія щороку вбиває понад 1 мільйон людей у світі та близько 13 000 українців, які не є курцями та помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом.

«Подібно до сигарет, електронні пристрої для куріння генерують бічні, або вторинні аерозолі — тобто те, що курець видихає в навколишнє середовище. Вторинний аерозоль містить ацетальдегіди та формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, які мають токсичний вплив на здоровʼя людини. До того ж нікелю і хрому в такому аерозолі більше, ніж у димі від звичайних сигарет», — йдеться на сторінці Центру громадського здоров'я. 

ВООЗ наголошує: не існує безпечного рівня впливу вторинного аерозолю як електронних сигарет, так і тютюнових виробів для нагрівання.

Читайте також:

Блювати кілька тижнів чи навіть місяців після кишкової інфекції. Чи небезпечно це, розкаже лікар

Дали «добро» робити Ковід з іншими щепленнями. Скільки вакцин можна вколоти людині за раз?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Місцевий

    Це має контролюватись поліцією, та муніципальною вартою, але на привеликий жаль ВОНИ не бажають цього робити.

    Logeximo company reply Місцевий

    Дядько наступний чи місцевий воно запрацювало содня и буде контролюватись не переживайте так пане думайте про себе и своїх родичів и не порушуйте нові правила

keyboard_arrow_up