11,8 мільйона кілометрів муніципальний транспорт проїхав за рік у Вінниці

11,8 мільйона кілометрів муніципальний транспорт проїхав за рік у Вінниці
Уперше за новітню історію транспорту Вінниця купила вживані тролейбуси. Раніше від цього відмовлялися, мотивуючи тим, що складають VinLine, чим забезпечують роботою наших фахівців тролейбусного депо
  • У 2022 році 44,5 мільйона пасажирів скористалися всіма видами муніципального транспорту. 
  • Це у 120 разів (!) більше, ніж населення Вінниці: за останнім переписом у 2017 році у нас 370 тисяч мешканців.
  • Розповідаємо, з якими викликами стикнулася мережа громадського транспорту та як змінювалася у воєнний час.

Виконком міськради 11 травня схвалив звіт програми розвитку міського транспорту за 2022 рік. Переглянули документ та вибрали з нього найголовніше.

Виклики та проблеми міського транспорту

З рішення читаємо, що посадовці спочатку акцентують на проблемах і викликах, з якими зіткнулася міська мережа муніципального транспорту після початку повномасштабної війни.

Це, зокрема, зростання цін на паливо та запасні частини, скорочення кількості пасажирів, спад вітчизняного виробництва запчастин та матеріалів й порушення логістичних зв’язків. 

Відео дня

Попри такі проблеми, муніципальний транспорт продовжував працювати на маршрутах.

«Кількість пасажирів, перевезених всіма видами пасажирського транспорту КП «Вінницька транспортна компанія» за 2022 рік скоротилася на 4 мільйони 530 тисяч пасажирів або на 9,2% і склала 44 мільйони 571 тисяча пасажирів, — йдеться у звіті. — З них, послугами електротранспорту скористались 35 мільйонів 487 тисяч пасажирів (79,6 % від загального обсягу перевезень). Кількість пасажирів перевезених автотранспортом склала 9 мільйонів 83 тисячі пасажирів».

На пасажирських перевезеннях КП «Вінницька транспортна компанія» заробила 432 мільйони 480 тисяч гривень. Автобуси, трамваї, тролейбуси, які працюють на вінницьких маршрутах, проїхали 11 мільйонів 815 тисяч кілометрів пасажироперевезень!

Що по ремонтах?

З рішення читаємо, що минулого року фахівцями КП «Вінницька транспортна компанія» проведено капітальні та середні ремонти 33 трамваїв та 45 тролейбусів, виконано капітально відновлювальний ремонт одного автобуса.

Крім того, займалися оновленням колій. Комунальники провели середній ремонт трамвайної колії на Хмельницькому шосе: на ділянці від зупинки імені Олександра Музики до зупинки «Праведників світу» (раніше — Максимовича). А також оновили колію на Келецькій — від 600-річчя до Лялі Ратушної.

На додачу до цього провели ремонт контактної мережі: усунули слабкі місця, на яких злітають «роги» тролейбусів. А саме на ділянках по проспекту Коцюбинського, по вулиці Сергія Зулінського (колишня Тарнагродського), на Київській, Лебединського та на площі Героїв Чорнобиля.

Опитування

Чи влаштовує вас якість перевезень у муніципальному транспорті Вінниці?

Оновлення парку тролейбусів

Попри виклики воєнного часу, читаємо з рішення, у Вінниці продовжують працювати над оновленням муніципального транспорту.

Зокрема, склали тролейбус VinLine, які тепер збирають не з білоруських кузовів МАЗ, а з турецьких AKIA.

Чиновники відзначають переваги використання турецьких машинокомплектів:

«Тролейбус відрізняється від попередніх версій корпусом стійкішим до корозії, вдосконаленою системою вентиляції та опалення, покращеним інтер’єром салону», — йдеться в рішенні виконкому.

Окрім того, у Вінниці торік вперше, за новітню історію міського транспорту, придбали вживані тролейбуси. Наприкінці 2022 року ми отримали 20 «рогатих» Solaris, які раніше працювали на маршрутах у Любліні, Польща. 

Їхня купівля (разом з податками та транспортуванням до Вінниці) обійшлася у 32 мільйони 820 тисяч гривень або ж 1 мільйон 641 тисяча гривень за одиницю.

Це багато чи мало? Приміром, VinLine, який склали торік, коштував близько 11 мільйонів гривень. Тобто, за вартість нової машини можна придбати 6-7 вживаних польських тролейбусів.

Нова партія трамваїв з Цюриха

Крім того, «Вінницька транспортна компанія» почала отримувати чергову партію швейцарських вагонів. Йдеться про вживані Tram 2000, які вивели з експлуатації та провели капітальний ремонт у Цюриху.

У квітні 2023 році відвантажили вісім вагонів. Зараз їх облаштовують під стандарти наших ПДР, реєструють та обладнують валідаторами. За попередніми намірами, частина з Tram 2000 вийде на маршрути вже цього літа. А до кінця цього року Вінниця має отримати 35 трамваїв загалом.

Перемовини щодо їх постачання тривали ще з 2017 року. Довоєнна вартість проєкту передачі вагонів — 3,55 мільйона швейцарських франків, з яких 3,25 мільйона інвестує Швейцарія та 500 тисяч — Вінниця. 

У цю ціну входить транспортування вагонів із Цюриха до Вінниці залізницею або автотрейлерами, адаптацію вагонів під технічні вимоги українського законодавства, запчастини. 

Простими словами, усі 35 вагонів громада Вінниці отримає за 19,5 мільйона гривень.

Змінять нумерацію деяких тролейбусів

З 20 травня у місті змінять нумерацію деяких тролейбусних маршрутів. Йдеться про ті, що мають буквені позначення, а саме: №6А, №12А, №14А, №14Б, №15А, №15Б. Решта маршрутів громадського транспорту міста лишаються без змін. Про це повідомили на facebook-сторінці Вінницької міської ради.

Перелік змін:

  • Було № 6А — стало № 21 «ВПЗ – Залізничний вокзал»;
  • № 12А – № 19 «Гніванське шосе – Немирівське шосе»;
  • № 14А – № 18 «Залізничний вокзал – Вул. Юзвинська – Вишенька»;
  • № 14Б – № 17 «Залізничний вокзал – Мікрорайон «Академічний»;
  • № 15А – № 16 «Вишенька – Муніципальний ринок – ВПЗ»;
  • № 15Б – № 20 «Вишенька – Хутір Шевченка».

«Таке рішення ухвалили, враховуючи розширення мережі тролейбусних маршрутів з автономним ходом та недоцільність використання великої кількості буквених позначень. Тож згодом у пасажирів не виникатиме складнощів із визначенням номера потрібних маршрутів», — зазначено в дописі.

 

Читайте також:

Вінничани пропонують передати списані тролейбуси у деокуповані міста: чи можна так зробити?

До Вінниці привезли ще три трамваї з Цюриха Огляд Tram 2000

Вінницькому тролейбусу — 59! Чому його запуск був таємним?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Римский Александр

    Маловато! Маловато будет!!!
  • Любов Богомолова

    Якби ще в них був розрахунок гривнями а не картками вінничанина  а то люди приїзжають  то змушені  їздити маршрутками, чому не зробити щоб було і картками і гривнями

    Максим Краснопір reply Любов Богомолова

    Любов Богомолова Більшість вінничан влаштовують "картки" , для більшості приїжджих розрахунок банківською карткою не є проблемою , готівкою розрахуватися захоче дуже мала кількість людей і що ради них тримати кондукторів , касирів?

    Cheshik Polek reply Максим Краснопір

    А тепер дивіться, як хитро все зроблено.

    Читаємо "Правила користування міським автомобільним та електричним транспортом загального користування у місті Вінниці..."

    https://depo.vn.ua/content/pravila

    Цитата: "Квиток дає право на отримання Транспортної послуги з моменту його придбання Пасажиром ( лише в тому транспортному засобі, де його було придбано). Придбання Квитка здійснюється у Водія за готівку або шляхом оплати платіжною карткою, яка прикладається до Реєстратора, без друку паперового квитка. У випадку необхідності  друку паперового квитка , платіжна картка прикладається до Реєстратора  на других дверях.

    Електронний квиток дає право на отримання Транспортної послуги в будьякому Транспортному засобі з моменту його Реєстрації в АСООП. "

    АЛЕ, ЯКЩО У ПАСАЖИРА НЕМАЄ МОЖЛИВОСТІ ОПЛАТИТИ БЕЗГОТІВКОВО, І ЗА НЬОГО ПРИДБАЄ КВИТОК ХТОСЬ ІНШИЙ (в обмін на готівку) І ВИЙДЕ РАНІШЕ, ТО ТАКИЙ ПАСАЖИР ВВАЖАЄТЬСЯ "ЗАЙЦЕМ".

    Читаємо уважно:

    https://et.vn.ua/faq

    Цитата (Стосовно здійснення контролю оплати проїзду): "Квиток, який друкується валідатором на других дверях борту, не є доказом оплати проїзду. Доказом є тільки інструмент оплати: банківська картка або смартфон!".

    Cheshik Polek reply Максим Краснопір

    До Вашого відома, в кабіні водія є спеціальний термінал для видачі квитків при розрахунку готівкою з водієм для тих, у кого немає можливості розрахуватись безготівково. Це було передбачено, і з технічного боку все встановлено та налаштовано. Під час епідемії розрахунки готівкою з водієм "тимчасово призупинили". Вже й епідемії немає, але у нас "все для людей"... Не раз бачив, як контролери ГОТІВКОЮ "обілечували" в 20-кратному розмірі приїжджих, які були не в курсі наших високих технологій.

    Любов Богомолова reply Любов Богомолова

    Максим Краснопір колись думали за добробут людей а зараз за процьвітання бізнесу.

    Максим Краснопір reply Любов Богомолова

    Любов Богомолова Економічно не вигідно впроваджувати розрахунок готівкою.

    Cheshik Polek reply Любов Богомолова

    Не переживайте, штрафи беруть виключно готівковою гривнею, щоб не заморочуватись з обілечуванням гостей, у яких є тільки готівка. Хоч гривня у всіх формах (готівкова, безготівкова, електронні гроші...) є законним платіжним засобом, і МАЄ прийматися без обмежень на всій території України для проведення розрахунків.

    Ось тут читаємо пункт 6 статті 1, та статтю 5:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19#Text

    Як завжди. Закон є, але не діє.

  • Мария Мутыгуллина

    І що це нам громадянам дає? Проїзд стане дешевше

    Ольга Кривешко-Иващенко reply Мария Мутыгуллина

    Мария Мутыгуллина це точно
  • Читач34

    432 ділим на 11 і виходить, що заробляють - увага - 40 гривень з одного кілометра. Або 600 грн за рейс з Тяжилова на Вишеньку. І їм ще мало Позорище! До речі, дизель подешевгав трохи, а автобуси з 12 на 8 грн не вернули, наввіть хоть би на 10

keyboard_arrow_up