Весь день в гаджетах: фахівці про мінуси онлайн освіти

Весь день в гаджетах: фахівці про мінуси онлайн освіти
Фото: ілюстративне
  • Лише тиждень минув з початку нового навчального року, а в Вінниці вже три класи різних  навчальних закладів пішли на самоізоляцію.
  • Епідеміологи прогнозують осіннє погіршення епідеміологічної ситуації та закриття шкіл на карантин.
  • Школярі знову повернуться до дистанційного навчання.  Оскільки діти проводитимуть більшу частину дня біля гаджетів, ми запитали фахівців, чи не шкодитиме це їх здоров'ю?

Вінничанка Ольга Дідур з донькою Маргаритою до навчання в новому карантинному форматі готові, до дистанційної освіти теж.

— Донька вже навчалася онлайн, тому ми до всього готові, — ділиться мама школярки. — Переконані, що в листопаді учні знову повернуться до дистанційного навчання через другу хвилю епідемії. 

Говорить так мама школярки, бо лише тиждень минув з початку нового навчального року, а в Вінниці вже три класи різних навчальних закладів пішли на самоізоляцію. Епідеміологи також прогнозують осіннє погіршення епідеміологічної ситуації та закриття навчальних закладів на карантин.

Відео дня

Середня школа, на думку матері старшокласників Людмили Коваль, не повністю готова до дистанційної освіти.

 — Не всі вчителі моїх дітей-старшокласників виходили на онлайн діалог. А перевірка домашнього завдання через вайбер або на пошті — це не навчання, — розповідає Людмила.— Діти розповідають, що досить важко самому розбирати складні теми і весь день проводити біля комп'ютера, роблячи уроки. 

Поспілкувавшись з батьками школярів, ми зрозуміли, що дорослі не задоволені уроками без чітких пояснень та тривалим перебуванням перед монітором і відсутністю живого спілкування. 

А що з цього приводу скажуть фахівці? Чи корисне навчання, коли діти майже весь час проводять біля гаджетів?

Педіатр Юрій Тарануха говорить, що в такому вимушеному навчанні  для здоров'я маленьких школярів користі мало.

— Сучасні діти й так проводять більшість свого часу, сидячи біля комп'ютерів і граючись в смартфонах, а тепер ще додалося навчання. Звісно, для зору це не дуже корисно, — говорить лікар. — Якщо робити паузи, відпочивати від гаджетів, робити вправи для очей, тоді буде все гаразд. Та найголовніший мінус в дистанційному навчанні, це те, що діти не знаходяться в колективі, що немає живого спілкування з однокласниками та педагогами. Якщо студентам, через вік і самостійність, навчатися онлайн буде просто, то школярам — ні.

Психолог Тетяна Нікіфорова розповідає, що за статистикою у світі лише 5% людей, які здатні до самоосвіти. Іншим потрібні вчителі і наставники.

— Дистанційна освіта виховує самостійність, але не всі діти до цього готові. В школі вчителі мотивують до навчання. Дома, за відсутності батьків, хто мотивуватиме?— говорить психолог. — Більш-менш самостійні учні старших класів ще дають собі раду, що робити учням молодшої школи? Малеча, якщо онлайн робитиме уроки, потім онлайн спілкуватиметься з друзями, поступово звикне до цього віртуального життя. Тому батькам слід дозувати знаходження дітей біля моніторів. Після онлайн уроків, виходити на відпочинок на свіже повітря — для фізичного і психологічного здоров'я це буде корисно.

При умові, що місяць-два триватиме карантин, це буде для дітей безпечно. Якщо самоізоляція затягнеться, — наслідки слід очікувати невтішні.

— Успішність особистості в соціумі залежить від соціальної адаптації та комунікативним навичкам, які можливо виховати лише при живому спілкуванні, а не в замкненому просторі, — підсумовує фахівець.— Якщо ж самоізоляція затягнеться, то наслідки для нашого підростаючого покоління стануть гірші за епідемію.

Читайте також:

Яким було карантинне 1 вересня? Розказуємо про зміни на прикладі однієї школи

Через місяць в Україні можуть закрити на карантин усі школи. ОПИТУВАННЯ

«Ми тільки навчаємось навчати». Викладачі університетів про онлайн освіту у вишах і в школах їх дітей
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:45 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up