Подалі від школи. Навіщо батьки обирають для дітей домашню освіту

Подалі від школи. Навіщо батьки обирають для дітей домашню освіту
Останні чотири роки Денис Ахновський навчається вдома. У його програмі на день вивчення одного предмету, а інформацію він бере з різних джерел
  • Законодавці дозволили батькам навчати дітей самостійно, без школи. Принаймні так працює в теорії.
  • Але як розповідають батьки «хоумскулерів» — дитина усе одно має ходити до школи. Тоді який сенс навчати свою дитину вдома?

Новий закон «Про освіту» дозволяє батькам навчати дітей самостійно. Раніше такий підхід допускався, як правило, за станом здоров’я дитини. Тепер, у теорії, достатньо побажання батьків.

Як насправді діє домашня освіта, які вона має переваги і недоліки, та чим погана традиційна школа — про це поговорили з викладачем ДонНУ імені Стуса Інною Ахновською. Її сину Денису 16 років, він десятикласник, чотири роки навчається вдома.

Пішли зі школи через війну

Денис Ахновський та його батьки - переселенці з Донецька. До початку війни він навчався у звичайній школі, у шостому класі. А потім родина виїхала з рідного міста і довгий час подорожувала Україною. Кілька місяців Денис був на дистанційному навчанні. Але згодом таку форму в його школі закрили. Частково, перехід на домашню освіту став для нього єдиною можливістю навчатися. Таких дітей як Денис називають «хоумскулерами».

Відео дня

— Мені не потрібно вставати з самого ранку, як у звичайній школі. У мене є розклад і на день вивчаю один предмет: для прикладу, день алгебри, наступний день - це день геометрії, далі — день англійської мови тощо. Крім того, я ще ходжу на уроки театральної майстерності «Червоний крокодил». Та займаюся у академії «Шаг»: вивчаю там 3D-анімацію, фотошоп тощо.

А про те, що покинув звичайну школу, Денис не жалкує.

— Мені комфортно займатися одному, я — інтроверт, замкнута в собі людина. Звичайну школу ніколи не любив: потрібно рано вставати, сидіти до вечора на уроках, слухати нецікаві розповіді викладачів, — сказав старшокласник.

Навчає сина щодня по дві години

Його мати Інна Ахновська розповіла, що наважилася навчати сина сама не одразу. У минулі роки він навчався у закладах, які мали дистанційну форму освіти. Але керівники цих шкіл довго не терпіли, що «дитина то є на уроках, то її немає», тому батьки змінили Денису три школи в Києві, Вінниці та Переяслав-Хмельницькому. Згодом почали міркувати про те, щоб навчати Дениса самостійно.

— Моя знайома у Донецьку так вже робила: покинула роботу, навчала сама, водила дітей на різні секції, гуртки. Її діти ніколи не ходили у звичайну школу. І я бачила їхній розвиток — її діти більш вільні, краще розвинуті та навіть інакше спілкуються, — сказала Інна.

Але жінка не змогла зробити так, як її знайома. Багато часу займає її робота: вона викладає у ДонНУ імені Стуса, є доцентом на кафедрі підприємництва, корпоративної та просторової економіки. А ще працює викладачем у «Сімейній школі економіки», бізнес-тренером, проводить освітні тренінги.

— Максимум, що я можу присвятити сину — дві години на день. Тобто, сідаю разом з сином та допомагаю йому розібратися у темі. А далі він сам. Якщо чогось не розуміє, а немає ні мене, ні чоловіка поряд, то він користується розв'язниками, — розповідає Інна. — Хоча й не приховую, спочатку було важко: син позіхав на наших уроках, йому було нецікаво і від цього в мене опускалися руки. Згодом зрозуміли, як це змінити на краще — потрібні не тільки шкільні підручники, а й інші джерела знань. Поки що навчаємося без репетиторів, але, ймовірно, вони знадобляться у наступному році, коли Денис буде в 11-му класі.

Вийти з системи неможливо

Навчальний план Дениса спирається на шкільну програму. Він має такі ж підручники, як і його однолітки. Але якщо його «колеги» за партою вивчають предмет протягом року, то Денис засвоює програму за 6 місяців. І це не єдина відмінність.

— Для прикладу, Денис прочитав параграф у підручнику «Історія України», потім знайшов додатковий матеріал у Ютубі на каналі «Історія України Діда Свирида». Тобто, він навчається критично мислити: відфільтровує інформацію з усіх боків, формуючи повну картину. — розказує його мати. — У нього є щоденник, але там тільки завдання, які він має виконати. Оцінюванння немає, бо я проти оцінок у освіті взагалі. Для прикладу, є тихі діти, які мають гарні здібності, але не демонструють їх, соромляться. І що такій дитині потрібно ставити тільки «двійки»?

За словами пані Ахновської, теперішня старша школа прищеплює дітям любов до оцінок, медалей, 200 балів на ЗНО. Ніяк не любов до знань. А дитина все одно ходить до репетиторів. У підсумку витрачає щодня по 8-10 годин на навчання, що довше, ніж робочий день у дорослої людини.

Через недоліки у законодавстві хоумскулер все одно має йти до школи.

— У нас вся система освіти побудована так, що навіть якщо ти був хоумскулером все одно залишаєшся в системі. Нам закон дозволяє навчати сина самостійно. Але виписати табель або атестат не маємо права. Потрібно писати контрольні, щоб показати державі, що дитина засвоїла матеріал. Для цього знайшли приватну школу в Харкові, де можна виконувати завдання дистанційно, і там Денис пройшов державну атестацію у 9-му класі, — сказала викладач.

Плюси та мінуси домашньої освіти

Завдяки домашньому навчанню Денис став краще розбиратися у фізиці, хімії, історії. Разом з батьком вивчає економіку та допомагає розробляти сімейні квести з економіки — пояснювати складні речі у сімейній грі. Хоумскулер має більше часу для розвитку та більше свободи у навчанні.

Але, спираючись на досвід, Інна Ахновська вбачає й декілька мінусів домашньої освіти.

— Це дуже важко. Потрібно розраховувати свої сили. Якщо дитина не захоче вчитися або стане неуком, то провина буде на батьках. Плюс, до цього потрібна й дисципліна самій дитині. Планування свого дня, темп навчання — це все залежить від Дениса. А я слідкую, щоб він виконував завдання та допомагаю, якщо є складності.

І хоча офіційної статистики про кількість хоумскулерів в Україні немає, Ахновська стверджує, що на домашню освіту є попит. Вона у цьому впевнилась, знайшовши у Вінниці однодумців, які об’єднуються у альтернативні школи. Так роблять, щоб допомагати один одному у навчанні дітей.

— Чим більше буде альтернативних шкіл, чим більше буде хоумскулерів, тим краще ставатимуть традиційні школи. Адже їм потрібно буде утримувати вчителів, батьків та учнів. І, можливо, через 10-20 років ми отримаємо зовсім інакшу освітню систему, — каже Інна Ахновська.

Дитина усе одно має ходити в школу

Оксана Яценко, директор міського департаменту освіти

— Можливість домашньої освіти є у новому законі «Про освіту». І щоб навчати свою дитину самостійно потрібно мати відповідну кваліфікацію, освіту тощо. Але дитина усе одно буде ходити до освітнього закладу: писати контрольні та складати іспити шляхом екстернату. Тобто, дитина має підтвердити свій рівень знань: як наприклад після 9-го класу отримує свідоцтво про неповну середню освіту та після 11-го — атестат. Від цього залежить вступ до вишу, прийом на роботу та інше. Моя рекомендація — поки немає галузевих законів (про середню освіту, про дошкільну освіту та інше - авт.), у яких би було розписано про механізми впровадження домашньої освіти — краще не вчити дитину самостійно або у закладах, які не мають освітньої ліцензії.

Читайте також:

Фото у матеріалі: Валерій Чудновський, Михайло Курдюков, архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олексій

    В школах повно неадеквату, як серед вигорівших морально та професійно учителів, так і серед бикуватих однолітків, тому, мабуть, це правильно.
  • Natalka Melnyk

    раніше з'явилась мова їздити до ЛьвовУ, тепер вже приїздять з ДонецькУ... де ви таких писак набираєте...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up