«Дякуємо за свято і готуємося до змішаного навчання». Побували на Дні знань у ліцеї №27

«Дякуємо за свято і готуємося до змішаного навчання». Побували на Дні знань у ліцеї №27
  • У школах Вінниці розпочався новий навчальний рік. В нашій громаді  майже в половини школярів буде очне навчання: 20 з 44 комунальних ліцеїв працюватимуть офлайн.
  • Журналісти «20 хвилин» побували на святі знань в ліцеї №27 та дізналися, в якому форматі навчатимуться їх учні.

«Хай цей рік пройде без війни і дистанційки, а дзвінок дзвенить, як символ нескореності та сили нашої держави» — такі слова лунали на шкільних урочистостях у ліцеї №27.

Початок навчального року для навчального закладу ознаменувався яскравим родинним святом «Веселкова дорога до перемоги». Через коронавірус та повномасштабне вторгнення урочистості в ліцеї з нагоди Дня знань кілька років поспіль довелося відміняти. Сьогодні ні повітряні тривоги, ані негода не завадили, щоб пролунав першій дзвоник для першачків, п'ятикласників та випускників. Велика шкільна родина нарешті зустрілася на подвір'ї ліцею.

Відео дня

— Таке масове свято в умовах воєнного стану ми робимо перший раз, — розповідає Олексій Терновой, директор ліцею №27. — Вирішили, що воно має бути для першокласників, п'ятикласників та випускників. Намагалися провести свято в стислі терміни, до тривоги. Попри війну та інші негаразди, ми не маємо права забирати дитинство у дітей і їх 1 вересня. Проте, і про захисників згадували на святі, які нині боронять від ворога Україну.

У Вінницькому ліцеї №27 минулого року навчалося 1942 дитини, цьогоріч — 2030 школярів, з них — 218 першокласників. Це при тому, що деякі учні виїхали за кордон. В школі укриття відремонтоване і функціонує на повну потужність, проте навчальний заклад працюватиме в змішаній формі через велику кількість учнів, які фізично не помістяться в сховищі під час повітряної тривоги.

— Через тиждень діти будуть мінятися і виходити на офлайн чи онлайн навчання, навчатимуться у дві зміни, —  говорить директор ліцею. — Алгоритми поводження при ракетній небезпеці відпрацьовані. Працівники, вчителі, діти —  всі знають куди потрібно йти і що робити, це вже автоматично відбувається. Входимо в навчальний процес з понеділка завдячуючи нашим ЗСУ. Незабаром вдруге проведемо проведемо благодійний ярмарок, щоб допомогти нашим захисникам.

Вчителька молодших класів Наталія Тягун у ліцеї №27 працює 18 років, випустила чотири класи, зустрічає п'ятий клас першачків. Розповідає,що робити під час війни додалося.

— Прийшлося вчитися працювати по іншому, — розповідає вчителька. — Дистанційно навчати першокласників — ми ніколи такого не робили. Робота онлайн з першачками це дуже важко, їм усе треба показати і підказати. Але це дає можливість батькам побувати на уроках, адже дітям потрібна їх допомога і підтримка. Звичайно, це нелегко. Але всі разом, діти, батьки, вчителі — ми справляємося, підтримуючи один одного. 

Батьки учнів 27-го ліцею діляться враженнями від свята 1-го дзвонику, якого вже давно не було, та розповідають, як призвичаїлися до освітнього процесу своїх дітей в умовах воєнного стану.

—  Сьогодні таке чудове свято, і ми востаннє на першому дзвонику, на цьому шкільному подвір'ї, —  говорить мама 11-класника Даша Глухман. — Емоції переповнюють. Добре, що не було тривог і діти відзначили цей день оффлайн, адже останнє, повноцінне свято 1 вересня було три роки тому, до коронавірусу і війни. Я за змішане навчання. Добре, якщо немає тривог і учні ходять в школу, це їх лише зближує. Але коли відчувається небезпека, попри укриття і відповідальність вчителів, все ж хвилюємося за своїх дітей, хоч вони вже і старшокласники. Ми вже адаптувалися до всього, і діти наші теж. Хоч війна продовжується і наш тато теж служить.

— Першачки до жовтневих канікул навчатимуться офлайн, — каже Таїсія Рогозюк, мама першокласниці. — Ми дуже щасливі, що наша дитина мала можливість побувати на святі і відчути ті емоції.які колись відчували ми, коли йшли в 1-й клас. Нам буде незвично, що діти можуть навчатися офлайн, або спускатися в укриття під час тривоги. Але будемо призвичаюватися, як всі українці. Будемо намагатися почерпнути максимум знань, стати сильною нацією.

— Нам підходить змішана форма навчання, — розповідає Тетяна, мама 5-класниці. — Діти будуть наживо бачити своїх вчителів і однокласників. В онлайн навчанні теж є свої плюси і переваги, але я тільки за, щоб моя дитина ходила в школу. Проте на першому місці це безпека, а все інше ми з батьками організуємо і зробимо. Дякую адміністрації закладу, що організували нам таке свято і ми всі могли зустрітися і налаштуватися на навчальний рік. 

Бажали бути сильними і непереможними школярам і військові, які були присутні на святі, — батьки, брати, дідусі школярів ліцею.

— Бажаю дітям успіхів в навчанні, гарного навчального року, гарного дитинства шкільного, — сказав військовий Микола Ткачук, дідусь п'ятикласника. — А випускникам  бажаю закінчити цей навчальний рік і обрати правильну дорогу у нове, доросле життя. Всім мирного, гарного року.

Тим, кому вже час обирати дорогу сьогодні радісно і трішки сумно. Радісно випускникам ліцею, що нарешті зустрілися в школі з своїми дорогими однокласниками. Сумно — бо це їх останній перший дзвоник.

 Роман Столяр — майбутній студент коледжу Варшави, що у Польщі. Незабаром в нього почнеться навчальний рік, але він не міг пропустити перший дзвоник у його однокласників-випускників, зустрівся зі своїм 11-Б.

— Я приїхав побачити своїх любих однокласників та гарно з ними провести час, —  каже Роман. — Дуже сумую за ними і Україною. Поки навчатимусь у Польщі, але приїжджатимуть у Вінницю, аби зустрітися з друзями. Війна закінчиться —  далі буде видно.

— Ми трішки хвилюємося, тому що давно не було такого свята, скільки людей прийшло — ділиться Домініка Лютюк. — Звикли до змішаного і дистанційного навчання, але на вихідних намагалися зустрічалися. Добре, що тепер навчаємося офлайн, оскільки дуже скучали за живим спілкуванням з однокласниками.

—  Сумно, бо це останнє 1 вересня, — каже Дмитро Борщевський. —  Був радий всіх однокласників побачити, разом, в класі, за партами — незвично. Дистанційно звикли вчитися, а в школі лише тривоги заважають. Проте спілкування з друзями по школі дуже не вистачало.  

Керівник  ліцею №27 розповідає, що повномасштабна війна, постійні стреси у дітей та онлайн навчання позначилося на якості знань учнів.

— Є певні освітні втрати, але ми розробляємо програму, щоб ці прогалини ліквідувати, — каже Олексій Терновой. — На всіх класах це відобразилось, адже в стані постійного стресу навчатися дуже важко. Але найменше що ми можемо зробити в тилу —  це вчити дітей якісно. Батьки,які воюють, мають знати, що їх діти навчаються гарно і в безпечних умовах. А в нас багато таких батьків,які на війні, в шести дітей батьки загинули. Тому ми, для наших учнів, вчителів працівників школи маємо створити умови для якісного і безпечного навчання.

У Вінницькій громаді загалом є 52 заклади загальної освіти, 44 з яких — комунальної форми власності. Навчальний рік для більшості школярів розпочався в офлайн режимі. За безпосередньою згодою батьків, які повинні написати відповідну заяву. Навчатися очно може лише стільки дітей, скільки вміщатиме укриття у навчальному закладі. Втім будуть й такі ліцеї, котрі працюватимуть за змішаною формою і онлайн.

«Станом на 1 вересня, у 20-ти комунальних закладах освіти навчальний процес розпочинається в очному форматі, — повідомила директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко. — Ще у 21-му ліцеї навчальний процес проходитиме у змішаному форматі — очно та дистанційно. Лише три школи на приєднаних територіях на початку року навчатимуться онлайн».

За  словами очільниці освітнього департаменту, ці дані будуть змінюватись, адже у школах та ліцеях тривають роботи з облаштування укриттів.

Нагадаємо, школи, садочки та училища до нового навчального року готові. Аби діти змогли спокійно гризти граніт науки у своїх ліцеях, в них завершили облаштування укриттів. Ще у шести школах побудують протирадіаційні.

 

Читайте також:

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Будівництво шести протирадіаційних укриттів у садочках відкладається на наступний рік. Чому?

Заклади профтехосвіти Вінниці: чому продовжили вступ, яким буде формат навчання і чи є укриття?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Світлана Добрянська

    Які всі гарні!
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up