Понад 170 тисяч за страви подільської кухні. Ліцей №27 провів ярмарок на підтримку ЗСУ

Понад 170 тисяч за страви подільської кухні. Ліцей №27 провів ярмарок на підтримку ЗСУ
  • Вінницький ліцей №27 провів благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. Родзинкою заходу були традиційні страви автентичної подільської кухні.
  • Результат роботи приголомшливий: зібрали 170 тисяч 640 гривень. Що планують придбати за ці кошти захисникам?

Солодощі, чай, узвар і страви української кухні — чого тільки не було на столах. Так ліцей №27 провів благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. 

Ідея організації та проведення належала лідерам учнівського самоврядування, а їхній запал підтримала вся родина ліцею та мешканці мікрорайону Тяжилів.

Відео дня

Родзинкою шкільного ярмарку, який перетворився у масштабний захід, стали традиційні страви автентичної подільської кухні. Всі гості з задоволенням куштували картоплю по-уланівськи, борщ з вишнями, кашу по-тиманівськи, годзю та бадзьоню, вінницьку бабку і коржі з маком.

Чому саме такі страви були представлені на доброчинному заході? Ліцей №27 потрапив у десятку шкіл України, які знаються на нематеріальній культурній спадщині України.

— В Україні є десять пілотних шкіл, які під егідою ЮНЕСКО займаються дослідженням нематеріальної культурної спадщини. Подільська кухня — направленість нашого ліцею, — розповідає Олексій Терновой, директор ліцею №27. — Оскільки діти знайомі з старовинними рецептами Вінниччини, то ж вирішили ці страви приготувати і пригостити гостей ярмарку. Я особисто куштував страви: годзю, кашу по-тиманіськи — це дуже смачно!

Кожен клас ліцею, який брав участь у ярмарку, намагався не лише вразити оригінальністю та творчим підходом, але й зібрати якомога більше коштів для підтримки наших захисників.

— В цьому році ми отримали статус школи ЮНЕСКО, тому на ярмарку були окремі локації зі стравами, які входять до списку нематеріальної культурної спадщини, — говорить Богдана Лютюк, заступник директора з виховної роботи.— Присутні на заході могли скуштувати забуті рецепти наших прабабусь, і вони виявилися дуже смачними. Я вперше готували годзю, тепер буду готувати частіше.

Окрім столів зі смаколиками, на шкільній площі ліцеїсти проводили майстер-класи, продавали картини та малюнки, еко-торбинки, браслетики, резинки та інші вироби. Приготовлені страви та хендмейд вироби учнями та їх батьками продавали за символічну суму у дві зміни.

— Я спробувала кашу-зозулю, дуже смачна. Певно колись її готували бабусі в Тяжилові, бо це автентична страва, — говорить жителька мікрорайону Лілія Дишкант. — Дуже смачні вареники з підливою з вишні, узвар. Цей ярмарок — це дуже смачна і корисна справа, оскільки кошти підуть на підтримку нашим захисникам.

До ярмарку активно готувались усі, тому результат роботи був приголомшливим: зібрано 170 тисяч 640 грн.

— Діти бачать, що армії потрібно допомагати, тому вирішили залучити батьків і вчителів, щоб організувати щось масштабне і серйозно допомогти нашим захисникам, — говорить директор ліцею. — Ярмарка пройшла на ура. Я дуже задоволений і вражений, навіть не сумою, яку зібрали, а активністю дітей, батьків, вчителів. А також активністю мешканців мікрорайону Тяжилів, які  завітали на ярмарок і нам вдалось зібрати таку суму.

За словами адміністрації навчального закладу, в очах ліцеїстів, які рахували гроші, було видно сльози, голос тремтів, коли оголосили зібрану суму, адже їх мрія здійснилася — у небі стане на одну, а можливо й на дві «пташки» більше. За зібрані кошти ліцей № 27 планує придбати і передати ЗСУ розвідувальні дрони.

Іншу частину коштів перерахують для ЗСУ в рамках акції «Донатим на Сармата», організованої Департаментом освіти Вінницької міської ради та громадською організацією «Мольфар».

Родина ліцею також отримала вітання і слова вдячності від військових, які перебувають на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону за смаколики, які їм передали після завершення ярмарку.

— Дякуємо за активність та підтримку всім ліцеїстам, учителям, батькам, які із задоволенням та натхненням постійно долучаються до таких ініціатив, — каже Олексій Терновой. — Робимо все, що можемо, разом, для наближення нашої омріяної Перемоги! Думаємо, що не один такий ярмарок проведемо, оскільки потрібно допомагати армії, щоб наші діти навчалися під мирним небом.

 

Читайте також:

Укриття побудують у чотирьох ліцеях Вінниці. Чи встигнуть до вересня?

У Вінниці хочуть взяти кредит на утеплення шести закладів. Які це будівлі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up