Що думають вінничани про перейменування площі Гагаріна? Ми запитали перехожих

Що думають вінничани про перейменування площі Гагаріна? Ми запитали перехожих
  • Хай буде Щедриком на честь твору Леонтовича, чиїм іменем назвали парк? Чи, може, Хлібна або Каліча? 
  • Журналіст «20 хвилин» на площі Гагаріна, яку пропонують перейменувати, запитав перехожих, як варто назвати це місце.

Ідея з перейменування площі Гагаріна у Вінниці не нова. Про неї вперше заговорили ще 2019-ого. У зв’язку з війною пропозицію актуалізували. Відповідна петиція наприкінці квітня з’явилася на профільному ресурсі міськради. 

Її автор, Владислав Боднар, запропонував перейменувати площу Гагаріна у Хлібну. За чотири дні до завершення збору підписів звернення набрало 36 голосів підтримки з 350 необхідних.

Згодом про перейменування площі Гагаріна заговорили і на сторінках соціальних мереж. Серед варіантів нових назв запропонували Щедрик та Каліча.

Відео дня

Журналіст «20 хвилин» вирушив до центру Вінниці та поцікавився думкою перехожих з цього приводу. Ось що відповіли респонденти.

Віктор (66), пенсіонер з Києва:

— У Вінниці буваю часто. Зараз приїхав до рідних у зв’язку із святами. До ідеї перейменування ставлюся позитивно, щоправда навести власний варіант не можу. До тих, що пропонують, ставлюсь скептично. Але це має бути український варіант.
 

Володимир (58), робітник:

— Підтримую ідею з перейменування площі Гагаріна. Серед запропонованих найбільше до вподоби Каліча. Треба у корінних питати, які пам’ятають річечку, яка тут є, протікає. У тих, хто у 50-ті роки тут жив у післявоєнні роки.

 

Оксана (53), приватний підприємець:

— Я вважаю, що перейменувати площу Гараріна було б доречно. Думаю, може, її назвати так: Площа Героїв ЗСУ. З приводу річки, яка тут тече, нічого не можу сказати. Я про це нічого не знаю.

 

Михайло (24), студент:

— Ставлюся до перейменування негативно. Гагарін — це ж перша людина, яка полетіла у космос. Вважаю, що другої назви, яка б стала кращою, не має. Гагарін — це та людина, яка заслужила, щоб на його честь назвали площу.
 

Леся (36), самозайнята:

— Зараз багато чого перейменовують. Мені здається, що це створить людям додаткові проблеми із документами. Хоча я не проти, якщо якась гарна назва. Свого варіанту і того, який б сподобався, не має. Площа Щедрика звучить цікаво.
 

Ростислав (27), інженер-програміст:

— Зараз такий час, що люди шукають нові символи. Гагарін був символом Радянського Союзу і зараз всі розуміють, що від цього потрібно відмовлятися. Тому до ідеї перейменування ставлюся позитивно. Головне, щоб назва була краща. 
 

Більше відповідей вінничан дивіться в сюжеті:

 

Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ирина Ч

    Паркова площа! Так її і називають усі! Ніякої політики, завжди правильна назва!
  • Читач99

    Хіба зараз це таке важливе питання, яке потрібно піднімати. Є у нас додаткові кошти на табличка іт .д Що поганого зробив Гагарін?Тому що це був радянський союз?
    Але це історія України !Я виріс в той той час, отримав БЕЗКОШТОВНУ ОСВІТУ. І що ми маємо сьогодні платну освіту медицину, олігархат і розграбовану країну! Яка ж це слава Україні? Гвалт хочеться кричати! Уже поперейменовували на бандеру, шухевича. І як же ж СТАЛО краще жити українцям.Тьху!Придумають схеми як вкрасти державі кошти на патріотичній основі
  • Zesraka Zelena

    пропоную  переименуати площодь, в  честь  Лейлы КАКУЛии вона ще  колысь  тоди предсказала те що у нас  буде  ,  що е  зараз .а  це неабы  що.
  • Читач92

    Площа Героїв Маріуполя

keyboard_arrow_up