Про голокост і вбивства єврейських пацієнтів у Вінницькій психлікарні. Історія з архіву

Про голокост і вбивства єврейських пацієнтів у Вінницькій психлікарні. Історія з архіву
  • Сьогодні, 27 січня, у світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.
  • У цей день публікуємо матеріал з ресурсу «Архів історій українців» про вбивства єврейських пацієнтів у Вінницькій психіатричній лікарні.

Про страшні сторінки голокосту і вбивств єврейських пацієнтів у Вінницькій психіатричній лікарні розповів ресурс «Архів історій українців», зібравши цікаві документи з обласного архіву та приватних колекцій. Публікуємо цей матеріал, щоб ви знали, як усе відбулося.

Але спершу нагадаємо, що Вінницьку окружну лікарню для людей з психічними розладами побудували понад сто років тому, і історія цього медзакладу оповита великою кількістю легенд та має у своїй біографії чимало неймовірних фактів. Ось у цьому матеріалі ми розповідали про найцікавіші з них, а також вперше показали, що насправді ховається у темних лабіринтах лікарняних підземель:

Відео дня

Вбивства єврейських пацієнтів та важкохворих передували загальній хвилі насильства у психіатричних лікарнях на території України, пише memory.org.ua. Хронологічно ці страти збігаються з першою фазою Голокосту в райхскомісаріаті Україна, який тривав з вересня по грудень 1941 року, коли німецька поліція безпеки і СД та місцеві поліцейські систематично проводили масові вбивства єврейського населення.

Центральний вхід в будівлю Вінницької психіатричної лікарні. 1942 р. / Приватна колекція М. Богарта

Перші розстріли євреїв у Вінниці відбулись не пізніше 29 липня 1941 р., тобто відразу після окупації міста 19-20 липня, коли зондеркоманда «4б» айзацкоманди «С» розстріляла 146 євреїв, представників інтелігенції міста. У цей час за наказом воєнної адміністрації звільнили працівників Вінницької психіатричної лікарні єврейської національності.

Список єврейських працівників Вінницької психіатричної лікарні, складений на вимогу німецького військового командування. 16 серпня 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.

Наступне масове вбивство сталося у серпні 1941 р., коли було розстріляно 600 євреїв міста. 12 вересня 1941 р. 3-а рота 314 поліцейського батальйону розстріляла 1000 осіб єврейської молоді Вінниці. Через декілька днів, 19 вересня, 45-й резервний поліцейський батальйон розстріляв понад 10 000 євреїв у П’ятничанському лісі.

Пам’ятник на місці розстрілів євреїв Вінниці 19 вересня 1941 р. Фото 2018 р. / Приватна колекція Ернста Ройса

5 вересня 1941 року, директора Вінницької психіатричної лікарні, Антона Лук’яненка, викликали до комендатури, де йому поставили вимогу вбити пацієнтів-євреїв упродовж двох тижнів. Приблизно в той же час з лікарні розпочали конвоювати окремі групи єврейських пацієнтів у місто на розстріл. Упродовж вересня 1941 р. співробітники лікарні робили пацієнтам ін’єкції розчину ціанистого калію та дистильованої води, після чого останні помирали в муках.

Сторінка з протоколу допиту фельдшера Вінницької психіатричної лікарні Єфрема Готи зі свідченнями про вбивство єврейських пацієнтів лікарні. 1944 р. / ГДА СБУ у м. Вінниця

Усі сторінки протоколу можете знайти за цим посиланням.  

21-го вересня о 5 годині ранку в лікарню прибуло 5 німецьких військових, які розстріляли на території лікарні (в районі піщаного кар’єру) 36 пaцієнтів (4 та 13 відділень), яких не встигли отруїти. Це були військовослужбовці 45-го резервного поліцейського батальйону. Разом з ними були розстріляні також працівники лікарні, євреї за національністю: Єва Гельблу, Фаїна Манзон, Софія Грушман, Розалія Штрик. Впродовж вересня до початку жовтня 1941 року на території Вінницької лікарні було вбито 412 єврейських пацієнтів.

Сучасний вигляд території старого кладовища Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. О.І. Ющенка, де проводилися розстріли єврейських пацієнтів та лікарів у 1941 р. Фото 2020 р.

Додаткові документи:

Заява на ім’я військового коменданта міста Вінниця від директорки Вінницької психіатричної лікарні Тетяни Фішер з проханням дозволити пацієнтам та працівникам лікарні прибирати врожай на полях, які належать лікарні. (нім. мова) Липень 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.

Директорка повідомляє, що у лікарні утримується 1719 пацієнтів, для їх харчування лікарня має сільськогосподарські угіддя площею 500 га між селами Шереметка і Медвеже Вушко. Потрібні дозволи для роботи на полях 100 пацієнтів та обслуговуючого персоналу, бо минулого дня німецькі солдати розстріляли 8 пацієнтів, оскільки вони не мали необхідних документів.

Посвідчення Хаїма Розенбліта, про те, що він працює у Вінницький психіатричній лікарні. 9 серпня 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.
Посвідчення Зельмана Фурмана про те, що він працює у Вінницький психіатричній лікарні. 9 серпня 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.
Довідка Хаїма Беренштейна про те, що він працює у Вінницькій психіатричній лікарні бляхарем, «дуже необхідний для роботи по лагодженню покрівлі лікарні». 10 жовтня 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.
Обкладинка історія хвороби пацієнтки Вінницької психіатричної лікарні Зальцерман Перлі Хаїмівни. 1937–1941 рр. © Державний архів вінницької обл.

На документі стоїть дата смерті: 14 серпня 1941 р. Ймовірно, Перлю Зальцерман вбили, як інших єврейських пацієнтів лікарні, а дату змінили, щоб приховати злочин. Подібна практика використовувалася також, наприклад, і в Німеччині під час програми Т4.

Наказ № 276 директора Вінницької психіатричної лікарні Антона Лук’яненка про заборону самовільного невиходу на роботу без поважної причини, або звільнення. 4 жовтня 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.
Список санітарів і санітарок 1-го відділення Вінницької психіатричної лікарні, які не з’явилися без попередження на роботу. 16 вересня 1941 р. / Державний архів Вінницької обл.

Схоже, це була реакція персоналу на вбивства пацієнтів, які тривали у лікарні з початку вересня 1941 р., прагнення співробітників уникнути особистої участі у знищенні людей з ментальними розладами.
 

Читайте також:

«Ви перший журналіст, який там побуває»: як ми спустилися в підземні тунелі лікарні імені Ющенка

Вы, наверное, националист? Листи Василя Стуса, вивезені з окупованого Донецька, передали у Рахнівку

45 років тому згоріла Зоя Ткаченко. Згадаймо, як вінничанка врятувала 120 пасажирів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галятоля Сидковский

    Эту песню написал поэт АЛЕКСАНДР  СОБОЛЕВ. еврей с тяжелой жизненной судьбой.
  • Галятоля Сидковский

  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Читач09

    Ех...а могли би бути частино європейської цивілізації,ще 80 років тому...а Гітлер не вічний був б,все б наладилось...

keyboard_arrow_up