Після 974 днів окупації. До річниці визволення переглядаємо фото повоєнної Вінниці

Після 974 днів окупації. До річниці визволення переглядаємо фото повоєнної Вінниці
Деокупація Вінниці. Ліворуч можна роздивитись нинішню будівлю готелю "Савой"
  • 20 березня Вінниця відзначила 79-у річницю визволення від нацистських загарбників.
  • Пропонуємо переглянути старі фото рідних вулиць повоєнного міста.

На початку березня 1944 року розпочались дві наступальні операції, які стали основним і завершальним етапом визволення Вінницької області від нацистських окупантів. У важких умовах весняного бездоріжжя війська Українських фронтів пройшли з боями сотні кілометрів, звільняючи від ворогів подільську землю.

Протягом 974-х днів місто перебувало під окупацією. Визволення Вінниці розпочалося з Погребищенського району, адже в той час ще не було визначено обмежень території міста. Участь у порятунку брали шість загальновійськових, п’ять танкових, дві повітряних армії, допомагали народні месники, місцеве населення. 

Безпосередні бої за Вінницю вела 38-а армія генерала Кирила Москаленка, а учасниками військових дій були майже пів мільйона військових.

Відео дня

У період із 4 по 19 березня вороги без кінця нападали на різні частини міста. Багато будівель було знищено через безжалісне ставлення німецьких загарбників: вони підривали, підпалювали, руйнували все навколо.

Під натиском військ 74-го стрілецького корпусу в ніч на 20 березня німецьке командування, побоюючись оточення, змушене було розпочати відведення своїх військ з Вінниці на південний захід. Вранці 20 березня 1944 року Вінниця була повністю звільнена від окупантів.

Визволена від німецько-фашистських загарбників Вінницька область лежала в руїнах. Промисловість, транспорт, сільське господарство були майже повністю знищені. Але, незважаючи на втрати, жителі краю енергійно взялися за відбудову зруйнованого міста. Трудовий подвиг працівників тилу був таким же яскравим, як і ратний подвиг тих, хто воював на фронтах.

На фото — історична будівля готелю «Савой» після визволення міста 78 років тому. Сьогодні вона, на щастя, не має такого похмурого вигляду й слідів війни.

Вулиця Соборна. В центрі — зруйнована будівля обласної ради.

Житловий будинок, 1944 рік. Нині розташовується за адресою Соборна, 79.

Серце Вінниці. Вулиця Соборна.

Деякі вулиці Вінниці були зруйновані вщент.

Розмінування залізничних колій.

Біля школи-ліцею №2.

Вінницький музично-драматичний театр.

Майдан Каліча (нині площа Калічанська), 1944 рік. На фото — Калічанський ринок, трамвайні колії, вдалині — силует Воскресенської церкви та православного кладовища. Вгорі ліворуч — будівля теперішнього поліційного і пожежного відділку (вул. Пирогова, 4), пошкоджена вогнем.

Зруйнований при відступі міст через Буг.

Перехрестя вулиці Київської та проспекту Коцюбинського. На вулицях наслідки оборони міста. 

Будинок офіцерів, який в 1940-х роках руйнували нацисти, а в 2022-у остаточно знищили рашисти.

 

Читайте також:

79 років тому наше місто визволили від нацистських загарбників. Пройдіть тест про Вінницю у Другій Світовій

Його ім’я носить 59-та мотопіхотна бригада. Цікаві факти про генерала Якова Гандзюка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up