Найстаріше відео П'ятничан, або Як там відбувалась здача зерна у 1929 році

Найстаріше відео П'ятничан, або Як там відбувалась здача зерна у 1929 році
Усі зображення в матеріалі: скриншоти з відео Центру історії Вінниці
  • Центр історії Вінниці продовжує рубрику «Friday Movie», у якій публікує архівні кадри нашого міста.
  • Цього разу на facebook-сторінці Центру показали відео П'ятничан 20-х років ХХ століття.
  • Що цікавого можна дізнатись про мікрорайон з архівного фільму?

Нещодавно на fcaebook-сторінці Центру історії Вінниці оголосили про відновлення рубрики «Friday Movie», під час якої публікуватимуть документальні стрічки, пов'язані з Вінницею 20-30-х років минулого століття. 

Першим у рубриці стало відео підготовки тракторів до посівної компанії у 1928 році. Прочитати про це, нагадаємо, можна у нашому матеріалі:

Тепер можна переглянути наступну мінідокументалку. 

Відео дня

— Перед нами кінець літа чи початок осені 1929 року, «П’ятничанське сільсько-споживче кооперативне товариство «Відродження», — починає розповідати працівниця Центру історії Вінниці Олеся Коваль. — На момент фільмування тривала перша п’ятирічка, відбувалась активна індустріалізація, а також реалізовувалась політика створення колективних господарств. У цьому процесі споживчі товариства перетворюються на органи розподілу продовольчих ресурсів під керунком більшовиків.

З невеликого зерносховища, видно далі на відео, члени кооперативного товариства вантажать мішки із зерном. А далі можна побачити « рух своєрідної делегації, яка і везе це зерно далі у місто».

— Ймовірно, на першій підводі встановлено червоний прапор. Хоч ми не бачимо кольору, та можемо про це здогадатися, адже весь процес передачі зерна відбувався під егідою правлячої партії, — говорить далі Олеся Коваль. — Ми бачимо, що є декілька підвод, які везуть зерно, а деякі люди проводять цю делегацію, спостерігають за її рухом.

У кадрі особливу увагу привертає храм.

— Йдеться про церкву Різдва Пресвятої Богородиці: храм збудований на початку ХХ століття, ймовірно автором цього архітектурного проєкту був архітектор Григорій Артинов, — уточнюють на відео. — Ми помічаємо, що у храмі всі віконниці закриті ніби дерев’яними щитами. Ми не можемо однозначно сказати, діючий він був на той момент чи ні, але ось ці дерев’яні щити дають нам можливість припустити, що на той момент храм Різдва Пресвятої Богородиці уже був зачиненим. Адже паралельно в місті триває антирелігійна кампанія і вже зачиненими були Вознесенський храм на Замості та синагога у центральній частині міста.

— Завдяки тому, що ця культова споруда зафільмована у кінохроніці, ми розуміємо, що зйомки відбуваються саме у П’ятничанах, і усвідомлюємо напрямок руху цієї колони. На наступних кадрах видно, що минаючи храм, підводи рухаються до середмістя Вінниці сучасною вулицею Івана Богуна, — додає вона. 

Потрапив до короткого відео й кадр з мітингу біля райспілки. 

— Делегація, яка рухалась із П’ятничан, ймовірно, до середмістя Вінниці, прибула до місця свого призначення та взяла участь у мітингу. У кадрах видно транспарант, на якому написано: «1-й сніп на оборону країни Рад! В разі потреби — дамо останній! Геть імперіалістів» — підписалися мешканці села Цвіжин (Вінницький район, Вінницької області), — уточнює Олеся Коваль. 

Додамо, що на відео видно багато учасників мітингу, яких справді цікаво розглядати: хто в що одягнений, що робить і як себе поводить.

Останнє, що потрапляє  у кадр — це здача зерна до млина Союзхліба.

— На той момент Союзхлібом називали вінницьку міжрайонну контору державного об’єднання, яка займалась заготівлею зернових, бобових, круп’яних і фуражних культур. На кадрах ми бачимо вози, які прибули до млина і власне робітників, які розвантажують мішки для подальшої переробки, — говорить далі Олеся Коваль. — Якщо ми припускаємо, що всі попередні події відбувалися у Вінниці, то, ймовірно, на кадрах кінохроніки — староміський млин, який на сучасній вулиці Данила Нечая. Там він діяв ще в дореволюційні часи та зберігся до сьогодні. 

А повне відео та його розбір можна переглянути на facebook-сторінці Центру історії Вінниці.

 

Читайте також:

Не короною єдиною, або Які ще епідемії вирували на Вінниччині в минулому

Врятував світ від туберкульозу й отримав Нобелівську премію. Що відомо про Зельмана Ваксмана

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up