Привіт з минулого! Дізнайтесь з архівного відео, як виглядала Вінниця у 1928 році

Привіт з минулого! Дізнайтесь з архівного відео, як виглядала Вінниця у 1928 році
Усі зображення в матеріалі: скриншоти з відео Центру історії Вінниці
  • Центр історії Вінниці опублікував відео з кадрами довоєнної Вінниці.
  • Там серед іншого можна побачити сценки з міського життя, маневри трактористів і старовинний вигляд впізнаваних архітектурних об'єктів.

 

У 2017 році Центр історії Вінниці започаткував цікавий формат «friday movie». Тоді на їхній facebook-сторінці публікували документальні стрічки, пов’язані з довоєнною Вінницею. Тобто з Вінницею 1920-1930-х років. 

Не так давно Державна архівна служба України завантажила на YouTube-канал чимало таких матеріалів, які теж частково стосуються Вінниці та Вінниччини.  

— Ми розглянемо одне із найцікавіших відео, яке тепер є надбанням громадськості — відео зняте у Вінниці 1928 року, — зазначив директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. — Отож, у нас Вінниця, підготовка тракторів до посівної компанії (кінокореспондент Самойлов). Ми бачимо робітників, які готують трактор і плуг поряд із ним до руху. І тут нашу увагу, перш за все, привертає подвір’я. Із самого початку важко зрозуміти локалізацію цієї території і, мабуть, найнесподіваніше, що перед нами теперішня найголовніша вулиця міста — вулиця Соборна.

Відео дня

Звертає увагу історик на будівлю з колонами ліворуч.

— Вона доволі типологічна, бо у Вінниці не було таких садиб доволі багато. Напис над територією свідчить, що перед нами «тракторна база та майстерня Господарсоюзу», — розповідає далі Олександр Федоришен. — А ось цей кадр, мабуть, найбільш цікавий для нас, бо за ним вгадується доволі відома і популярна фотографія 20-х років ХХ століття. Перед нами фактично внутрішнє подвір’я теперішнього готелю «Вінниця». 

За словами директора Центру історії Вінниці, ліва сторона будівлі і є тим самим будинок з колонами.

— Це садиба Щеньовських, як її називають, будинок, ймовірно, споруджений ще наприкінці XVIII чи на початку ХІХ століття, — уточнює він.

А ось стіна, яка нависає над спорудою, — це вінницька міська дума, вінницький муніципалітет, який спорудили у дореволюційний час, а саме у 1911 році. 

— Праворуч також доволі-таки характерна споруда. Це каретний гараж або автомобільний гараж вінницької міської думи, — додає історик. — Він зберігся донині й ми можемо спостерігати його із фонтану «Мушля».

Крім того, на відео видні маневри тракторів, які виконує, очевидно, дуже досвідчений тракторист і реакцію натовпу на ці маневри. 

— Це ще один кадр, який підтверджує цікаву локалізацію цієї території. Перед нами вулиця Соборна, а на задньому плані бачимо головний символ нашого міста — Вінницьку Вежу, — каже Федоришен. — Враховуючи, що перед нами 1928 рік, вона не виглядає так, як нині. Ми бачимо годинник вище, бачимо оглядовий майданчик, яким користувалася вінницька пожежна команда.

А ще на відео чудово видно вінницьку синагогу Ліфшиця, яку кілька разів перебудовували протягом ХХ століття, а також місцевих жителів, їхній стиль в одязі та захоплення велосипедами. 

Тому рекомендуємо подивитись повне відео на facebook-сторінці Центру історії Вінниці.

 

 

Читайте також:

Врятував світ від туберкульозу й отримав Нобелівську премію. Що відомо про Зельмана Ваксмана

Забувати не можна! Як вінницькі ветерани борються за пам'ять воїнів Української Галицької Армії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up