Музей Вінниці показав концепцію реставрації садиби Львовича. Чи буде вільний вхід для вінничан?

Музей Вінниці показав концепцію реставрації садиби Львовича. Чи буде вільний вхід для вінничан?
  • У Вінниці презентували реставраційну концепцію відновлення садиби Львовича. В цій архітектурній пам'ятці розміщується команда Музею Вінниці.
  • Садиба зараз закрита для відвідувачів, але концепція передбачає відкриття Музею для усіх у майбутньому. Як виглядатиме приміщення? Маємо зображення.

Концепцію відновлення садиби Львовича виклали на фейсбук-сторінці Музею Вінниці та повідомили, що презентація відбулася під час круглого столу про будівлі культурної спадщини, проведеного у межах Днів європейської спадщини.

«У нас ще одна хороша новина! — написали. — Сьогодні ми вперше публічно представили документ під назвою «Реставраційна концепція відновлення садиби Львовича». Вона є орієнтиром на те, як у майбутньому виглядатиме приміщення Музею Вінниці».

Садиба Львовича знаходиться на вулиці Симона Петлюри, 15А (колишня Чкалова). В ній віднедавна працює Музей Вінниці. Приміщення зараз закрите для відвідувачів, проте концепція реставрації передбачає, що відвідати садибу Львовича зможе кожен охочий. Її використовуватимуть як виставковий центр.

Відео дня

Більш детально ознайомитись з реставраційною концепцією можна за цим посиланням. А нижче коротко передаємо її зміст, як його повідомили в Музеї Вінниці:

Музей Вінниці існує з початку лютого цього року. Цьому передувало майже п’ять років діяльності Центру історії Вінниці. Наразі Музей закритий для відвідувачів, адже приміщення в якому ми перебуваємо  садиба Львовича  потребує реставрації та адаптації для виставкових потреб.

Відповідно до реставраційної концепції, заходи з відновлення будівлі можна умовно поділити на декілька етапів:

  • заходи з реставрації опорядження екстер’єру,
  • реставраційні доповнення композиції фасадів,
  • заходи зі збереження та реставрації інтер’єрів тощо.

Так, під час виконання зовнішніх робіт, пропонується відновити мощення тераси, декоративні навершя башт на даху, а також відтворити втрачену автентичну дерев’яну мансарду та балкони.

Реставраційні заходи всередині будівлі серед іншого передбачають відновлення оригінальних дверей, відтворення втрачених кахельних печей, опорядження стін та багато іншого.

«Як бачите, на шляху до відновлення садиби Львовича і відкриття Музею для відвідувачів ще багато роботи. Тому продовжуємо працювати!» — написали наостанок на сторінці Музей Вінниці.

Садиба Львовича. Історія

Ця розкішна жовта будівля, що завжди притягує погляд, знаходиться на порозі історичного кварталу Єрусалимки. Раніше ми розповідали про колишню садибу «сталевого короля» Боруха Львовича, ініціали якого досі прикрашають фасад. Писали ще торік, що приміщення готують до реставрації і надалі задіють під новий музей.

Історію будівлі тоді розповіли на фейсбук-сторінці Visit Vinnytsia:

«Машинобудівний та чавуноливарний завод «Молот» приносив родині величезний дохід, роблячи її однією з найзаможніших. При цьому сам власник був дуже економним — наприклад, для внутрішнього оздоблення будинку він використовував не дерев'яні елементи, а гіпсові підробки, чавунні деталі паркану відливалися на власному підприємстві, а його стовпчики були зроблені із низькосортної цегли. Але попри те, що через його ощадливість у вінничан навіть з’явилась приказка «скупий, як Львович», він був меценатом — утримував єврейські школи та культурні товариства, допомагав з посагом бідним нареченим».

За інформацією Visit Vinnytsia, садиба мала велике значення в різні часи. З лютого 1919 року будівля стала місцем розташування Міністерства Пошт і Телеграфів УНР, очолюваного Іваном Штефаном, а з 1920 р. — Військово-похідної Канцелярії Головного Отамана Військ і Флоту УНР Симона Петлюри, пам’ятник якому нині знаходиться на території.

Детальніше історію садиби розповідають на сайті «ТамТур»

В 1913 році на Ольгердівському провулку (сучасна вулиця Симона Петлюри) з’явилась досить незвична садиба. Це була типова причорноморська «вілла». Схожі будівлі й дотепер можна побачити в Одесі, Херсоні, Миколаєві чи Сімферополі. Львовичі мали бізнесові контакти на теренах сучасної Південної України. Ймовірно, ідея побудови такого маєтку була запозичена звідти.

Одноповерхова будівля охристого кольору (мова про оригінальний відтінок), з підвалом і мансардним поверхом, прикрашена колонами та скульптурними рельєфами, гучно промовляла про статус власника. Але, незважаючи на цю зовнішню помпезність, під час будівництва проявилась заощадливість Львовича.

На території садиби розташувались каретний двір та інші господарські будівлі, які у радянські часи отримали додаткову поверховість та руйнівне для автентичного вигляду плиткове утеплення. Обійстя впритул прилягало до району компактного проживання єврейської громади Вінниці. «Серце» Єрусалимки билось кількома кварталами нижче.

Враховуючи, що будівлю збудували в 1913 році, Львович відносно недовго там прожив. У віці 57 років, у 1916 році Борух Мойсейович помирає з невідомих причин. Після його смерті родичі розпочинають довгі нотаріальні процедури, намагаючись отримати право на володіння майном покійного. Ймовірно, складність воєнного часу (йшов третій рік Першої світової) завадила швидко вирішити це питання. На початку 1917 року маєток Львовича стояв порожній…

У лютому 1919 року сюди в’їжджає Міністерство Пошт і Телеграфів УНР, очолюване Іваном Штефаном — відомим українським есером, колишнім головою Катеринославського комітету поштово-телеграфних службовців. Не менш важливою причиною розміщення тут такого специфічного міністерства був будинок навпроти — Вінницька поштово-телеграфна контора (нині вулиця Симона Петлюри, 24).

Наступного, 1920 року, українська влада разом із польськими союзниками повертається до Вінниці. У травні-червні у стінах садиби розмістилась Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана Військ і Флоту УНР. Тоді на цій посаді перебував очільник України Симон Петлюра.

В наш час досить поширеною є думка, що садиба Львовича стала місцем проживання для Петлюри. Фрази «штаб-квартира», «ставка», «житло Петлюри» для визначення застосунку споруди у той час є невірними. Для Симона Васильовича, як верховного головнокомандувача українського війська, це було робоче місце. Канцелярія ж займалась «провадженням справ військової репрезентації», тобто приймала усе листування, що надходило Петлюрі та його полковникам для доручень, відала грошовим і речовим постачанням усього службового персоналу. Оскільки садиба стояла порожньою, то виникла необхідність її вмеблювати. З цим допоміг Крайовий музей (сучасний обласний краєзнавчий). Ймовірно, серед інших експонатів з музею взяли легендарний стіл, за яким працював Симон Петлюра.

Ще однією видатною особою, яка працювала в маєтку Львовича є очільник Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), патріарх Мстислав. У той час, ще до чернечого постригу, він мав ім’я Степан Скрипник, був співробітником Канцелярії (вартовим старшиною) у ранзі хорунжого та племінником Петлюри. Окрім своєї релігійної діяльності він відомий тим, що зберіг і повернув до України прапор 3-ої Залізної дивізії Армії УНР. Він також є єдиним старшиною війська доби Української революції, який не просто дожив до відновлення незалежності у 1991 році, але й особисто відвідав країну, за свободу якої боровся.

Досить цікавим є факт, що у стінах садиби 10 травня 1920 р. було створено Охорону Головного Отамана — спеціальний підрозділ для охоронних та церемонійних функцій при особі керівника України. Очолив її легендарний полковник Армії УНР, «батько» української контррозвідки Микола Чеботарів.

19 червня 1920 року українська влада була змушена покинути Вінницю, відступаючи під шаленим натиском більшовиків. Нові господарі з 1921 року використовували садибу Львовича в якості приміщення для Особливого відділу (військової контррозвідки) 24-ї стрілецької дивізії.

В 1932 році було створено Вінницький обласний комітет радіомовлення. Організація отримала у своє розпорядження колишню Канцелярію Петлюри. Головний радіовузол Вінниччини перебував тут до квітня 2018 року. За цей час радійники неодноразово змінювали назву: Вінницький обласний комітет із радіофікації і радіомовлення (1941), Вінницький обласний радіокомітет (1944), Комітет радіоінформації та радіомовлення при виконкомі Вінницької обласної ради депутатів трудящих (1946), тощо. Ще донедавна у приміщенні працювали радіо «Вінтера» та радіо «Хвиля».

Значні ремонтно-реставраційні роботи садиби відбулись у 2009 році. Хоча одна з кімнат, вікна якої виходять на фасад вулиці, через різні форми власності так і залишилась занедбаною. Протягом останнього часу тут відновлюють паркан. Планують також відновити втрачені за радянських часів ворота, зробивши їх реставраційну копію на основі автентичної хвіртки. У 2017 році садиба стала тлом для зйомок фільму режисера Валерія Шалиги з робочою назвою «Замах на Петлюру».

Опитування

Чи подобається вам презентована концепція реставрації садиби Львовича?


Читайте також:

Європейська площа у Вінниці — простір (не) пам'яті? Історики розповіли про це місце

Слобода, заселена кріпаками. Історію заснування мікрорайону Тяжилів розповіли у «Музеї Вінниці»

Історики пояснили, що зображене на гербі Вінниці

Музею Пирогова повернули вкрадену шпагу і подарували сертифікат на тисячу троянд

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Елена Леночка

    Думаю зараз не потрібно  давати огласку . Путіноіди  намагаються знищувати  такі приміщення
  • Юля Тарасовська

    Нормальне рішення

keyboard_arrow_up