Історики пояснили, що зображене на гербі Вінниці

Історики пояснили, що зображене на гербі Вінниці
  • Чи цікавилися ви, чому Вінниця має саме такий герб та що на ньому зображено? У цьому матеріалі дізнаєтеся.

Історичною довідкою поділився міський голова Сергій Моргунов посилаючись на презентацію Музею Вінниці. Він зазначає, що без минулого немає майбутнього — це аксіома.

— Це саме той герб Вінниці, який вона отримала з Магдебурзьким правом у 1640 році. Ви бачите найдавніше його зображення з відомих — на документі 1791 року, — каже Моргунов. — Чому герб має такі елементи, пояснюють джерела XVIІІ ст.: «Місту, як прикордонному, за герб призначити дві шаблі і вудку». А щодо «печатки обох Вінниць», про що говорить надпис польською мовою, — це згадка про Старе та Нове місто. 

У свою чергу на сторінці Музею Вінниці детально розповіли про символіку та додали документи.

Відео дня

— Це міська гербова печатка на документі 1791 року. Власне, сама печатка — це тогочасний герб Вінниці в овалі з орнаментом та напис польською мовою: «Pieczec miasta Iego Krolewskiey Mosci oboiy Winnicy» — «Печатка міста Його Королівської Милості обох Вінниць». Під обома Вінницями йшлося про Старе і Нове міста. Варто зазначити, що йдеться саме про зображення першого герба Вінниці, який місто отримало 30 травня 1640 року привілеєм на самоврядування короля Речі Посполитої Владислава IV. Його опис зберігся в джерелах XVIII століття: «Місту, як прикордонному, за герб призначити дві шаблі і вудку». У 1771-1777 роках у стінах міської ратуші користувалися іншою печаткою із зображенням кавалерійського хреста, на якому сидить крук, обернений ліворуч. Вважається, що така зміна міської символіки пов’язана з тенденцією втрати статусу справжньої самоврядності та посиленням особистої влади старости і посадовців з його оточення із власною родовою геральдикою, — цитуємо повідомлення. — Вже за кілька років, починаючи з 1782 року, на документах вінницького магістрату знову з’являється печатка з гербом 1640 року. Саме цей герб ми бачимо на згаданому вище документі. У 1796 році після окупації краю Російською імперією герб знову набув іншого вигляду: до видозмінених гачків та шабель додали російського двоголового орла. Раніше вважалось, що найдавніші зображення вінницького герба містяться на печатках 1771 року (з круком) і 1796 року. Унікальність опублікованого нині відтиску печатки з документа 1791 року полягає в тому, що на ньому зображений саме той оригінальний герб, який місто отримало разом із Магдебурзьким правом у 1640 році».

У другу суботу вересня Вінниця відзначає День міста. З нагоди свята пригадуємо історію створення Вінниці. Деталі у матеріалі:

 

Читайте також:

Як Вінниця відзначатиме День міста: афіша заходів

Вінниця, якою її бачать діти. У школах та садочках запустили творчий флешмоб до Дня міста

Сьогодні Вінниці 659 років. Історія міста від заснування до сучасності

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Евгения Муравьева

    супер
  • Sergii Andrushko

    У кожного міста є свій герб, пропоную навіть на автономнрах замість букв робити такі зображення, буде на багато красивіше і будем знати герби українських міст.
  • Читач09

    Чому не українською?

keyboard_arrow_up