Граф, який будував Вінницю. Розповідаємо про предводителя вінницького дворянства Дмитра Гейдена

Граф, який будував Вінницю. Розповідаємо про предводителя вінницького дворянства Дмитра Гейдена
З ініціативи Дмитра Гейдена на Замості було збудовано Народний дім
  • Ця історична постать заслуговує на увагу, адже він зробив дуже багато для розвитку Вінниці та навколишніх містечок на початку ХХ ст.
  • Розповідаємо про предводителя вінницького дворянства, полковника у відставці графа Дмитра Гейдена.

Саме Дмитро Гейден намагався пролобіювати у імператора Ніколая ІІ питання надання Вінниці статусу губернського міста. Що зрештою відбулося тільки в роки Великої війни, але розмови про це дали великий поштовх розбудові міста. Про визначну постать нашого міста розповідає Visit Vinnitsya.

Дмитро Гейден належав до графського роду, що походив з Вестфалії. Тож не дивно, що маючи багато чеснот, саме він очолив повітове дворянство (із 1897 р.). Уже за рік він став почесним мировим суддею Вінницького округу. До речі, на цю посаду його обирали неодноразово. А із 1904 р. очолював ще і повітове земство.

Відео дня

 Ще цікавий факт: граф Гейден був одним з ініціаторів Всеукраїнського з'їзду хліборобів, який 29 квітня 1918 р. проголосив створення Української Держави та обрання Гетьманом України Павла Скоропадського. Після обрання гетьмана в залі було зачитане звернення до нового очільника країни, авторами якого були Дмитро Гейден та В'ячеслав Липинський.

Будучи багатим землевласником і успішним підприємцем, граф багато займався громадською діяльністю і благодійністю. Саме з його ініціативи міська Дума виділила на Замості земельну ділянку, де було збудовано Народний дім.

Народний дім (нині Вінницький фаховий коледж будівництва, архітектури та дизайну)

Одним з аргументів у його необхідності граф вказав те, що для молоді у місті не було жодної культурної установи. А тут діяли перша міська загальнодоступна бібліотека з читальним залом, народний театр, громадський лекторій.

У 1910 р., у рамках сторічного ювілею з дня народження М. І. Пирогова, Гейден вніс пропозицію збудувати у Вінниці Пироговську повітову хірургічну лікарню (нині — Вінницька обласна клінічна лікарні ім. М. Пирогова) і виступив головним меценатом будівництва.

Вінницька обласна клінічна лікарні ім. М. Пирогова

А ще на замовлення Дмитра Федоровича на території його вінницької садиби архітектором Григорієм Артиновим у 1912 р. було запроектовано та споруджено будинок для Вінницької повітової управи, де мали розміститися Поліцейське управління, Дворянська опіка, Військова присутність, Землевпорядна комісія. Ця будівля нині відома під двома назвами «Будинок графа Гейдена» і «Будинок дворянської опіки». Хоча у ній розміщувались усі названі представницькі установи і навіть більше — тут відбувались з’їзди мирових посередників.

Споруда композиційно проектувалась з розрахунку на сприйняття широкого фасадного фронту з боку перехрестя. Вона була витримана у зразкових формах, стилістично — це модерн класицистичного або раціонального спрямування із застосуванням карнизних членувань, ритму ордерних пілястр, із виділенням центрального і фланкуючих ризалітів, прикрашених вікном-трійцею під циркульною аркою на другому поверсі (з боку вул. Степана Бандери) і півциркульним вікном 3-го поверху (з боку вул. Гоголя) та завершених трикутними фронтонами.

Будинок графа Гейдена у Вінниці

Будинок був споруджений на бутових фундаментах із високим кам’яним цоколем, що демонстрував природні декоративні якості місцевого граніту.

Але нині опорядження змінене. До цих змін призвели і війни ХХ ст., і більшовицький переворот. А пізніше використання різними установами без належної реставрації. Але будівля все одно залишається цікавим взірцем архітектурної композиції офіційних установ початку минулого сторіччя.

 

Читайте також:

Палац у стилі англійської готики. Історія маєтку Щеньовських в Капустянах

Був замок і палац з родинним гербом Корчак. Про величне минуле селища Янів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ксюша

    Цікава історія розвитку нашого міста.
  • Виктор

    Даже цікаво. . Уродженець. Німеччини просить у руського царя.... А деж там тисячолітні укри???? И чому він живе тут ,а не в благословенній Європі, куди завжди стремилась Україна?
  • Сергій

    Сучасні "еліти" давно переплюнули графа. Правда в зворотному напрямі. По деклараціям видно як Вінниця їх збагатила.
  • Раиса

    В селі Василівка Тиврівського району є будівля, яку побудував граф....там була начальна школа

keyboard_arrow_up