Був замок і палац з родинним гербом Корчак. Про величне минуле селища Янів

Був замок і палац з родинним гербом Корчак. Про величне минуле селища Янів
  • Село Іванів (колись Янів) — село Хмільницького району Вінницької області, найдавніше поселення на Поділлі.
  • Колись ця місцевість славилася величними замками та палацами, від яких нині залишились лише спогади.

В 15 ст. поселення Янів (Іванів) належало родині Мишoк гербу Корчак. 1410 русин Адам Мишка, розпочав будувати в Янові великий оборонний замок, який добудував його батько Микола Мишка. У1452 р. король Казимир IV Ягеллончик надає Петру Мишці в волод. повіті Холонів, від назви якого потомки Петра почали називатися Холоневські. Про це розповідає сайт Україна Інкогніта

На початку 18 століття власником Янова був Іван Мишка-Xолоневський. Після нього його син Адам. Адам Холоневський побудував палац, на рослиному орнаменті був родинний герб Корчак. Янівський палац найчастіше називали замком. Палац був побудований з руїн замку. В палаці були портрети Адама і Миколи Мишки з 1469 р. Палац мав велику бібліотеку, розміщену в кількох залах.

Відео дня

 

Реконструйована резиденція мала форму прямокутника з довшою стороною в 80 м. Швидше за все, закінчувалося будівництво вже після смерті Адама Холоневського його вдовою Саломеєю, і сталося це близько 1780 р. Про це пишуть на фейсбук-сторінці Черговий по Вінниці.

Праве крило комплексу слугувало літніми господарчими та житловими приміщеннями. Всі кімнати правого крила були обставлені меблями епохи Варшавського Князівства та в стилі бідермейєру. Лише кілька предметів походили з XVIII ст.

20 листопада 1781 Янів відвідав король Станіслав Август Понятовський, місто тоді належало дубенському старості Рафаїлу Мишці. Рафаїл Мишка — учасник Торговицької конфедерації, кавалер ордену Орла Білого та Св. Станіслава. Жив в Янові.

Далі Янів перейшов його сину Станіславу відомому священику, доктору теології, літератури. В Янові він і помер. Замок належав родині Холоневських до кінця 19 ст. Оборонний замок був оточений з чотирьох сторін вежами.

У 21 сторіччі — це Іванівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат. До нашого часу збереглися три квадратні вежі та палац, виконаний у бароковому стилі (відреставрував у XVIII ст. граф Адам Холоневський).

 

Читайте також:

Давно стала вінничанкою. Померла головна героїня фільму «Весілля в Малинівці» Людмила Алфімова

Застрелив червоноармієць. Про власницю немирівського палацу княгиню Марію Щербатову

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Pchesja

    А ЩЕ ТАМ ЗАВЖДИ ПРОЖИВАЛО БАГАТО РОМІВ.І БУВ ЗНАМЕНИТИЙ ІВАНІВСЬКИЙ БАЗАР.
  • Сергій Нечиталюк

    Був там1980 р.літом, батьки відправили в піонер лагер,був вражений тією будівлею,її кімнатами,сходами,великими та догляженими кущами квітів,а ще багато легенд та святкування Івана Купала на березі річки Сниводи
  • Mariia

    Добре що там інтернет.а не просто розвалюється  будівля  але не похоже що то є відремонтований костел і там  живуть діти..
  • Mariia

    Роздайте людям під квартири
    .відремонтують і будівля буде жити а не руйнуватися..

    Наталія reply Mariia

    Там вже багато років інтернат для дітей з особливими потребами

keyboard_arrow_up