Давно стала вінничанкою. Померла головна героїня фільму «Весілля в Малинівці» Людмила Алфімова

Давно стала вінничанкою. Померла головна героїня фільму «Весілля в Малинівці» Людмила Алфімова
  • Померла знана українська акторка Людмила Алфімова, відома за грою у фільмах «За двома зайцями» та «Весілля в Малинівці».
  • Людмила Іванівна останні роки життя мешкала в селі Печера на Вінниччині. Там проведуть її поховання завтра, 23 лютого, о 13.30.

У віці 88 років не стало відомої української акторки театру та кіно, заслуженої артистки України Людмили Алфімової. Вона відома роллю черниці Миронії з фільму «За двома зайцями», а також Софії з фільму «Весілля в Малинівці». Про смерть акторки повідомили її рідні.


«Спочивай з миром, моя Бабуся-Красуня…. Ти була неймовірна жінка. І прожила красиве, насичене, хоч й непросте життя…», — написала Людмила Коханська, онука Людмили Алфімової.

Відео дня

Не льотчицею, а акторкою

Людмила Алфімова народилася в Харкові 4 вересня 1935 року. З дитинства мріяла стати льотчицею. Після десятирічки закінчила аероклуб, літала на винищувачі, навіть опанувала вищий пілотаж. Батькам це не дуже сподобалось. Тоді Людмила пересіла в автомобіль. А в Харківський театральний вступила, аби хоч у театрі чи кіно можна було стати льотчицею. Про це пише Вікіпедія. Навчалася у класі Леся Сердюка разом з актором Леонідом Биковим.

Багато років Алфімова віддала роботі на Київській кіностудії імені Довженка. Зіграла в 40-ка фільмах. Перший найбільший успіх принесла роль монашки Миронії у комедії «За двома зайцями». Фільм знятий по пєсі Мийхала Старицького. Режисером і сценаристом стрічки був Віктор Іванов, родом з Козятина. 

Знімалася у фільмах «Роки молодії», «Сумка повна сердець», «Право на любов», «Звичайна історія», «Прощайте, фараони!», «Бур’ян», «Серед високих хлібів».

Та справжню славу акторці принесла головна роль у легендарному радянському фільмі «Весілля в Малинівці».

Сімʼя і кохання всього життя

У 1956 Людмила Алфімова вперше одружилася з льотчиком Феліксом Кадигробом. В 1957 році народилася донька Ліза (згодом акторка). В 1965 році з'явилася на світ донька Олена, яка з родиною переїхала в США.

В Людмили Іванівни є чотири онуки. Старша онука Анна народилася в 1986 році. 2 березня 2006-го Олена народила доньку Машу — наймолодшу онучку Людмили. Також є три правнуки.

В 1973 році красуня-актриса на зйомках фільму «Прощавайте, фараони» познайомилася з 50-річним головою колгоспу Іваном Кальницьким (був старший на 12 років від Людмили).

«Іван Сергійович закохався у мене після перегляду «Весілля в Малинівці», — розповідала Алфімова нашим журналістам. — Але ми ніколи не бачилися і не знали одне одного. Зате доля побачила й звела нас. А хто ж іще? Десь на початку 70-х я приїхала з кіногрупою на зйомки фільму «Прощавайте, фараони!» ось у ці місця — Сокільці, Забужжя, Печера. Тоді й зустрілися».

Кохання спалахнуло практично миттєво. Алфімова одразу розлучилася з чоловіком. Але з вінничанином вона поєднали свої долі тільки через 20 років. 

Залишити свою першу дружину Поліну Івану Сергійовичу не дозволяло сумління. Він був молодший за неї на 15 років, а вона врятувала йому життя — сховала молодого партизана з револьвером у руці від німців за заслінкою печі, а потім вилікувала пилком, прополісом від туберкульозу. Тільки після смерті Поліни він запропонував Людмилі Алфімовій переселитися до нього.

В 1993 пара одружилися і актриса з Києва переїхала до Тульчинського району. Чоловік Іван подарував Людмилі будинок управляючого маєтком графів Потоцьких у селі Печера. Квартиру в центрі Києва, на Паньківській, актриса продала і купила автомобіль. За кермом їздила до останніх днів.

23 червня 2006 року свій 83-й день народження відзначив голова родини — Іван Кальницький, а 27 вересня помер. Подружжя прожило разом 13 років.

До великої війни Людмила Іванівна їздила на творчі зустрічі, бувала на телепередачах, давала інтерв'ю. Літала до доньки у США. У Печері її знали відвертою, енергійною, рішучою. Відома тут і її пристрасть ганяти на автомобілі.

Коли її питали, чи навідується хтось із колишніх акторів до неї у село, Алфімова відповіла: «Які актори? Всі вже сандалі відкинули. Це я ще човгаю по землі».

У 2020 році указом президента Людмилу Алфімову нагородили орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Як писав наш колега, орден вона отримала з рук керівника обладміністрації Сергія Борзова. Першою її обняла донька Ліза Родіченко, яка приїхала з Києва з чоловіком і внуком. Друга, молодша донька Олена, надіслала вітання з Америки. В цей день улюблена актриса відзначала свій 85-річний ювілей.

Поховають українську акторку театру і кіно, заслужену артистку України Людмилу Алфімову завтра, 23 лютого, о 13.30 в селі Печора. Редакція висловлює співчуття родині актриси.

 

Читайте також:

Пам’ятаєте «Весілля в Малинівці»? Завтра іменини в героїні, яка давно стала вінничанкою

Улюблені актори-земляки. Розповідаємо про вінничан, які зіграли яскраві ролі в кіно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Liubov

    Царства Небесного! Була справжня жінка, українка, красуня.
  • 🎨 ✨

    Вічна пам'ять 😢
  • Олександр

    Вічна пам'ять 🕯️
  • Valentina Vorinuk

    Вічна пам'ять  Світла пам'ять

keyboard_arrow_up