Палац у стилі англійської готики. Історія маєтку Щеньовських в Капустянах

Палац у стилі англійської готики. Історія маєтку Щеньовських в Капустянах
  • Двоповерховий палац під невисоким дахом у стилі англійської готики звели за власним проектом польського магната Щеньовського.
  • Зараз у будівлі маєтку, що знаходиться в селі Капустяни Гайсинського району, діє школа.

Капустяни, які вперше письмово згадуються у 1629 році, знаходилися на старій дорозі з Брацлава до Ольгополя. Це старовинне село нині знаходиться в Гайсинському районі. Воно довгий час належало польському шляхтичу Василеві Куницькому, магнатам Потоцьким, поміщикам Ярошинськиим і якийсь час звалося Капустині.

Останніми власниками місцевого маєтку були Щеньовські (Szczeniowski), в яких у власності було і Селище біля Гнівані. Історію палацу розповіли на сайті Замки та храми України.

Відео дня

Двоповерховий палац у стилі англійської (тюдорівської) готики за власним проектом Ігнація Щеньовського звів київський архітектор Олександр Шилле у 1880-ті роки. 

Садиба славилася своїми буазерами (настінними панелями), перенесеними з якоїсь старої церкви. Карниз палацу увінчують готичні фронтони з металевими гратами і прапорцями-флюгерами нагорі. Гіпсові прикраси палацу відтворювали подібні з палацу французького короля Генрика ІІ в Блуа (Blois). Меблі і оформлення салонів були у стилі рококо. 

Посередині зимового саду, серед екзотичних рослин, біля фонтану стояла мармурова композиція дружини Щеньовського Елеонори з малолітними дітьми, роботи польського скульптора Едварда Віттіга.

На території палацу знаходились: парк, фруктовий сад, оранжерея, підземна галерея, що вела до поруч розташованого костелу, електростанції. Щеньовські були непоганими господарниками, в селі від них довгий час пам'яткою залишався цукровий завод (1853). А в рештках палацу — школа. Про це пише Вікіпедія.

Головний редактор журналу «Моделіст» Віктор Ходєєв поділився сучасними видами палацу у Капустянах. А також надіслав воістину раритетний кадр: ворота костелу (в радянські часи перетвореного на колгоспний склад) неподалік від палацу.

Віктор Ходєєв згадує, що у складі-колгоспі були рештки великого гранітного саркофагу Щеньовської.

З приходом радянської влади, більша частина палацу та каплиця були зруйновані. З 1920-х років в залишках палацу Щеньовських була розташована сільська загальноосвітня школа.

Нині на території маєтку в основній будівлі діє сільська загальноосвітня школа, збереглися деякі допоміжні господарські будівлі, залишки костелу, частина кам'яної огорожі, парк. 

 

Читайте також:

Був замок і палац з родинним гербом Корчак. Про величне минуле селища Янів

Давно стала вінничанкою. Померла головна героїня фільму «Весілля в Малинівці» Людмила Алфімова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up