Ювілейний джазовий фестиваль у міжнародному аеропорту: як дивуватиме Vinnytsia JazzFest-2021

Ювілейний джазовий фестиваль у міжнародному аеропорту: як дивуватиме Vinnytsia JazzFest-2021
  • З 1 по 3 жовтня триватиме XXV міжнародний джазовий фестиваль Vinnytsia JazzFest-2021.
  • Цьогоріч грандіозне музичне дійство відбудеться у Вінницькому аеропорту — почути справжній джаз від українських та світових музикантів та відчути неймовірну атмосферу запрошують усіх.
  • Як саме відбуватиметься фестиваль і що організатори готують для меломанів?

Традиційно восени, починаючи з 1996 року, наше місто стає на кілька днів джазовою столицею. Vinnytsia JazzFest, до слова, є найстаршим джазовим фестивалем незалежної України, тому дивувати й вражати йому точно є чим.

І цьогоріч ці дивування починаються вже з концертного майданчика. Вперше в Україні міжнародний джазовий фестиваль зазвучить на території міжнародного аеропорту. То що, до польоту готові?

Відео дня

Посадкові талони та «Джазове Duty Free»

Про те, як вінницький аеропорт перетвориться на фестивальну локацію розповідає директор Vinnytsia JazzFest, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков.

— У нас буде все як у звичайному аеропорту. Спочатку вінничани й гості міста побачать на табло свій концертний рейс, тоді вони мають підійти до стійки реєстрації, здати свій квиток і отримати посадковий талон з місцем, а тоді пройти на посадку, тобто на другий поверх, де й буде сцена, — зазначає Павло Третьяков. — Крім того, на першому поверсі буде спеціальна зона очікування та «Джазове Duty Free». 

В останньому, до речі, планують продавати раритетні диски та платівки виконавців, а  також тематичні сувеніри. 

Крім того, як і у будь-якому аеропорту тут для гостей мають організувати невеликі зони відпочинку, де можна буде скуштувати різні смаколики й «джазові напої».

Продюсерка Vinnytsia JazzFest, заслужена артистка України Ірина Френкель додає, що на вході до аеропорту буде велика фотозона.

— Такий собі «джаз порт», де кожен зможе зробити гарне селфі й гарну світлину на згадку, — каже вона. — Коли ж наші «пасажири-глядачі» потраплятимуть до зали очікування, то побачать там виставку-ретроспективу «Джазові емоції Вінниці». Це великі полота, які виготовляють спеціально для нашого фестивалю. 

Павло Третьяков, Ірина Френкель та Володимир Ніценко (директор аеропорту)

Кого почуємо на джазфесті?

— Базовим принципом формування цьогорічної програми є залучення українських музикантів. Тобто базові українські колективи до яких доєднуються іноземні виконавці, — продовжує розповідати Ірина Френкель. — Кожний концерт не буде схожим на попередній. Різні жанри та різні емоції зіллються у феєричну палітру відчуттів, що зігріють і запалять серце кожного глядача. 

Як розповідають організатори, на відкритті Vinnytsia JazzFest-2021, яке буде вже першого жовтня о 19.00 у театрі імені Садовського, на глядачів чекає феєрія бродвейського мюзиклу «Сімейка Адамсів» литовських постановників і Національної оперети України.

— Це кращий мюзикл 2019 року. Повірте, це щось, — інтригує Павло Третьяков. — Нам було не просто привезти його. Вистава ця ліцензійна й ми два роки працювали над тим, щоб презентувати її на сцені Садовського.

За його словами, складність полягала не тільки в отриманні ліцензії, але й в організації всіх технічних моментів. Скажімо, робота з масштабними декораціями й «сценічними рішеннями».

То ж, звертаємо ще раз вашу увагу, що відкриття фестивалю буде у вінницькому драмтеатрі, а вже другого й третього жовтня сімома ексклюзивними концертами вражатимуть кращі джазові музиканти не тільки України, але й Ізраїлю, Польщі, Нігерії, Анголи, Гани та США на території летовища.

Першим у стінах аеропорту (2 жовтня о 18.00) зазвучить проєкт «Телепортація», з яким дебютує Всеукраїнський молодіжний сесійний джазовий бенд. Його створили у рамках проєкту «Джазова Не Школа» програми NORD Українського культурного фонду. До складу бенду увійшли юні музиканти віком від 14 до 25 років з різних куточків України.

А вечірній концерт о 20.00 складатиметься відразу з двох відділень і традиційного проєкту Polish Jazz Night. 

Так, у першому відділені виступить тріо з Одеси Олексія Петухова. Друге відділення презентуватимуть українська співачка вірменського походження Лаура Марті та відомий Jazz in Kyiv Band, очолюваний Олексієм Коганом.

Що ж стосується Polish Jazz Night, то тут можна буде почути віртуозного саксофоніста Дарека Рубіновського й жіночий квартет O.N.E.

У завершальний день джазового фестивалю вінничани й гості міста у першому відділені (початок о 18.00) насолоджуватимуться етноджазом від гурту «ShockolaD», Дарека Рубіновського та Дани Винницької. 

Друге відділення недільного концерту запам’ятається виступом Old Fashioned Band`у. Це, як інформують організатори, яскрава джазова група, яка об’єднала музикантів із Нігерії, Анголи, Гани та України.

А фінальним виступом стане концерт єдиного сина «королеви джазу» Елли Фіцджеральд. 

— Хедлайнером фестивалю стане Рей Браун-молодший, — говорить Ірина Френкель. — Минулого року він виступав на фестивалі онлайн і ще тоді сказав, що хоче приїхати до Вінниці й на власні очі побачити місцеву публіку. 

Детальніше ж ознайомитись із програмою рекомендуємо на офіційному сайті фестивалю та у  матеріалі:

Інші джазові події

Діляться організатори фестивалю інформацією і про інші цікаві події.

Уже 27 вересня о 16.00 у мистецькому просторі Вінницької міської ради відкриється виставка «Джазові емоції Вінниці». Щобільше, у холі міськради та в аеропорту триватимуть фотовиставки раритетних світлин «Джазова Україна» та «Джазові емоції Вінниці».

Традиційно, у новаторському коворкінг-проєкті «Джазові сніданки» всі охочі зможуть дізнатись секрети успіху українських музикантів і зірок світового джазу під час невимушеного спілкування за чашкою кави.

Крім того, напередодні вінницького джазфесту нові таланти й імена відкриє IX Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців на призи вінницького міського голови.

А особливо важливою подією фестивалю стане презентація першої «Ретроспективи українського джазу». У короткометражних фільмах та виданні, що вийде українською та англійською мовами, буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України. Партнери проєкту: Український інститут, Український центр культурних досліджень та Jazzography in UA.

«Чартерні програми» фестивалю

Аби вінничанам і гостям міста було зручно доїхати у дні фестивалю до Вінницького аеропорту та по завершенні концертів повернутись у Вінницю, працюватимуть спеціальні «чартерні програми».

Організатори зазначають, що учасники «чартерів» зможуть побачити всі концерти фестивального дня (бо квитки включені), а також матимуть зелений коридор проходу на концертний рейс — окрему стійку реєстрації в аеропорту. 

Зверніть увагу, що зареєструватись на чартери можна до 30 вересня. Вартість — 250 гривень (ціна за проїзд в обидві сторони та квитки на всі події фестивального дня). 

VINNYTSIA JAZZFEST-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму. Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин».

У матеріалі використані фото авторки та з сайту jazz.vn.ua
 

 

Читайте також:

З піснями, танцями й столичними гостями. Як розпочався 88-й театральний сезон

Відгуляли на повну! Святкове відео з Дня міста-2021 від редакції 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up