«Ми відкриємо портал часу!» Чим здивує VINNYTSIA JAZZFEST-2021, що вперше пройде у аеропорту?

«Ми відкриємо портал часу!» Чим здивує VINNYTSIA JAZZFEST-2021, що вперше пройде у аеропорту?
  • Восени Вінниця вже у 25-й раз стане джазовою столицею України.
  • Новаторська концепція, виняткові проекти, відкриття бродвейським мюзиклом  і ексклюзивні концерти кращих джазменів України, США, Ізраїлю та Польщі.
  • З 1 по 3 жовтня на ювілейному VINNYTSIA JAZZFEST-2021 будуть надзвичайні враження!
  • Вперше за 25 років проведення концерти фестивалю пройдуть на території знакового і символічного місця, що поєднує Вінницю зі всім світом — у Вінницькому аеропорту.

Першим сюрпризом для глядачів ювілейного VINNYTSIA JAZZFEST-2021 стане грандіозне відкриття. На сцені Вінницького театру імені Садовського 1 жовтня о 19.00 покажуть культовий бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» литовських постановників та кращих артистів Національної оперети України.

У наступні два дні, 2-3 жовтня, з ексклюзивними концертними програмами на території Вінницького аеропорту, що у ці дні буде перетворений у атмосферний джазовий хаб, виступлять кращі українські джазові музиканти, всесвітньовідомі джазмени зі Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, Польщі, Нігерії, Анголи, Гани і перший Всеукраїнський сесійний молодіжний джазовий бенд.

А особливо важливою подією фестивалю стане презентація першої «Ретроспективи українського джазу» — у короткометражних фільмах, унікальній фотовиставці та виданні, що вийде українською та англійською мовами, вперше буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України.

Відео дня

Про «Джазовий порт» і концерти фестивалю

— Срібний VINNYTSIA JAZZFEST має підназву «Джазовий порт». Така гра слів: «порт» — «портал», тобто — перенесення у часі, — розповідає продюсер VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. — Починаючи з 1991 року, кожні п’ять років в Україні були ознаменовані появою нових гучних імен та джазових колективів. Тож під час «Джазового порту» VINNYTSIA JAZZFEST-2021, що реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму, всі разом ми зможемо відкрити портал часу і згадати, як все було! Кожен день фестивалю буде присвячений «п’ятирічці» Незалежної України із виступами найкращих українських джазових артистів, які є ключовими представниками саме тієї епохи.

Своїми концертами 2-3 жовтня на VINNYTSIA JAZZFEST-2021 будуть вражати кращі з кращих:

Дивовижна Лаура Марті і культовий JAZZ in KYIV BAND на чолі з легендою українського джазу Олексієм Коганом.

Спеціальні гості POLISH JAZZ NIGHT: віртуозний саксофоніст Дарек Рубіновський і O.N.E. Quintet.

Майстри етноджазу — яскрава Дана Винницька та джазовий гурт «Shockolad» (Україна — Польща).

Тріо блискучого піаніста Олексія Петухова з новим проєктом «NORDIC ADVENTURE» (Одеса, Україна).

Улюбленці публіки — запальний «Old Fashioned Band» (Україна) з програмою «The Best of Soul».

Джазова надія України та світові легенди — перший Всеукраїнський сесійний молодіжний джазовий бенд (Україна) і зіркові солісти: жива легенда, єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рей Браун (США), один із найкращих саксофоністів світу, маестро Роберт Анчиполовський (Ізраїль) і талановита співачка Оксана Славна (Вінниця, Україна).

Музичний керівник і диригент проекту — Євген Попель (Вінниця, Україна).

— Перетворення терміналу аеропорту в джазовий хаб, зайвий раз доведе, що Вінниця — це джазові ворота України, — переконаний директор комунального підприємства «Вінницький аеропорт» Володимир Ніценко. — Міжнародний джазовий фестиваль в аеропорту — це дуже символічно для Вінниці, тому що ми зможемо максимально гучно та яскраво нагадати всім поціновувачам джазової музики про сміливий експеримент, що вперше у незалежній Україні відбувся у 1996 році на Вінниччині, коли виникла необхідність розгерметизації пострадянського культурного простору і подолання стереотипів до джазової музики за радянських часів: «Сегодня ты играешь джаз, а завтра родину продашь».

Про мюзикл-відкриття, що вразить всю родину!

Незабутньою подією ювілейного VINNYTSIA JAZZFEST-2021 стане феєричне відкриття.

Першого жовтня о 19.00 на сцені Вінницького театру імені Садовського пройде показ вражаючого бродвейського мюзиклу «Сімейка Аддамсів» Ендрю Ліппа у виконанні славетної Національної оперети України.

Улюблена історія мільйонів, магічна музика, виняткові декорації та оригінальні костюми, неймовірна кількість пісень, гумору і танцювальних постановок —  мюзикл «Сімейка Аддамсів» підкорює з перших сцен і з перших нот. А головне — створений саме для родинного перегляду!

На головній театральній премії України «Київська Пектораль-2019» саме мюзикл «Сімейка Аддамсів» виборов одразу дві перемоги — «краща музична вистава» і «краща жіноча роль» (заслужена артистка України Оксана Прасолова за роль Мортиції Аддамс).

Із дня прем’єри саме цей мюзикл залишається найбільш відвідуваною і найгучнішою виставою!

Над прем’єрою у Національній опереті України працювала литовська постановча група: режисер-постановник і кіноартист Кестутіс Стасіс Якштас, художник-постановник Гінтарас Макаревічус і балетмейстер-постановник Дайнюс Бервінгіс, а також знамениті українські митці: диригент-постановник вистави — народна артистка України Оксана Мадараш, режисер — Вікторія Стрейча, хормейстер-постановник — Сергій Нестерук.

Цікаво, що до прем’єри в Україні пан Кестутіс Стасіс Якштас ставив «Сімейку» у Каунаському державному драматичному театрі. Його вистава кожного разу проходить з аншлагами та збирає повну залу глядачів. Режисер впевнений, що глядачі VINNYTSIA JAZZFEST-2021 також закохаються у цей мюзикл.

— У Литві на мюзикл «Сімейка Аддамсів» купують не один і не два квитки. На нього, зазвичай, приходять родинами, адже це — родинна вистава. У ній є мораль і для дітей, і для дорослих. Малеча бачить щось своє, їхні батьки — зовсім інше. Але головне — що вистава нікого не залишає байдужими! — зазначає Кестутіс Стасіс Якштас. — Це відома історія, яка не втрачає своєї популярності, яку всі добре знають із серіалів та фільмів. Історія про родину, що з точки зору інших людей, живе не за тими законами як усі, але, насправді, правильно: з гідністю, повагою одне до одного, з любов’ю, дотримуючись обіцянок. Мюзикл нагадує, що головне у житті — це сім’я. І це дуже важливо та актуально у наш час, адже родини розпадаються через дрібниці, невеликі сварки, побутові розбіжності. Багато хто забуває, що варто шукати спільні рішення, прагнути порозуміння!

Розповідаючи про декорації, художник-постановник мюзиклу Гінтарас Макаревічус, додає:

— Ми намагалися створити контраст між світлими почуттями родини Аддамсів і темними «потойбічними» декораціями, підсилюючи драматичний ефект. В той самий час, сценічні рішення дуже динамічні, світло постійно змінюється і декорації не тиснуть однозначністю, а моделюють розвиток захоплюючих подій.

Про проєкт «Ретроспектива українського джазу»

Оскільки VINNYTSIA JAZZFEST є головним живим свідком становлення джазового ринку України, до 25-го ювілею міжнародного фестивалю організатори започаткували створення унікальної «Ретроспективи українського джазу».

У шести короткометражних фільмах, фотовиставці раритетних світлин, виданні «Ретроспектива українського джазу», що вийде українською та англійською мовами, вперше буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років Незалежності.

— Безмежно вдячні всім, хто долучився до нашого проєкту. Адже розвиток джазу України — це великий шлях і велика історія — розповідає директор VINNYTSIA JAZZFEST, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. — Згадуючи всі процеси, які відбувалися у 1990-х і 2000-х роках, ми побачимо, скільки з’являлося проектів, джазових клубів, фестивалів. Не всі вони дожили до наших днів, але всі вплинули на створення джазового пулу, тієї джазової аури нашої країни, яка існує сьогодні .

— У липні  ми започаткували велику дослідницьку роботу, співпрацюючи з обласними державними адміністраціями України. Збираємо та обробляємо величезну кількість інформації, світлин та відео, які надають колеги-організатори джазових фестивалів та віддані шанувальники джазу, що зберегли неоціненні скарби — фото та матеріали від початку становлення джазу в Україні до сьогодні, — зазначає Ірина Френкель. — Важливість проєкту доводить те, що до проєкту приєднався Український інститут та Український центр культурних досліджень. Саме «Ретроспектива українського джазу» стане першою спробою охопити і розказати свою власну українську історію джазу.

Протягом вересня у рамках проєкту «Ретроспектива українського джазу» будуть опубліковані ексклюзивні інтерв’ю з ключовими гравцями джазового середовища України, а презентація результатів проєкту відбудеться безпосередньо на фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2021.

Про «Джазові сніданки»

Четвертий рік поспіль у дні проведення VINNYTSIA JAZZFEST відбудуться «Джазові сніданки» — інноваційний культурно-освітній музичний коворкінг .

На «Джазових сніданках» 2-3 жовтня з 10.00 до 13.00 під час невимушеного спілкування та ексклюзивних майстер-класів всі бажаючі дізнаються практичні рецепти успіху всіх зіркових учасників фестивалю.

Старт реєстрації на участь у «Джазових сніданках» розпочнеться в середині вересня.

Тож слідкуйте за всіма подіями фестивалю на офіційному сайті jazz.vn.ua

— Від імені Вінницького міського голови Сергія Моргунова — мера джазової столиці України — вітаю всіх знаменитих артистів і джазових шанувальників, які на початку жовтня приїдуть у Вінницю на VINNYTSIA JAZZFEST-2021! Це незмінна традиція, що осінь у нашому місті починається саме з джазових імпровізацій, тому ми часто говоримо, згадуючи про місто восени: «Золота осінь вінницького джазу», — каже заступник Вінницького міського голови Галина Якубович. — Місце проведення ювілейного фестивалю — Вінницький аеропорт — є символічним. Ми підкреслюємо те, що Вінниця — джазові ворота України, з яких розпочалася історія незалежного джазового фестивального руху, коли у 1996 році перші джазові імпровізації зламали радянські стереотипи сприйняття джазу в Україні. Джаз живе там, де йому лагідно і затишно! Сьогодні джазу подобається Вінниця, тому він у 25-й раз обирає наше місто, яскраво демонструючи ретроспективу розвитку українського джазового ринку за 30 років.

Про «Джазовий туризм Вінниччини»

Ставши сміливим експериментом і першим джазовим фестивалем, що вперше у незалежній Україні відбувся у 1996 році на Вінниччині, VINNYTSIA JAZZFEST надав поштовх розгерметизації пострадянського простору та зміни сприйняття джазової музики, яка мала багато радянських штампів щодо сприйняття.

Будучи єдиним в Україні фестивалем концертних джазових програм, VINNYTSIA JAZZFEST вже 25 років поспіль тримає найвищу професійну планку і є добре знаним не лише в Україні, а й за кордоном.

За роки проведення VINNYTSIA JAZZFEST героями фестивалю стали понад 800 провідних джазових музикантів із 37 країн світу!

VINNYTSIA JAZZFEST є головним культурним брендом Вінниці і ключовою мистецькою подію, завдяки якій навіть виникло таке поняття як «Джазовий туризм Вінниччини», адже щороку фестиваль відвідують туристи з усіх областей України і з-за кордону.

— VINNYTSIA JAZZFEST — це культурний маркер Вінниччини. Вже багато років джазовий фестиваль  входить до календаря культурних подій області. Не кожен фестиваль в Україні має 25-річну історію і динамічно розвивається. Переживши всі «джазові імпровізації» у політиці, сьогодні фестиваль презентує новий формат, змінюючи місце проведення та концепт, даруючи можливість «мандрувати у часі», згадуючи яскраві сторінки своєї історії в контексті розвитку українського ринку джазового мистецтва, — говорить начальниця управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації Ольга Дернова.

— Вінницький джазовий фестиваль — це історія мистецької Вінниці і джазової України. 30 років у вільній країні лунає вільна музика — джаз! Понад 15 років департамент культури Вінницької міської ради бере активну участь в організації міжнародної події. За ці роки зроблено багато для розвитку джазового мистецтва, зокрема: потужні конкурси молодих джазових виконавців на призи міського голови, джазові виставки, «Джаз де парі», мистецький проєкт «Джазові сніданки» і славетний міжнародний фестиваль , який є об’єднуючим ядром усіх цих складових, — каже директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук. — Сьогодні я хочу звернутися до вінничан з проханням допомоги у зборі інформації про наш фестиваль, особливо — за період 1990-х років. У багатьох з вас залишились програмки з перших фестивалів, газетні статті, світлини та інша інформація, яка допоможе зібрати повну історію Вінницького джазового руху. Наразі ми готуємо виставку «Джазові емоції Вінниччини», яка буде презентована напередодні фестивалю у мистецькому просторі Вінницької міської ради.

XXV міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2021 реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму.

За особистого сприяння Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

За підтримки Вінницької міської ради та Вінницької обласної державної адміністрації.

Партнери проєкту «Ретроспектива Українського джазу»: Український центр культурних досліджень, Український інститут, Jazzography in UA.

Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин».

Читайте також:

Вистава, яку варто побачити кожному! Тетяна Шеліга і Дмитро Лалєнков — про сюрприз для Вінниці

Маєте джазові раритети з 90-х? Станьте героєм першої «Ретроспективи українського джазу»!

Більше 400 зірок опери і багато гучних прем’єр! Фестиваль OPERAFEST TULCHYN у серпні здивує всіх

«Майська ніч» і танго на пуантах! На OPERAFEST TULCHYN покажуть кращі балети

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up