«Майська ніч» і танго на пуантах! На OPERAFEST TULCHYN покажуть кращі балети

«Майська ніч» і танго на пуантах! На OPERAFEST TULCHYN покажуть кращі балети
  • Вже за два тижні Вінниччина прийматиме зірок опери та гостей зі всієї України!
  • З 27 по 29 серпня просто неба на території парку легендарного Палацу Потоцьких у Тульчині  пройде IV міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2021, який вражатиме яскравими прем’єрами, операми, мюзиклами і шоу.
  • Окремою окрасою програми цьогорічного фестивалю стануть надзвичайні балетні постановки від знаменитого столичного театру — «Київська опера».

Пристрасть і танго наживо!

Краса сучасного балету усіх чекатиме у перший день фестивалю — 27 серпня о 22.00 на сцені оживуть «Історії у стилі танго».

Сказати, що це красивий та цікавий балет — направду не сказати нічого! Тому що ця постановка — дійсно до мурашок! У кожному русі та у кожній ноті — довершена глибина і майстерність.

— Цей дивовижний балет на фестивалі буде показаний на прохання глядачів, — розповідає головний режисер OPERAFEST TULCHYN, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. — «Історії у стилі танго» ми показували у рамках нічної програми у 2019 році. І цей балет настільки вразив глядачів, що всі просто засипали нас проханням неодмінно повторити його знову.

Відео дня

Новаторську contemporary-постановку поставив заслужений артист України Артем Шошин — лауреат найпрестижніших міжнародних конкурсів та провідний соліст трупи відомого «Київ Модерн-Балету» Раду Поклітару.

В «Історіях у стилі танго» Артем Шошин поєднав свій досвід класичного балету, модерну і бальних танців, й розкрив головну суть танго — це таємниця, яку танцюють двоє.

Мовою танцю, видовищних рухів та фігур, чотири пари розкажуть нам свої доленосні історії, в кожній із яких самотні серця шукають близького собі співрозмовника у подорожі по життю.

А подвійну порцію насолоди забезпечить прекрасна музика Астора П’яццолли, Карлоса Елета Альмарана, Карлоса Гарделя і Херардо Родрігеса у виконанні чудового оркестру і артистів хору «Київської опери», лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів Романа Лещова (баритон) і всесвітньовідомого акордеоніста, народного артиста України В’ячеслава Самофалова.

— Працювати артистам «наживо» — спільна ідея: моя і маестро-диригента Ділявера Османова, бо танцювати танго не під фонограму, хай і найпрекраснішу, — це зовсім інші відчуття. Живий оркестр — це ще 50% додаткового драйву, — переконаний Артем Шошин. — До музичної концепції я відібрав твори, які сам дуже люблю. Це світові хіти «короля танго» Астора П’яццолли, «Historia de un amor» Карлоса Елета Альмарана, мелодія зі стрічки «Запах жінки» Карлоса Гарделя, «La Cumparsita» Герардо Родрігеса в аранжуванні прекрасного акордеоніста В’ячеслава Самофалова. Завдяки чудовим музикантам Османову і Самофалову наш балет набув більш яскравих відтінків та півтонів.

«Майська ніч» від справжніх геніїв

Другий балет, який 28 серпня о 19.00 покажуть на OPERAFEST TULCHYN-2021 — легендарна «Майська ніч». Глядачів чекає захоплююча фантасмагорія гоголівських пригод, романтична історія кохання і неперевершена музика Євгена Станковича. Вистава настільки блискуча, що триває на одному подиху і нікого не залишає байдужим!

— Від цієї постановки всі глядачі отримають тільки позитивні емоції та відчують неабияку гордість за українських митців, — розповідає продюсер OPERAFEST TULCHYN, заслужена артистка України Ірина Френкель. — Історія цього балету унікальна! Наприкінці 1980-х років до роботи над постановкою «Майської ночі» долучилися найкращі майстри. Лібрето підготував неперевершений балетмейстер-постановник Віктор Гаченко. Музику написав видатний український композитор, Герой України Євген Станкович, а декорації і костюми створила художник-постановник Марія Левитська, сьогодні — народний художник України та лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. У 2015 році керівництво «Київської опери» вирішило відродити оригінальну постановку, залишивши основні її складові: хореографію Гаченка, музику Станковича та декорації і костюми Левитської, які, на щастя, збереглися в театрі.

Диригувати виставою у Тульчині буде диригент-постановник Євген Воронко, хормейстер—постановник — Анжела Масленнікова.

— Ми звернулися до цієї теми, бо Гоголь завжди актуальний, до того ж, він український. На злеті національної думки і звитяги народна тема вкрай необхідна, — говорить про виставу балетмейстер-постановник Віктор Гаченко. — Я впевнений, що фольклор — це кров нації і спілкування з його зразками обов’язково збагатить усіх глядачів. Дуже сподіваюся, що ви вийдете після цієї вистави з посмішкою і красивою мелодією в душі, з коханням у серці, з відчуттям добра і гармонії.

У світі хореографії Віктор Гаченко — корифей та справжній геній! Свій творчий шлях він розпочав 55 років тому. Після закінчення хореографічної студії при Заслуженому ансамблі танцю УРСР та балетмейстерського факультету Державного інституту театрального мистецтва імені Луначарського у Москві (нині РАТМ), Віктор Гаченко став артистом балету Заслуженого ансамблю танцю УРСР, що зараз носить ім’я Павла Вірського. А паралельно із артистичною діяльністю протягом п’яти років викладав у студії при ансамблі.

У 70-80-х протягом 12 років Віктор Гаченко був солістом балету Національної опери України ім. Т. Шевченка, у 1983 році став дипломантом Всеукраїнського конкурсу балетмейстерів, а у 1984 році — лауреатом Всесоюзного конкурсу артистів балету та балетмейстерів.

Наприкінці 80-х маестро керував Українським художньо-спортивним ансамблем «Балет на льоду», потім був балетмейстером Київського театру естради, працював у Київській муніципальній академії танцю імені Сержа Лифаря, а у 2019-2020 роках був головним балетмейстером Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України.

Багато співпрацюючи з різними театрами як режисер і балетмейстер-постановник, Віктор Гаченко поставив понад 20 вражаючих постановок. І однією з найкращих вважається саме «Майська ніч».

За допомогою органічного синтетичного дійства у виставі блискавично передані і животворний гоголівський гумор, і світла поетика, і ніжні ліричні почуття. Все дійство розцвічено влучною, дотепною, вельми промовистою та насиченою тонким гумором хореографією, тож всіх глядачів гарантовано чекають виключно позитивні емоції.

Вже стартувала «чартерна програма»

З турботою про безпеку глядачів та артистів на OPERAFEST TULCHYN-2021 будуть дотримані всі карантинні обмеження, що діятимуть на кінець серпня. А щоб знизити ризик скупчення глядачів, на фестивалі не буде стоячих місць.

Вхід на територію буде відбуватися безкоштовно у порядку живої черги у конкретний сектор, згідно наявності у ньому вільних сидячих місць.

—  Передбачаючи велику зацікавленість фестивальними подіями, ми з третього серпня запустили послугу «попереднього бронювання» місць у партерній зоні, а також нашу традиційну «чартерну програму», яка користується неабияким попитом і дуже полюбилась нашим глядачам. У дні фестивалю великі комфортабельні автобуси будуть курсувати з Вінниці до Тульчина, а всі учасники «чартерних рейсів» гарантовано матимуть місця у GOLD-секторі фестивалю, — зазначає головний режисер фестивалю Павло Третьяков.

У дні фестивалю, 27-29 серпня, чартерні автобуси будуть о 17.00 від’їжджати з кінцевої зупинки на Західному автовокзалі.

Придбати чартерні квитки можна на офіційному сайті фестивалю operafest.com.ua, на сайтах afisha.vn.ua і bilet.vn.ua, у всіх касах «Афіша Вінниці» та у інформаційному центрі OPERAFEST TULCHYN, який відкрито у центрі Вінниці по вул. Театральна, 15 (1 поверх, оф. 102). Час роботи інфо-центру: з 14.00 до 19.00.

OPERAFEST TULCHYN-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Благодійного фонду «МХП — Громаді». 

Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин».

 

Читайте також:

Більше 400 зірок опери і багато гучних прем’єр! Фестиваль OPERAFEST TULCHYN у серпні здивує всіх

Маєте джазові раритети з 90-х? Станьте героєм першої «Ретроспективи українського джазу»!

Діти малюють оперну абетку! До фестивалю OPERAFEST TULCHYN проходить конкурс і вікторина

«Створимо оркестр, як в Євросоюзі!» Молодих джазменів запрошують у «Джазову Не Школу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач73

    не  знав що В тульчы е  йопырный  теятр я  такый  видсталый.от  жизни и не  театрал  вовси

keyboard_arrow_up