Маєте джазові раритети з 90-х? Станьте героєм першої «Ретроспективи українського джазу»!

Маєте джазові раритети з 90-х? Станьте героєм першої «Ретроспективи українського джазу»!
  • На початку незалежності України їм продовжували нагадувати: «От саксофона до ножа — один шаг» і «Сегодня ты играешь джаз, а завтра — Родину продашь!».
  • Але вони не зламалися і зробили все, аби джаз в Україні не просто вижив, а почав розквітати.
  • Як українській джазовій музиці вдалося вистояти в умовах пострадянських стереотипів? Як зароджувалися перші джазові клуби і фестивалі? З чого починали джазмени, якими нині ми по праву пишаємося?
  • Все найцікавіше про розвиток джазового руху в Україні буде показано в унікальній «Ретроспективі українського джазу», до якої приєднатися і стати співавтором може кожен із нас.
  • До 15 серпня триває збір світлин та відеозаписів, які вперше будуть показані 1-3 жовтня на найстарішому джазовому фестивалі України — VINNYTSIA JAZZFEST.

Збір унікальних спогадів, фото та відео про розвиток джазової музики в Україні стартував 10 липня і триватиме до 15 серпня.

— Ті історії та фото, які ми вже почали отримувати від джазової спільноти — це справжні скарби! Адже джазова історія України дійсно унікальна, — розповідає голова правління ГО «Інститут культурної політики», заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков.

«На перші фестивалі вмовляли прийти друзів»

Автори ідеї створення «Ретроспективи українського джазу» — організатори знаменитого міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST, який є головним живим свідком становлення джазового ринку України.

Відео дня

— Пишаємося, що VINNYTSIA JAZZFEST — це найстаріший джазовий фестиваль незалежної України, який цього року пройде вже у 25-й раз, — розповідає продюсер фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. —  Насправді цьогоріч ми могли б святкувати вже 26-ту річницю, адже VINNYTSIA JAZZFEST заснований у 1996 році. Але за весь цей час був єдиний рік, коли ми не проводили фестиваль — у 2014 році, коли розпочалась російсько-українська війна.

Розповідаючи про власний досвід, організатори VINNYTSIA JAZZFEST зізнаються: розвивати джазовий рух в Україні у 90-х було дуже непросто.

— Коли у 1996 році починався Вінницький джазовий фестиваль, минуло ще не так багато років після розпаду Радянського Союзу. Тому у багатьох було сприйняття, що джаз — це негативно, буржуазно і абсолютно непотрібно. У головах людей жевріла парадигма, яку вбивали роками: «Сегодня ты играешь джаз, а завтра — Родину продашь!», «От саксофона до ножа — один шаг!» Ці стереотипи так серйозно працювали, що їх потрібно було якимось чином ламати. Я пам’ятаю, як на перші фестивалі ми просто приводили друзів. Спершу вмовляли їх по дружбі прийти, а вже після концерту вони, вражені, дякували. Зізнавались, що ту музику, яку вони почули, дуже люблять, але для них вона досі не була ідентифікована саме як джаз, — ділиться спогадами Павло Третьяков. — За роки незалежності ми пройшли велику історію. Зрештою почався бурхливий розвиток джазу в Україні, коли майже кожне місто почало мати якщо не фестиваль, то точно джазові проекти й концерти, джазові клуби, тощо. Джаз навіть проник у жанр, як кажуть, «попси» — популярної естрадної музики. Подивіться лише, скільки сьогодні маємо музичних свінгувань! Джаз міцно укорінився, а джазові мотиви стали популярними і модними.

Більше того: значна частина інструменталістів — це джазові музиканти, які отримали фахову освіту і працюють у джазі.

— Тобто це великий шлях і велика історія. Але нині вона дещо розрізнена. І саме «Ретроспектива» стане першою спробою охопити і розказати свою власну українську історію джазу, яким чином це все склалося, — зазначає Павло Третьяков. — Адже, наприклад, якщо брати Вінницький джазовий фестиваль, то сьогоднішні наші глядачі — це ті маленькі діти-школярі, яких ми приводили, чесно кажучи, іноді і примусово на джазові концерти. Тепер вони вже приводять своїх дітей, бо виросли на джазовій музиці. Точно так само з музикантами: виросли і вже джазують ті, хто на зорі зародження руху лише починали вчитися. Тому ми дуже просимо всіх колег, організаторів джазових фестивалів, артистів-джазменів, викладачів, музикознавців, джазових фотографів, журналістів і всіх, хто є шанувальниками джазу, долучитися до першої хвилі складення «Ретроспективи українського джазу» і разом йти вперед.

Видання про наш джаз перекладуть англійською

За задумом творців проекту, перша «Ретроспектива українського джазу» буде складатися з 6 частин, кожна з яких охоплює 5 років та демонструє унікальні відеозаписи та світлини людей, які стояли біля витоків формування джазового ринку України.

Для відтворення хронології розвитку українського джазу у рамках проекту будуть взяті інтерв’ю у ключових гравців джазового середовища України, видання вийде українською та англійською мовами, буде підготовлено короткометражні відеофільми і фотовиставку, яка концептуально презентує хронологію розвитку джазового ринку України.

Куратором фотовиставки буде один з найкращих фотографів України, автор порталу Jazzography.in.ua Олександр Зубко.

— Якщо ви сумніваєтеся, чи варто щось надсилати — не вагайтесь! Варто! Цікавить все, що пов’язано із джазом в Україні. І це вже задача фоторедактора та відеоредактора відібрати те, що автор інколи навіть не оцінює, як щось дійсно важливе, — говорить Олександр Зубко. — Найбільшу зацікавленість, звичайно, має перше десятиріччя незалежності України, тому що тоді ще не було цифрової фотографії. Тому просимо надсилати все, що маєте: відеозаписи VHS, плівки, відскановані фотографії. Головне — не вагайтесь! Створення першої «Ретроспективи українського джазу» — справа важлива і ми дуже чекаємо на активний фідбек від джазових українців. Долучайтесь самі і передайте тим, хто, може, знаходитись у цій темі, але міг не чути про проект. Ми раді співпраці з усіма!

Свої світлини, відео та інформаційні матеріали для «Ретроспективи українського джазу» до 15 серпня варто надсилати на електронну пошту «Інституту культурної політики»: [email protected].

У листі має бути посилання на гугл диск або інший файловий обмінник, на який необхідно завантажити світлини, відео та інформаційні матеріали. Обов’язковою є згода на обробку персональних даних у довільній письмовій формі.

— Кожен, хто долучиться, отримає запрошення на презентацію і сертифікат співавтора «Ретроспективи українського джазу. Також у виданні та відеоматеріалах у титрах будуть названі прізвища цих осіб та інформація про них, — каже продюсер VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. — Створення «Ретроспективи українського джазу» дуже важливе, тому що наразі не існує єдиної інформаційної бази даних, яка пов’язана саме з розбудовою джазового ринку в незалежній Україні. Згадуючи всі процеси, які відбувалися у 90-х і 2000-х роках, ми побачимо, скільки з’являлося проектів, джазових клубів, фестивалів. Не всі вони дожили до наших днів, але всі вплинули на створення джазового пулу, тієї джазової аури нашої країни, яка існує сьогодні.

Чим восени здивує VINNYTSIA JAZZFEST?

«Ретроспектива українського джазу» буде представлена на відкритих інформаційних джерелах. У тому числі і для того, щоб історію становлення українського джазу змогли побачити люди за кордоном.

А найперша презентація «Ретроспективи» відбудеться на XXV міжнародному фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST, який з 1 по 3 жовтня пройде у Вінниці. Вперше фестиваль проходитиме у форматі open air’у — просто неба на території Вінницького аеропорту.

— До ювілею ми підготували багато сюрпризів для глядачів. Срібний VINNYTSIA JAZZFEST має підназву «Джазовий порт». Така гра слів: «порт» — «портал», тобто — перенесення у часі, — розповідає Ірина Френкель. — Починаючи з 1991 року, кожні п’ять років в Україні були ознаменовані появою нових гучних імен та джазових колективів. Тож під час «Джазового порту» VINNYTSIA JAZZFEST-2021 всі разом ми зможемо відкрити портал часу і згадати, як все було! Кожен день фестивалю буде присвячений «п’ятирічці» незалежної України із виступами найкращих українських джазових артистів, які є ключовими представниками саме тієї епохи. А окремим сюрпризом стане виступ на фестивалі першого Всеукраїнського сесійного молодіжного джазового бенду, який буде створений під час унікальної мистецької резиденції «Джазова Не Школа», що за підтримки УКФ проходить у рамках фестивалю.

VINNYTSIA JAZZFEST-2021 і проект «Джазовий порт» реалізуються в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму.

Генеральний інформаційний партнер VINNYTSIA JAZZFEST  — «20 хвилин».

 

Читайте також:

«Створимо оркестр, як в Євросоюзі!» Молодих джазменів запрошують у «Джазову Не Школу»

Більше 400 зірок опери і багато гучних прем’єр! Фестиваль OPERAFEST TULCHYN у серпні здивує всіх

З косплей-дефіле і зірками з Японії і Казахстану! Вперше у Вінниці пройде фестиваль аніме і K-Pop

 

Діти малюють оперну абетку! До фестивалю OPERAFEST TULCHYN проходить конкурс і вікторина

Вінницю чекає літо open air’ів! Щотижня концерти проходитимуть просто неба у музеї-садибі Пирогова 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ядвига Жемайтис

    «Сегодня он играет джаз, а завтра Родину продаст»50-ые.

    Игорь Галущак reply Ядвига Жемайтис

    Ядвига Жемайтис лучше уж так чем "сегодня ты разговариваешь на русском, а значит недочеловек"...

keyboard_arrow_up