У Вінницю їдуть легенди, що створюють «Золотий фонд» держави

У Вінницю їдуть легенди, що створюють «Золотий фонд» держави
  • Королева Іспанії після виконання твору Моцарта «Реквієм», попри норми етикету, спустилася до хору Українського радіо й висловила захоплення бездоганним виконанням її улюбленого твору.
  • Один із найавторитетніших хорових колективів Європи — Академічна хорова капела Українського радіо — 24 березня вперше за часів незалежності виступить у Вінниці.

Понад 91 рік вони пишуть співочу історію України. Декілька тисяч концертних виступів по всьому світу, понад 10 тисяч фондових записів, музика до кінофільмів, безліч прямих ефірів на радіо і телебаченні, унікальна колекція — «Золотий фонд» держави. Академічна хорова капела Українського радіо — винятковий колектив, чия історія і безупинна діяльність вражає, а бездоганний спів закохує з найперших секунд.

Вже скоро надзвичайний хор співатиме для вінничан. Саме Академічна хорова капела Українського радіо під орудою талановитої диригентки Юлії Ткач 24 березня о 16.00 у театрі ім. Садовського стануть головними героями концерту-реконструкції «Прилетіла ластівочка». Вперше відтворять у Вінниці легендарний прем’єрний концерт Українського хору Олександра Кошиця 5 жовтня 1922 року у Карнегі-хол, під час якого «Щедрик» прозвучав у США. А також здивують латиноамериканськими шедеврами, що стали хітами гастролей «соловейків УНР» у країнах Південної Америки.

В очікуванні концерту-реконструкції, що стане найгучнішою історичною й мистецькою подією року у Вінниці, розповідаємо найцікавіші факти про виконавців — Академічну хорову капелу Українського радіо.

Відео дня

Співали за «Капітошку» і боролись із забороною «совєтів» на духовну музику

Історія хору Українського радіо розпочалась у 1932 року у Харкові. Це один із найстарших професійних хорових колективів не лише України, а й Європи. Для довідки: хору «Радіо Прага» — трохи більше 50 років, хору Баварського радіо — понад 70. Старший за славетний український колектив хіба що камерний хор Британської мовної корпорації Бі-Бі-Сі, заснований у 1924 році.

Один із засновників модернізму й експресіонізму в українській класичній музиці, видатний композитор, диригент і педагог Борис Лятошинський саме хору Українського радіо присвятив свої знамениті 15 обробок українських народних пісень. Це було під час Другої світової війни, коли колектив і композитор були в евакуації й працювали на радіостанції імені Тараса Шевченка.

Саме хор Українського радіо» і його соліст Олександр Таранець були першими виконавцями «Пісні про рушник» Платона Майбороди на слова Андрія Малишка.

Колектив також є музичним голосом багатьох відомих кінострічок, зокрема «У бій йдуть одні старі», «Владика Андрей», «Капітошка» (головний герой мультфільму співає голосом солістки Олени Слободяник), «Киянка», «Ключі від неба», «Два роки над прірвою», «Долина синіх скель» та багатьох інших.

За «совєтів» хор одним із перших у радянському союзі почав протидіяти комуністичним заборонам на духовну музику, записавши для фондів радіо чимало духовних творів, написаних українськими композиторами.

Цікаво також, що під час одних із численних гастролей колективу королева Іспанії після виконання твору Вольфганга Амадея Моцарта «Реквієм», попри норми етикету, спустилася до українських хористів й висловила захоплення бездоганним виконанням її улюбленого твору.

Історія хору пов’язана з іменами найвидатніших митців ХХ-ХХІ сторіччя. У різні часи колектив очолювали хормейстери Гліб Таранов, Олександр Міньковський, Георгій Дмитревський, Василь Мінько, Юрій Таранченко, Григорій Куляба, Валентин Мальцев, Павло Муравський, Віктор Скоромний.

Особливою сторінкою діяльності хору Українського радіо є співпраця із Всеукраїнської спілкою композиторів. Колектив є першим виконавцем та неперевершеним інтерпретатором творів українських сучасних композиторів.

«Статус радіохору в європейських країнах — це хор номер один»

Гастролі по всьому світу, безліч найпрестижніших фестивалів та унікальні мистецькі проєкти — сьогодні Академічна хорова капела Українського радіо, що була створена у 1932 році, продовжує творити величну музичну історію, вражаючи потужними виконавськими традиціями.

Славетний колектив володіє всіма стилями виконання: від середньовічної музики до джазу і спірічуелзів. Виконує й записує твори, крім української, ще англійською, французькою, німецькою, латиною, вірменською, грузинською та іншими мовами.

— Наш колектив є універсальним у плані репертуару, бо наші можливості дозволяють нам співати майже все в контексті української, європейської та світової музики. Від маленьких мініатюр до масштабних кантато-ораторіальних творів. На сьогодні таких хорових колективів в Україні лише два, — відзначає у своїх інтерв’ю художня керівниця й диригентка хору, заслужена артистка України Юлія Ткач. — Ще однією нашою родзинкою є те, що називається мистецька лабораторія українських композиторів. Оскільки ми працюємо в студії, то досить часто стаємо першими виконавцями щойно написаних творів, музики молодих та сучасних українських композиторів. І так було впродовж усього часу існування нашого колективу.

Статус радіохору в усіх європейських країнах — це хор номер один. І за підбором співаків, і за рівнем підготовки. Тому задача всього колективу, каже очільниця, постійно тримати планку та виходити до мікрофонів у ідеальному стані.

— Твори, які ми виконуємо, залишаються навіки у фондах Українського радіо. Це співоча історія України. І я знаю, що наші записи теж будуть історією для нащадків. Тому від нас вимагається справді рафінований продукт, професійний перфекціонізм, — зазначає Юлія Ткач. — На мою думку зараз у час війни люди особливо потребують духовної та навіть психологічної підтримки, яку може дати саме мистецтво, зокрема, і хоровий спів. Науковці стверджують, що саме хоровий спів має унікальні терапевтичні властивості. Він здатний гармонізувати стан людей та абстрагуватися від негативних новин та моментів, різних турбот та життєвих негараздів. Водночас зараз суспільство має унікальний попит на виконання саме української музики.

«Слухала записи хору Кошиця, щоб відчути ту енергетику»

Під час війни рф проти України Академічна хорова капела Українського радіо активно тримає культурний фронт. Промотує національне музичне мистецтво у різних напрямах і формах. Із головним меседжем: «Це війна не однієї країни — України! Це війна цілого цивілізованого світу проти темряви!»  — у жовтні 2022 року хор виступив на Міжнародному фестивалі у місті Базель у Швейцарії. Хор збирав гроші на купівлю тепловізорів і спеціальних пічок для бійців протиповітряної оборони. Серед артистів колективу є волонтери, учасники тероборони та воїни ЗСУ.

Також хор долучився до зйомок фільму «Щедрик проти "русского міра"», а на запрошення сценаристки і дослідниці Тіни Пересунько, що є авторкою концерту-реконструкції «Прилетіла ластівочка», 24 березня виступить у Вінниці.

— Через понад 100 років після тріумфального виступу Хорової капели Олександра Кошиця в Карнегі-хол український слухач почує повністю реконструйовану програму цього концерту, який мав величезний вплив на іноземного слухача. Деякі з цих творів виконувалися у нас і раніше, а деякі були вже забуті. Ідейна натхненниця й авторка цього проєкту Тіна Пересунько знайшла всі ці твори у бібліотеках, і ми їх реконструювали, — каже Юлія Ткач. — Наша хорова капела дуже відповідально ставиться до будь-якого концерту. Але цей концерт для нас особливий. Бо він саме про хорове мистецтво, про все наше найрідніше, про Україну і про цю історичну паралель: події 100-річної давнини і події зараз. Я слухала записи хору Кошиця, щоб відчути ту енергетику виконання і максимально передати її нашим слухачам.

Не пропустіть зустріч з Академічною хоровою капелою Українського радіо на концерті-реконструкції «Прилетіла ластівочка», що 24 березня о 16.00 у театрі ім. Садовського пройде за підтримки «20 хвилин».

Квитки на концерт доступні на сайті afisha.vn.ua та у всіх касах міста.

Фото Юрія Прияцелюка та Олега Переверзєва.

Читайте також:

Аж подих перехопить! Машина часу у Вінниці і театр Садовського, що перетвориться на… Карнегі-хол!

Ірина Френкель: «Повернення «Щедрика» додому триває і досі! Відчуваю це, коли працюю з іноземною публікою»

«Незвіданий Шевченко», Бужинська з Грицканом і хіти Поля Моріа! ТОП концертів березня у філармонії

Сучасні Мадонни: вінничанки стали героїнями кліпу «нового Винника» Андрія Кравченка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up