Аж подих перехопить! Машина часу у Вінниці і театр Садовського, що перетвориться на… Карнегі-хол

Аж подих перехопить! Машина часу у Вінниці і театр Садовського, що перетвориться на… Карнегі-хол
  • Сенсація, фурор і небачений успіх був 102 роки тому у Карнегі-хол і буде скоро у Вінниці!
  • Видовищний і до мурашок потужний концерт-реконструкцію «Прилетіла ластівочка» 24 березня у Вінниці презентують сценаристка фільму «Щедрик проти "русского міра"» Тіна Пересунько і команда Operafest Tulchyn.
  • Глядачі, ніби у машині часу, здійснять фантастичну подорож на понад 100 років назад. З 2024-го перенесемось у 1922-1924 роки! З Вінниці — у США і Південну Америку!

Глибина, історія, вражаючі паралелі, сила України і мистецтва! Концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка» — це грандіозна, надзвичайно важлива і приголомшлива подія із тим самим wow-ефектом, яку для вінничан і гостей міста приготувала команда найгучніших фестивалів Вінниці Operafest Tulchyn і Vinnytsia Jazzfest та Інститут Леонтовича.

Концерт-реконструкція пройде за підтримки RIA та «20 хвилин» і здивує всіх не лише мистецькою та емоційною, а й — надпотужною історичною складовою.

— Ніби у машині часу, 24 березня нас чекає фантастична подорож на понад 100 років назад! Із 2024-го перенесемось у 1922-1924 роки. З Вінниці — у США і Південну Америку, — діляться організатори. — Наш прекрасний Вінницький театр ім. Садовського перетвориться на… Карнегі-хол! А десь там, із небес і хмаринок, з гордістю і своїм 1000 %-ним схваленням за нами спостерігатимуть і пишатимуться Симон Петлюра, наш геній-земляк Микола Леонтович, надзвичайний Олександр Кошиць і всі артисти «музичної сотні УНР». Це буде вражаюча історична й мистецька подія, яку дійсно неможливо пропустити!

Відео дня

Приголомшливі паралелі з нашим часом

Ідея вперше на Вінниччині, на батьківщині геніального Миколи Леонтовича, відтворити легендарний прем’єрний концерт Українського хору під орудою Олександра Кошиця 5 жовтня 1922 року у Карнегі-хол, під час якого «Щедрик» вперше прозвучав у США, належить сценаристці фільму «Щедрик проти "русского міра"», засновниці Інституту Леонтовича та відомій дослідниці Тіні Пересунько.

Дату проведення концерту у Вінниці — 24 березня — обрали невипадково. Адже саме у цей день 105 років тому, 24 березня 1919 року, музиканти Української Республіканської Капели вирушили з Кам’янця-Подільського у світову подорож-турне, яка сьогодні вважається найяскравішим прикладом культурної дипломатії у світі.

— Як відомо, після тріумфу у Нью-Йорку хор Олександра Кошиця дав упродовж 1923-1924 років ще сотні концертів у Мексиці, Аргентині, Уругваї, Бразилії та на Кубі. Продовживши і там піснею голосити ідею української свободи, — розповідає Тіна Пересунько.

«Співай, поневолена Україно! — писав 23 вересня 1923 року після прем’єри «Щедрика» у Ріо-де-Жанейро відомий критик Енріке Коелью Нетто. — Рознось по світу голоси синів твоїх. Можливо, так отримаєш від душ, які ти причащаєш те, чого не здобули сльози твоїх жінок і кров твоїх героїв. Співай, щоб дали тобі Волю! Прийде Весна, якої ти чекаєш!»

Сьогодні Україна знову бореться за незалежність. І знову, як і 100 років тому, сподіваємося на якнайшвидший прихід переможної Весни.

Світлина з рекламного буклету гастролей Українського Національного Хору у США, 1922 рік.
Фото з книги Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України»

Про раритетні твори і ноти-рукописи часів УНР

Виняткові пісні з американського репертуару гастролей Українського Національного Хору, якими понад 100 років тому хористи і диригент Кошиць сподівалися «на вольній землі Вашингтона виспівати Волю Україні», на концерті-реконструкції у Вінниці відтворять артисти сучасної гордості України — Академічної хорової капели Українського радіо під орудою талановитої диригентки Юлії Ткач. У Вінниці вони, до речі, теж вступатимуть вперше за часів незалежності України.

— На концерті глядачі вперше почують чим іще, окрім «Щедрика», скорили світ «хористи-янголи», як називала іноземна преса українських артистів, та «чарівник-гіпнотизер», як, захоплюючись талантом і всепоглинаючою харизмою генія-диригента, говорили про Олександра Кошицю, — розповідають організатори. — Це будуть раритетні, унікальні й довершені твори, які, на жаль, нині мало де іще почуєш.

Академічна хорова капела Українського радіо під орудою Юлії Ткач
Фото Олега Переверзєва

На вінницькій сцені «оживуть» ключові хіти турне соловейків УНР країнами Північної та Південної Америки у 1923-1924 роках: виняткові давні українські канти і воєнні колядки, веснянки і коломийки, приголомшлива колискова композитора Василя Барвінського «Ой, ходить сон» в обробці Олександра Кошиця, що була перлиною заокеанських гастролей, а також народні пісні в обробці Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Василя Ступницького.

— Багато з цих пісень — суцільний раритетний. Приміром, ноти твору, що відкривав українську прем'єру у найпрестижнішій залі Нью-Йорка, я знайшла у відділі музичних фондів Національної бібліотеки України імені Вернадського в єдиному екземплярі. Цьому рукопису понад 100 років! Ці ноти були опубліковані музичним відділом міністерства культури УНР у січні 1919 року. За ними співаки Академічної хорової капели Українського Радіо буквально реставрували твір для нашого концерту, — відзначає Тіна Пересунько. — Коли я вперше вчиталася у тексти тих пісень, для мене було відкриттям, як у них відображена місія гастролей, а в час війни це передусім була боротьба України за незалежність від росії. Тексти пісень, заспівані хором Кошиця у Європі і в Америці, були пов’язані саме з воєнною темою. За своїм контекстом і значенням репертуар надзвичайно близький до наших сьогоднішніх переживань, болю,  сподівань і бажання зараз виграти війну за незалежність.

Авторка ідеї та концепції концерту-реконструкції, засновниця Інституту Леонтовича і дослідниця Тіна Пересунько
Фото Юрія Прияцелюка

Емоції глядачів будуть феєричні!

Окрім любові до рідної пісні, диригент Олександр Кошиць захоплювався музичною культурою інших народів світу. Тож під час турне Америкою співаки виконували американські, мексиканські креольські народні пісні в аранжуванні диригента. Завдяки цьому стали амбасадорами не лише України, але й інших народів Америки, презентуючи їм культуру одне одного та підвищуючи, за словами міністра освіти Мексики, «їхню повагу до власних шедеврів у тисячу разів». Долали навіть расові стереотипи, захоплюючи публіку своїм виконанням афроамериканських спіричуелсів.

Тож кілька з цих творів також уперше прозвучать на сцені Вінницького театру ім. Садовського 24 березня.

Концерт Українського Національного Хору на стадіоні «Пляца де Торос» в Мехіко 26 грудня 1922 року
Фото з книги Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України»

Які небачені досі, феєричні враження подарують ці пісні і взагалі весь концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка», судіть самі із запису у «Щоденнику» Олександра Кошиця після чергового тріумфального виступу:

«…Я думав, що земля трісне й провалиться. Публіка так кричала, що я не міг нічого зрозуміти, тільки бачив, як махали руками, капелюхами, афішами і хто чим міг. Хористи оповідали, що як проспівали ми цю пісню, якийсь чоловік в партері, вдарив шапкою об підлогу, вискочив на стілець, підняв руки вгору і почав кричати, як божевільний. Також кричали і всі слухачі в залі. В перерві мене попросили до президента, який хотів мене бачити. Він дякував мені й сказав: «Перший раз в житті я шкодую, що у мене немає другої руки (він її втратив на війні) і я не можу вам плескати». Далі сказав, що він був би щасливим, коли б міг післати до ворогів Республіки такий хор, щоб зробити їх друзями Мексіки. Ці слова зараз же по радіо були передані по всій Америці».

Ірина Френкель: «Концерт у Вінниці дасть старт міжнародному проєкту»

Концерт-реконструкція у Вінниці буде знаковим ще й тому, що дасть старт міжнародному проєкту «Я співаю, отже, я існую», який триватиме у 2025-2027 роках у країнах Європи. Про це розповіла «20 хвилин» організаторка концерту, засновниця агенції Open Music Project, заслужена артистка України Ірина Френкель.

— Коли ми у 2018 році за ініціативи Тіни Пересунько змогли реалізувати наукове дослідження «100 років культурної дипломатії. Світовий тріумф Щедрика» в Українському центрі культурних досліджень, який я тоді очолювала, ми зрозуміли перспективу цієї фундаментальної праці. Сила українського «Щедрика» є найпотужнішим прикладом світової культурної дипломатії. Проте він отримав продовження свого життя у світі як різдвяна колядка «Carol of the bells». Українці не змогли стати на заваді цих процесів, адже на той час Української народної республіки вже не існувало, а радянська влада всіма силами намагалася знищити українську ідентичність. Але, завдяки цьому дослідженню та постійній праці Тіни Пересунько, світ дізнався про українське походження «Щедрика». Повернення «Щедрика»  додому триває і досі. Ти відчуваєш це, коли постійно працюєш з іноземною публікою. Тому не все так однозначно… Коли у березні 2022 року було ініційовано проєкт «Sound of Ukraine» з метою популяризації українського мистецтва за кордоном та привернення уваги до нашої боротьби, «Щедрик» став невід’ємною складовою програм. І вже в день народження Миколи Леонтовича, 13 грудня 2023 року, відбувся Бенефіц гала у великій залі Берлінської філармонії, де «Щедрик» став червоною стрічкою програми концерту і його драматичним фіналом, про що писала німецька преса, — говорить Ірина Френкель. — Історичний концерт-реконструкція, який 24 березня відбудеться у Вінниці, стане не лише унікальною мистецькою подією, яка відтворить програму хору Кошиця у Карнегі-хол. Це буде старт міжнародного проєкту, який буде тривати до 2027 року. Вінниця, як місце старту проєкту обрана невипадково, адже саме на Вінниччині народився автор «Щедрика», геніальний Микола Леонтович. Дата, в яку ми презентуємо концерт — 24 березня — теж дуже важлива. Адже саме 24 березня 1919 року капела Кошиця вирушила у світове турне, аби донести до всього світу від імені українського народу своє святе право на незалежність: «Я співаю, отже, я існую». Голос кожного має об’єднатися у великий хор України, щоб говорити зі світом на рівних.

Організаторка концерту, засновниця агенції Open Music Project, заслужена артистка України Ірина Френкель

Не пропустіть грандіозний концерт-реконструкцію «Прилетіла ластівочка» 24 березня о 16.00 у театрі ім. Садовського!

Квитки на концерт (від 180 грн) поспішайте придбати на сайті afisha.vn.ua, у касі театру і всіх касах Вінниці.

Поспішати дійсно є заради чого!

Адже крім можливості обрати найкращі місця, серед перших 150 глядачів, що придбають квитки, будуть розіграні три виняткові книги Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України».

Читайте також:

Віктор Павлік у Вінниці: «Червону калину» за «совєтів» забороняли, але ми все одно її співали»

Ходив до школи без відома батьків і не хотів радянського громадянства. Цікаві факти про Василя Стуса

Від божевілля до відданості. Якими були дві дружини лікаря Миколи Пирогова

Ненависть до СРСР, тотальний дефіцит, Незалежність. Пригадуємо, яким для вінничан видався 1991 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Аліна

    Ого а я думала що будуть реконструювати сам театр Садовського .

keyboard_arrow_up