Ходив до школи без відома батьків і не хотів радянського громадянства. Цікаві факти про Василя Стуса

Ходив до школи без відома батьків і не хотів радянського громадянства. Цікаві факти про Василя Стуса
  • Василь Стус є одним з найвідоміших українських поетів.
  • Сьогодні, 6 січня, йому могло б виповнитися 86 років, якби його не вбила радянська репресивна система.
  • Тому, в день його народження розкажемо декілька цікавих фактів про видатного українця з Вінниччини.

З усім відомим фактів, знаємо, що сам Василь родом з Вінниччини, але через колективізацію батьки ще тоді майбутнього поета були вимушенні переїхати до Донбасу. Проживали вони у місті Сталіно. 

Батьки не знали, що він навчався в школі

Один з цікавих фактів про його дитинство є те, що малий Стус навчився ще читати до того, як почав навчатися у школі. А до школи він пішов в п'ять років, нікого не попередивши. Батьки дізналися про це, лише тоді, коли вчителька запитала їх, чому Василь ходить до школи босий. Про цей цікавий факт з життя відомого українця розповіла книжкова оглядачка й літературна критикиня Олена Лисенко.

Василь Стус крайній справа у другому ряду зверху.

Викладав «неперспективну» мову

Також більшість напевне знали, що Василь Стус був учителем. Він викладав українську мову та літературу в Горлівці. Але оскільки радянська влада вважала українську мову «неперспективною» і усіма силами намагалася витіснити її зі шкільної програми, Стус продовжував робити свої уроки якомога цікавішими для дітей. Він розповідав їм історії та читав вірші як власні, так і інших. 

Відео дня

«Усі хто проти диктатури — встаньте»

Цю фразу певно, що чув кожен. Найкраще її історію розказано в книзі «Справа Василя Стуса», автором якої є Вахтанг Кіпіані. Також, за мотивами цієї книги був знятий фільм під назвою «Заборонений». 

Але якщо коротко, то Стус він вигукнув під час прем’єри стрічки Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна». Це сталося 4 вересня 1965 року, коли Іван Дзюба зі сцени кінотеатру розповів про масові арешти української інтелігенції. Тоді його підтримали В'ячеслав Чорновіл та Василь Стус. У залі одразу з’явилися працівники служби безпеки й арештували багатьох глядачів, а самого Стуса відрахували з аспірантури. 

Символічним є те, що рівно через 20 років поета було вбито.

Двічі відмовлявся від радянського громадянства

З ще зібраних Оленою Лисенко фактів, знаємо, що Василь Стус двічі намагався відмовитися від громадянства СРСР. Уперше 15 липня 1976 року, коли його збірку «Палімпсести» вилучили «на перевірку», а йому вкотре заборонили доступ до книжок. Удруге — у 1978 році, уже із заслання, через заборону навідати важкохворого батька при смерті.

— Бути радянським громадянином це значить бути рабом. Я ж до такої ролі не надаюся. Що більше тортур і знущань я зазнаю, то більший мій опір проти системи наруги над людиною і її елементарними правами, проти мого рабства, — вважав він.

Заарештували за підтримку українських традицій

Саме різдвяні колядки стали причиною першого арешту Василя Стуса. Це відбулося в 1972 році, коли він повернувся зі Львову до Києва після проведення акції протесту проти політики заборони українських національних традицій. Там він разом іншими ініціативними українцями вертепом ходили та співали різдвяні пісні. Зібрали вони тоді 250 рублів на допомогу політв'язням та невдовзі більшість з них і самі ними стали. Нині цю подію ще називають «Арештована коляда».

Під час обшуків у домі Стуса вилучили понад 500 його віршів, десятки статей, праць та перекладів. Практично все, що він писав упродовж 15 років.


Читайте також:

Як у Вінниці щедрували, колядували та посівали. Добірка TikTok відео

Син колишньої вінницької судді Чезганової на відео погрожував ТЦК та стріляв з пістолета. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег

    Українці прошу допоможіть. Їдемо з Харкова до Львова! везу жінку  та дитину! Людина яка мала допомогти нам в дорозі вимкнула телефон! Бензин скінчився! Стоїмо в Київській області допоможіть паливом або коштами будь ласка хто скільки може. Потрібно 1800 грн 8 січня поверну! Допоможіть Благаю.

    5355161162666739
  • Валерій Світельський

    Побачив би він сьогодні Україну, то прокляв би себе і свою писанину.

keyboard_arrow_up