Найвідоміший дисидент: склали добірку з фільмів та книг про життя й творчість Василя Стуса

Найвідоміший дисидент: склали добірку з фільмів та книг про життя й творчість Василя Стуса
  • 4 вересня 1985 року, поета, дисидента та Героя України Василя Стуса було вбито у тюремному карцері табору особливого режиму в селищі Кучино (рф).
  • Сьогодні, 6 січня, йому б виповнилося 85 років!
  • Ми склали добірку з фільмів та книг, які допоможуть вам дізнатися про цього великого українця більше. 

Василь Стус є нашим земляком. Він народився у селі Рахнівка, Гайсинського району, Вінницької області. Згодом з родиною переїхав до Сталіно, нині Донецьк. Там навчався на історико-філологічному факультеті педагогічного інституту. У 2014 році, але вже у вигляді Донецького національного університету, цей освітній заклад переїхав до Вінниці. Нині ДонНУ носить ім’я Василя Семеновича. 

У 2002 році перед адмінбудівлею «Книжка» встановили пам’ятник репресованому поетові. Площу, що на ній він встановлений, також названо іменем Василя Семеновича. У Вінниці є й вулиця Стуса.

Познайомитися з біографією й творчістю цієї непересічної людини вам допоможе наша добірка. До неї увійшли книжки, документальне та художнє кіно.

Відео дня

Х/ф «Заборонений»

1965 рік. Молодий поет Василь Стус не може миритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Попри постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть у засланні. Реальна історія нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості.

Безоплатно можна подивитися ТУТ.

Д/к «Василь Стус. Феномен доби»

Василь Стус став символом Українського Опору другої половини ХХ століття, він був одним із тих, хто вів непримиренну боротьбу за українську державність та національну ідею. Стрічка розповідає саме про це.

Блог «Василь Стус: самопожертва заради України»

(розповідає історик Вахтанг Кіпіані)

Книга «Справа Василя Стуса»

(Вахтанг Кіпіані)

У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року ми додали кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття.

Книга «Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса»

(Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов)

У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.

Книга «Василь Стус: Палімпсести»

У книжці зібрано найкращі вірші Поета, а також найвиразніші уривки з листів, сповнені філософських узагальнень і щемливих деталей. Примітки під деякими віршами проливають несподіване світло на драматичні моменти життя і творчості Василя Стуса.

Цікава інформація про життя Василя Стуса регулярно з'являється на сайті «Стус Центру». Слідкувати за оновленнями можна ТУТ.

Читайте також:

Про сморід від трупів у парку, НКВС і катування: що ми знайшли в архівах визвольного руху

Давно хотіли поговорити зі священником на відверті теми, але соромились? Ми це зробили за вас

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Людмила Куба

    Вічна пам'ять Василеві Стусу, борцеві за незалежність України! 🇺🇦
  • Надія Плюшко

    Правди керівництво не любить !!!
  • Татьяна Булка

    шкода,що борців за правду вбивають,катують
  • Світлана Басовська

    Вічна пам'ять

keyboard_arrow_up