Віктор Павлік у Вінниці: «Червону калину» за «совєтів» забороняли, але ми все одно її співали»

Віктор Павлік у Вінниці: «Червону калину» за «совєтів» забороняли, але ми все одно її співали»
  • Віктор Павлік яскравим концертом у Вінниці завершив зимовий тур «Різдвяні історії» на підтримку ЗСУ.
  • Попри перерви на дві повітряні тривоги, концерт  був феєричним: культові пісні із артистом вінничани співали всією залою, відчули себе, як на македонському весіллі, а також дізнались зворушливі історії написання головних хітів Віктора Павліка.

Тільки ступає на сцену — і зала вибухає оваціями. Віктор Павлік — народний артист України, на чиїх піснях зростали декілька поколінь. Його романтичні хіти знають і люблять мільйони, тож у залі однаково багато як молоді, так і відданих шанувальників.

Від «Анни-Марії» до «Шикидим»

Перша пісня, яку дарує вінничанам на концерті Віктор Павлік — «Ти подобаєшся мені». Той самий легендарний хіт, який на початку 1990-х був візитівкою «Анни-Марії» — гурту, де засяяла зірка Віктора Павліка.

Відео дня

Саме роки у «Анні-Марії» Віктор Павлік називає особливо знаковими. За час свого існування з 1992 до 1995 року гурт «Анна-Марія» став переможцем багатьох конкурсів і фестивалів в Україні та за кордоном, кардинально змінивши творче життя Віктора Павліка. На фестивалі «Червона рута», що у 1993 році проходив у Донецьку, група зайняла третє місце серед поп-виконавців, а їхній хіт «Ти подобаєшся мені» став кращою ліричною піснею року.

Понад 30 років потому Віктор Павлік виконує неймовірний романтичний хіт вже як сольний співак. І щоразу, на кожному концерті, зриває овації.

Власне, шаленими оплесками глядачі вітають всі пісні Віктора Павліка. Його виступ — це суцільні хіти, які зала співає неймовірно гарним злагодженим хором, а коли на зміну романтиці доходить черга до запальних пісень, глядачі вже не стримують себе й у танцях.

Після того як повернувся з Туреччини, де у середині 90-х кілька років жив та працював, Віктор Павлік саме східні мотиви зробив родзинкою своєї творчості. Легендарна «Шикидим», яку тепер жартома співак називає «народною турецькою піснею про маму», після прем’єри у хіт-параді «Територія А» звучала всюди. Як казав колись легендарний колега Андрій Миколайчук: «Відкриваєш холодильник — грає «Шикидим», вмикаєш праску — грає «Шикидим». 

— Коли жив і працював у Туреччині, ця пісня була там дуже популярною. Турецький співак, автор-виконавець і продюсер Таркан, відомий у себе вдома як принц поп-музики, випустив «Шикидим» у 1995 році. І я її теж співав там турецькою мовою, — ділиться історією хіта Віктор Павлік. — Загалом не міг не захопитися східною культурою. Отож, повернувшись додому, почав шукати українські тексти під турецькі пісні. От і про «Шикидим» розповів нашому поетові Степану Галябарді. Наспівав її Степану Петровичу і він запропонував написати текст та зробити українську версію. І зазвучала ця пісня, де тільки можна було, на всіх радіостанціях. А вже у 1997-му й мій дебютний сольний альбом вийшов під однойменною назвою «Шикидим».

«Червону калину» співає з 13 років

Наступні хіти «Ні обіцянок, ні пробачень», «Яна», «Афіни, Київ і Стамбул», «Кохайте жінку», мегазапальна «Тарам там», яка миттю переносить всіх на справжнє македонське весілля, закріпили за Віктором Павліком титул головного романтика країни. І це звання талановитий та галантний співак утримує уже понад 38 років.

— Страшенно радий сьогодні бути тут у цьому храмі мистецтва і дуже-дуже радий, що ви прийшли на зустріч з піснею! — дякує вінничанам за найтепліший прийом Віктор Павлік. — А окреме спасибі вам за зведений хор! Вінниця, як завжди, дуже гарно співає!

Сюрпризом для глядачів стає пісня «Сяйво зеленого міста», яка тепер звучить українською. Співак розповідає, що український текст до хіта написала співачка Марічка Бурмака і радіє, що тепер пісня продовжує життя рідною мовою.

А оскільки сам щиро любить народні пісні, Віктор Павлік тішить глядачів прекрасним виконанням легендарних «Білих черемх», «Два кольори» і «Червона калина».

— «Ой у лузі червона калина» я співаю вже більше, як 45 років. Автор цієї пісні Степан Чарнецький — уродженець села Шманьківці Чортківського району, що на Тернопільщині. Це мій сусідній район, адже я сам родом із Теребовлі, — розповідає Віктор Павлік. — Якщо у центрі та на сході України до 1990 року цю пісню мало хто знав, то на заході: у Івано-Франківській, Львівській і особливо Тернопільській області — її знали всі. Пам’ятаю, коли мені було 13 років, я вже тоді грав на гітарі і разом із друзями в парку ми співали «Червону калину». Тихенько співали. Бо то був 1978 рік і за цю пісню забирали в міліцію, батьків могли оштрафувати з подальшими великими проблемами. При «совєтах» багато чого не можна було: ходити до церкви, вірити у Бога — і ця пісня теж була страшенно забороненою. Адже Степан Чарнецький у 1913 році написав її спеціально для Українських січових стрільців. Ми, будучи дітьми, і її співали, і віталися між собою: «Хай живе Степан Бандера!», «Слава Україні! Героям слава!» Чи могли ми, малі хлопці, тоді подумати, що через 45 років станеться така біда…. У страшному сні не присниться, як то кажуть… Але сьогодні ця пісня відома на весь світ. Її співають українці по всій Земній кулі, а також іноземці, не знаючи мови, завчають слова та співають. Це другий неофіційний гімн України.

У Вінниці зібрав 49 500 гривень для ЗСУ

Тур «Різдвяні історії», із яким Віктор Павлік виступив у восьми містах України: у Черкасах, Дніпрі, Полтаві, Львові, Луцьку, Рівному, Хмельницькому та Вінниці, відбувся на підтримку ЗСУ. У кожному місті проходив благодійний аукціон і, зокрема, у Вінниці для воїнів вдалося зібрати 49 500 гривень.

— Дякую всім, хто долучився до аукціону, адже так ми маємо можливість наблизити нашу Перемогу, — відзначає Віктор Павлік. — Я хочу низько вклонитися і подякувати нашим Збройним Силам України, нашій Національній гвардії за те, що маємо можливість сьогодні зустрічатися, відпочивати душею. Спасибі воїнам, що боронять наш спокій. Слава їм і Слава Україні!

Із самого початку російсько-української війни у 2014 році, Віктор Павлік багато виступає у шпиталях та військових частинах для підтримки і підняття бойового духу наших захисників.

А коли почалася повномасштабна війна, передав свій фірмовий привіт окупантам: «Ні обіцянок, ні пробачень», долучившись до флешмобу «Укроборонпрому» з нагоди налагодження серійного виробництва артилерійських боєприпасів калібру 152 мм.

— Українці зараз переживають важкі часи і моя робота — зняти якось цю напругу, підняти моральний та бойовий дух військових, волонтерів та простих громадян. Співаючи пісень, я лікую душі людям. За той час, що йде війна, я дав дуже багато концертів у різноманітних гуманітарних центрах, серед бійців… Я розумію, що це — моє покликання, моя місія, — говорить Віктор Павлік. — Те, що мені дав Бог робити добре — співати — я роблю і буду робити. Поодинці ми мало чим допоможемо, а от разом ми — сила! І разом наближаємо нашу Перемогу. А Перемога обов’язково буде за нами! Адже з нами Бог. А якщо з нами Бог, то хто проти нас?!

Цікаві факти про Віктора Павліка

Віктор Павлік народився 31 грудня 1965 року у місті Теребовля у Тернопільській області. Коли Віктору було 4 роки, тато — Франко Іванович — записав перші співи сина на магнітофон, а сусід сфотографував хлопчика з гітарою в руках. Батьки помітили в сина прояви зацікавленості та подарували Віктору першу власну гітару. Вже у 16 років він почав заробляти на життя музикою — граючи у ресторанах та на весіллях з вокально-інструментальним ансамблем «Еверест».

Після служби у армії, Віктора Павліка запросив працювати у Тернопільській обласній філармонії популярний співак Іво Бобул. Чотири роки поспіль вони мали по 2-3 концерти на день, але у групі «Віватон» Віктор Павлік був лише гітаристом. Уся увага й оплески належали керівнику, солісту та метру Бобулу. Тож коли Віктор Павлік перейшов у гурт «Анна-Марія», окрім гри на гітарі, почав сольно виконувати пісні.

Сьогодні в арсеналі Віктора Павліка близько 30 альбомів, а кількість проведених сольних концертів перевищує позначку в 4000 виступів в Україні та за кордоном.

Фоторепортаж з вінницького концерту Дмитра Данкевича.

Читайте також:

Зірка «Довбуша» Олексій Гнатковський: «Краще буду їсти «Мівіну», ніж грати у російських серіалах»

Ходив до школи без відома батьків і не хотів радянського громадянства. Цікаві факти про Василя Стуса

Від божевілля до відданості. Якими були дві дружини лікаря Миколи Пирогова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • AK

    всі вже забули як він собі зробив липові перепустки? він повинен сидіти за дачу неправомірної вигоди та підробку документів. Навіщо рекламувати цього Г?
  • Анатолий

    Пиздьож.
  • Тетяна Редько

    Приємний голос і впізнанні пісні.
    Реакція залу дає відповіді на всі питання опонентів.
  • Лилия

    Неприємна людина

keyboard_arrow_up