У Польщі їм аплодували, стоячи! Вінницький і Харківський театри вразили всіх на фестивалі у Кракові

У Польщі їм аплодували, стоячи! Вінницький і Харківський театри вразили всіх на фестивалі у Кракові
  • Актори Вінницького театру ім. Садовського і Харківського театру ім. Шевченка зірвали шквал овацій на міжнародному театральному фестивалі у Кракові!
  • Режисерка драми «Я б тобі небо прихилив» Оксана Бандура та постановник вистави «Хлібне перемир’я» Олександр Ковшун поділилися незабутніми враженнями від гастролей у Польщі.

Знаменитий міжнародний фестиваль українського театру «Схід — Захід» щороку збирає у Польщі найцікавіші театри України, аби показати, що українська культура і наші сучасні театри не лише стоять нарівні з Європою, а насправді — ще й європейцям є багато чому у нас повчитися!

Уже дев’ятий за рахунком фестиваль у Кракові традиційно мав відбутися навесні, та через початок повномасштабного вторгнення рф, був перенесений на кінець серпня — початок осені. Важливо, що окрім підтримки мистецтва України, нинішній фестиваль, що тривав із 28 серпня по 4 вересня, мав також особливу мету: всі зібрані кошти від продажу квитків організатори передадуть на підтримку українських захисників — придбають два медичні гелікоптери.

Загалом у рамках фестивалю на театральних сценах столиці Малопольського воєводства виступили 13 театральних труп із України, а також Польщі й Угорщини.

Відео дня

Вперше на польській сцені своєю грою дивували актори Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського, які на фестиваль поїхали спільно з колегами із Харківського академічного театру ім. Т. Шевченка

«Це була мить щастя у цей непростий час»

Садовці на фестивалі виступали одними з найперших — після театру із Коломиї представили дивовижну виставу Оксани Бандури «Я б тобі небо прихилив» за п’єсою Карпенка-Карого «Безталанна», яка цього року, до речі, відзначає перший поважний ювілей — 10 років із дня постановки.

Рідні вінницькі глядачі цю виняткову драму особливо люблять — квитки розкуповують одразу, як з’являється афіша. Проходячи за абсолютних аншлагів у Вінниці, під час 260-го показу вже у Польщі вистава викликала традиційний фурор. У фіналі вінницьких акторів всі зустрічали найбурхливішими оваціями, стоячи!

— Було дуже несподівано і приємно, що саме цю виставу обрали для фестивалю, — ділиться режисерка-постановниця та виконавиця головної ролі Оксана Бандура. — І досі не віриться, що все відбулося. Одне скажу точно: ми були щасливі! Це була розрада для усіх нас — грати у цей непростий час та велике щастя — мати змогу показати красу українського мистецтва.

Оскільки не всім вінницьким акторам, які грають у виставі, встигли зробити закордонні паспорти для виїзду у Польщу, у екстремально-короткі терміни режисерці довелося вводити нових акторів. Після дня репетиції вперше у драмі грали Вікторія Немченко, харківський актор Сергій Пакулаєв та народний артист України Анатолій Вольський, який, до речі, у день показу святкував день народження.

— У Польщі всі наші актори отримали новий досвід: всю підготовку до вистави робили самі! Чоловіки-актори носили декорації, дівчата-акторки прасували й готували костюми, а під час показу нас неабияк виручив звукорежисер із Харкова, який настільки професійно підійшов до роботи, ніби завжди працював у нашій виставі! Хоч ми геть не мали часу перепочити після важкої дороги, так згуртувалися, один одного у всьому підтримували, що ніби відкрилося друге дихання. Я щаслива, що ми змогли потужно і гідно представити наш театр! — зазначає Оксана Бандура. — А окремим сюрпризом у Польщі для нас стала зустріч із нашою подругою, акторкою Наталією Білозор, яка спеціально приїхала до нас у Краків. Ми не бачилися півроку, тож плакали всі!

«Були не як два окремі театри, а всі разом!»

— Вінничани себе фантастично показали на фестивалі — відчувалось нереальне піднесення і кураж у грі кожного! Це дійсно був успіх-успіх! — радіє за колег режисер легендарного Харківського театру імені Шевченка Олександр Ковшун. — На цьому фестивалі ми насправді не були як два окремі театри, а всі разом, як єдина команда. Всі щиро допомагали один одному!

На міжнародному фестивалі «Схід — Захід» Олександр Ковшун — справжній завсідник. Починаючи з найпершого фестивалю у 2014 році, майже щороку з виставами представляється у Польщі.

— У різні роки у Краків я приїздив не лише з різними постановками, а й з різними театрами: театром-студією «Вінора», Харківським театром ім. Шевченка та неодноразово із Харківським театром для дітей та юнацтва, де я також служу головним режисером, — розповідає Олександр Ковшун.

Цього разу на фестивалі режисер представляв драму «Хлібне перемир’я», яку поставив за однойменною п’єсою Сергія Жадана. Після переїзду до Вінниці із Харкова, який щодня зазнає нещадних бомбардувань та обстрілів, Олександр Ковшун дав нове дихання цій виставі разом із вінницькими акторами.

— За кілька днів до виїзду у Польщу у виставу довелось вводити нових акторів: глухоніму Валечку блискуче зіграла Оксана Бандура, а для того, щоб хоча б один день бути у рідному спектаклі з нами на одній сцені спеціально у Краків із Німеччини приїхала харківська акторка Тетяна Турка, — розповідає Олександр Ковшун. — Ця поїздка у Польщу подарувала дуже багато незабутніх емоцій та зворушливих зустрічей. Директорка фестивалю Надія Мороз-Ольшанська — моя колишня студентка із академії мистецтв, а у найперший день у Кракові ми неочікувано зустрілися із автором п’єси «Хлібне перемир’я» Сергієм Жаданом, який зараз саме має великий тур Європою зі своїм музичним гуртом «Жадан і Собаки».

На фестивалі драма «Хлібне перемир’я», яка розкриває історію жителів Донбасу влітку 2014 року, під час самого початку бойових дій і періоду першого перемир’я, яке тоді прозвали «хлібним», аби фермери встигли зібрати врожай, торкнулася серця кожного. Глядачі у Польщі не шкодували оплесків та багато розпитували режисера про символізм та креативність постановки після показу.

— Це був найкращий показ «Хлібного перемир’я» взагалі за всю історію цієї вистави! Правда, актори зіграли феєрично! — ділиться Олександр Ковшун. — Організація поїздки у Польщу була дуже непростою. Ми декілька разів узгоджували списки, аби отримати дозвіл на виїзд у воєнний час, шукали кошти на дорогу. За фінансову допомогу, без якої ця поїздка не відбулася би, безмежно вдячні знаменитому волонтеру, депутату Харківської міської ради Олегу Абрамичеву та вінницькому меценату Борису Селезньову. А за колосальну витримку і вміння вирішувати всі адміністративні питання моя особлива повага директору Вінницького театру імені Садовського Володимиру Лозовському. Він — той справжній очільник храму Мельпомени, який щиро і до останнього вболіває за свою трупу і свій театр. Щастя — бути поруч із такою командою!

Повернувшись із Кракова, митці вже готуються вражати інші театральні фестивалі. У кінці вересня вінницький та харківський театри повезуть виставу «Хлібне перемир’я» на фестиваль у Кропивницький, а Олександр Ковшун у жовтні зі своєю виставою «Калігула» представлятиме новаторське українське театральне мистецтво на міжнародному фестивалі у столиці Іраку — Багдаді.

8 вересня театр імені Садовського всіх чекає на відкритті сезону

У четвер, 8 вересня, о 17.30 Вінницький театр імені Садовського запрошує всіх вінничан та гостей міста на відкриття 89-го театрального сезону і перегляд культової рок-опери «Біла ворона», яку поставив режисер-постановник Тарас Мазур.

— Рок-опера «Біла ворона» — одна з найактуальніших вистав у репертуарі нашого театру. Поет Юрій Рибчинський та композитор Геннадій Татарченко стали авторами легендарного твору у 1991 році. Це вистава, яка є безумовним лідером. Вона до війни збирала аншлаги й була нагороджена бурхливими оплесками й вигуками «Браво», а сьогодні набуває ще більшого звучання! — запрошують садовці.

Глядачі зможуть не просто потрапити на п’ятсот років назад, у моторошне середньовіччя, туди, де править жорстокість, де немає нічого святого, де слова молитов заглушуються брязкотом зброї, де спалахують вогнища інквізиції, а ще й разом із однією із найзагадковіших жінок у світовій історії — Жанною д’Арк — замислитися над нашим сьогоденням.

Квитки на виставу купуйте на сайті afisha.vn.ua та у всіх касах міста.

Читайте також:

Лілія Ребрик 18 вересня гратиме у Вінниці: «Коли на душі тяжко — будуй плани на майбутнє»

«Музика для короля», гаряче фламенко і хіти Івасюка! ТОП концертів, якими у вересні вражатиме Вінницька філармонія

Таїса Славінська: «Будемо доводити, що українська класика не лише не гірша, а — набагато краща і популярніша»

Режисер Олександр Ковшун: «Маємо пройти через вогонь і вистояти»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • компанія ВІННИЦЯКОНЦЕРТ

    Браво! Вінницький театр ім. Садовського - наша гордість!

keyboard_arrow_up