«Музика для короля», гаряче фламенко і хіти Івасюка! ТОП концертів, якими у вересні вражатиме Вінницька філармонія

«Музика для короля», гаряче фламенко і хіти Івасюка! ТОП концертів, якими у вересні вражатиме Вінницька філармонія
  • Протягом вересня у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Леонтовича вінничан та гостей міста чекає багато прем’єр і особливих концертів.
  • Готуйтеся насолоджуватися пристрасними ритмами фламенко, пізнавати музику, яку грав король-музикант Фрідріх Великий, підспівувати улюбленим саундтрекам із культових фільмів і відкривати невідомі сторінки історії, слухаючи всесвітньовідомі хіти, що були створені у садибах Вінниччини.

Нагадаємо: всі концерти у філармонії проходять із дотриманням вимог безпеки воєнного стану. Поряд облаштоване бомбосховище, у яке адміністратори негайно проводять глядачів у разі спрацювання сигналу повітряної тривоги під час концерту.

Тож приходьте насолоджуватися мистецтвом і незабутніми концертами у Вінницькій обласній філармонії!

Відео дня

«Музика для короля» і магія флейти

У п’ятницю, 2 вересня, о 18.30 столичні гості — знаменитий флейтист, заслужений артист України Юрій Шутко та віртуозна піаністка, лауреатка міжнародних конкурсів Марія Віхляєва презентують захоплюючий концерт «Музика для короля».  Вінничани почують твори із репертуару капели Фрідріха Великого — одного із найвизначніших правителів Німеччини за всю історію.

— У цей вечір Вінницька філармонія перетвориться для вас у замок Сансусі у Потсдамі і ви почуєте вишукану музику епохи Баха! — інтригує Юрій Шутко.

Будучи основоположником Пруссько-німецької державності, Фрідріх Великий поряд із Бісмарком і Аденауером, вважається одним із трьох загальнонімецьких національних героїв. Він був одним із головних представників «освіченого абсолютизму» та проявив себе як покровитель наук і мистецтва, тож ще за життя названий Великим.

Різносторонніми талантами Фрідріха ІІ захоплювалися як сучасники, так і нащадки. Він прославився як політик, гуманіст, філософ, законодавець, письменник, вчений, дипломат, полководець, меценат, архітектор, поліглот, а на додачу — ще й як видатний флейтист свого часу!

Свою флейту Фрідріх Великий називав по-італійськи «Принцеса» і перед вечерею у своєму палаці часто виступав із власними творами перед рідними, друзями й підлеглими.

Монарху-музиканту належать 25 сонат і 6 концертів для флейти, 4 симфонії, а також кілька маршів. Один із них навіть став у 1869 році іспанським державним гімном «Marchia real».

Картина німецького художника Адольфа фон Менцеля, яка так і називається «Концерт для флейти Фрідріха Великого у Сансусі», написана у 1850-1852 роках і зберігається у Старій національній галереї у Берліні.
На картині у святково освітленій концертній залі палацу Сансусі у Потсдамі король Пруссії Фрідріх II дає концерт для своїх гостей, граючи соло на флейті.

— Є цікавий історичний факт: заснувавши у Сансусі картинну галерею, Фрідріх взявся за поповнення її колекцій, для чого в 1755 році здійснив таємну подорож до Голландії, — розповідають у філармонії. — Оскільки короля супроводжувало лише дві особи і одяг на ньому був дуже простий, господиня багатого трактиру не хотіла прийняти від Фрідріха замовлення, стверджуючи, що страва дуже дорога і простолюдину не по кишені. Тоді їй сказали, що чоловік, що стоїть перед нею, — відомий флейтист і заробляє великі гроші своїм мистецтвом. Але, тільки вислухавши у виконанні Фрідріха кілька мелодій, господиня повірила цьому. А от чи дізналася вона тоді, що перед нею грав ще й король Пруссії, достеменно невідомо…

У програмі концерту: Й. С. Бах, Ф. Куперен, Дж. Б. Платті, Ж. Ф. Рамо, А. Вівальді, Д. Скарлатті, Г. Ф. Гендель, Г. Фріц

Квитки на концерт (80-120 грн) можна придбати тут.

Кращі хіти Володимира Івасюка

У понеділок, 5 вересня, о 18.30 у філармонії вінничани зможуть відкрити для себе по-новому славнозвісного українського композитора, корифея рідної пісні Володимира Івасюка.

На концерті «Червона рута — квітка надії» прозвучать як улюблені, так і маловиконувані твори автора, а також багато цікавих історій із його життя.

Володимир Івасюк прожив усього лише 30 років, але зробив українську пісню модною на весь світ. Преса охрестила його «співцем синіх гір». Свою найвідомішу пісню «Червона рута», яку називають одним із кращих творінь українців у світі, Володимир Івасюк, тоді студент Чернівецького медичного інституту, написав у 20 років! 13 вересня 1970 року вона вперше прозвучала на Театральній площі у Чернівцях.

На концерті 5 вересня у Вінниці пісні генія української музики виконає квартет «Експромт» (музичний керівник — Олег Прокопчук) та неперевершені солісти: фіналіст телепроекту «Голос країни-2», переможець «Crimea Music Fest-2012» Олександр Онофрійчук та солістка філармонії, учасниця популярних проєктів Наталія Бурмістрова.

Квитки на концерт (80-120 грн) купуйте тут.

Українські шедеври від красунь-солісток

У вівторок, 6 вересня, о 18.30 у рамках «Музичного фоє» і проєкту «Теорія музики спротиву» не пропустіть вечір української музики «Від серця таємничі тони».

— Запевняємо, що цей вечір української музики задовольнить смаки навіть найвибагливішого слухача! — гарантують у філармонії. — Ви почуєте визнані шедеври української музики, улюблені українські народні пісні і твори, написані під час російсько-української війни. Подаруйте собі годину натхнення для відновлення сили в подальшій боротьбі! Адже наша пісня — це зброя! І ми тримаємо культурний фронт до перемоги!

Героїнями співочого «дівичвечора» стануть: улюблене сопрано Віталія Газінського, заслужена артистка України Світлана Жевачевська, солістка Вінницького театру ім. Садовського, найкраща Наталка Полтавка міста і витівниця Адель (у опереті «Летюча миша») Світлана Басовська, солістка Вінницького академічного камерного хору ім. В. Газінського, меццо-сопрано з насичено-яскравим тембром, генераторка творчих ідей та авторка проєкту Інна Пелиховська, а також піаністка з музичної родини, чудова концертмейстерка, яка завжди готова до співпраці, Марія Александрова.

У програмі: Г. Верьовка, М. Кропивницький, С. Людкевич, Д. Бонковський, М. Скорик, М. Лисенко, І. Пелиховська, Джамала, Ж. Колодуб, А. Кос-Анатольський, В. Косенко.

Квитки на концерт (100 грн) купуйте тут.

Таємні історії і всесвітньовідомі хіти із садиб Вінниччини

Усім, хто цікавиться історією, рекомендуємо обов’язково відвідати концерт «Мистецькі перлини Вінниччини», який пройде 8 вересня о 18.30. Адже глядачів чекатиме не лише неймовірна музика, а й — вражаючі історичні факти про нашу Вінниччину, які не всі знають.

— Ви почуєте всесвітньовідому музику, яка була створена в садибах Вінницької області. Червоною лінією цього вечора, як завжди, будуть захопливі та неочікувані розповіді про почуту музику і все, що з нею пов’язано, від автора проєкту, музикознавиці — заслуженої діячки мистецтв України Тетяни Сніжко, — зазначають організатори. — Вас приємно здивує інформація про пам'ятки архітектури нашої області, зокрема, про палац, що нагадує Білий дім, чи Маріїнський палац. Долаючи випробування, ми відкриваємо невідомі сторінки історії та мистецтва України. Це чудова можливість познайомитись із красою, яка панує у творіннях наших подільських майстрів, тож чекаємо вас у нашій залі!

Неймовірні хорові твори від Скалецького до Леонтовича пролунають у виконанні Подільського камерного хору «Леонтович-капела», який на початку серпня вразив європейців на гастролях у Молдові та Румунії, ставши окрасою грандіозного міжнародного проєкту за участю 110 артистів із 7 країн. Художня керівниця «Леонтович-капела» — заслужена діячка мистецтв України Ольга Бабошина, хормейстер — Максим Заливадний.

Солістки вечора: заслужена артистка України Наталія Лановенко, Ірина Журавель (художнє слово), концертмейстер — Марія Александрова.

У програмі: М. Леонтович, Д. Бойченко, К. Семенов, В. Хазанович, Е. Домінчен, Р. Скалецький, Ф. Ліст.

Квитки на концерт (80-120 грн) купуйте тут.

Грандіозний фолькперформанс: танці і пісні

Масштабний фолькперформанс, що проходитиме у форматі нон-стоп дійства, чекає вінничан та всіх гостей міста 13 вересня о 18.30. Славетний Академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля» презентує оновлену програму «Подільська рапсодія», до якої увійшли як хрестоматійні, так і нові твори та постановки — хорові обробки народних пісень, хореографічні композиції та віртуозні інструментальні п'єси.

Живий звук, живі емоції, живе українське мистецтво! Незабутні враження гарантовані всім!

Виконавці: Академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля», художній керівник та головний балетмейстер — заслужений артист України Анатолій Кондюк, головний хормейстер — заслужений артист України Віктор Волков, керівник оркестру — Володимир Пиріг.

Квитки на концерт (80-120 грн) купуйте тут.

Концерт «Кава з краплями дощу» і світові хіти

«Love of my life», «Залишені квіти», «Намалюй мені ніч», «Can't take my eyes off of you», «Відлуння твоїх кроків» та іншими неймовірно ароматними композиціями, що не залишать байдужим нікого, будемо насолоджуватися 20 вересня о  18.30 на концерті «Кава з краплями дощу». Саме так свою нову дивовижну програму назвав квартет «Експромт» і його незмінні голоси: Олександр Онофрійчук та Наталія Бурмістрова.

— Розпочинається осінь, але це не привід для смутку, — наголошують артисти. — Адже цього осіннього вечора ми зігріємо вас акустичним виконанням українських та світових хітів різних часів, що вже стали класикою!

У програмі: Ф. Меркюрі, М. Петренко/М. Скорик, В. Івасюк/В. Громцев, В. Вознюк/В. Івасюк, Б. Гібб, Т. Петриненко, Д. Шинкевич, М. Мозговий, Б. Крю/Б. Гаудіо, С. Вакарчук.

Квитки на концерт (80-120 грн) купуйте тут.

Симфонічне шоу «Хіти з екрану»

Улюблені саундтреки від культового «Хрещеного батька» й «Титаніка» до хайпового «Гаррі Поттера» і попурі на теми відомих мультфільмів приходьте почути 22 вересня о 18.30 на феєричному симфонічному шоу «Хіти з екрану»!

Легендарні композиції із культових фільмів «Зоряні війни», «Список Шиндлера», «Тегеран-43», «Вогнем і мечем» та багатьох інших оживуть завдяки винятковій грі Симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії (художній керівник та диригент — заслужений діяч мистецтв України та культури Польщі Георгій Курков).

Крім того, у концерті візьмуть участь солісти філармонії: народна артистка України Ірина Швець (сопрано), заслужена артистка України Наталія Лановенко (сопрано), Володимир Полторацький (тенор), Олександр Онофрійчук (тенор) та Емілія Писаренко-Івлєва (скрипка).

Квитки на концерт (80-120 грн) купуйте тут.

Пристрасне фламенко і концерт «Іспанське рандеву»

Скучили за морем, сонцем і подорожами, бо цього літа не мали можливості відпочити? Не сумуйте! Гаряча Іспанія розкриє свої пристрасні обійми 27 вересня о 18.30 у «Музичному фоє» філармонії у новій вибуховій концертній програмі «Іспанське рандеву».

Все, що ви коли-небудь чули про Андалусію та її несамовите фламенко, презентують солісти філармонії: найскладнішу, вокальну частину фламенко виконає заслужена артистка України Наталія Лановенко, а її партнерами по сцені цього гарячого вечора стануть Марія Александрова (фортепіано) та справжній «токаор» Олег Прокопчук (гітара).

— Несподівані зміни темпів, складні ритми, нестримний темперамент, кастаньєти і віяла — такого філармонійна сцена ще не бачила! — гарантують у філармонії.

Квитки на концерт (100 грн) купуйте тут.

Частина коштів, виручених з продажу квитків, буде спрямована на потреби ЗСУ.

Читайте також:

Лілія Ребрик 18 вересня гратиме у Вінниці: «Коли на душі тяжко — будуй плани на майбутнє»

Таїса Славінська: «Будемо доводити, що українська класика не лише не гірша, а — набагато краща і популярніша»

Співали з артистами з семи країн на підтримку України! Тріумф «Леонтович-капела» на гастролях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up