Сезон «Incognita», або Що нового підготували для глядачів у театрі імені Садовського

Сезон «Incognita», або Що нового підготували для глядачів у театрі  імені Садовського
Усі зображення в матеріалі: fb.com/theatersadovskogo
  • Уже сьогодні, 9 вересня, у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі імені Садовського розпочнеться 88-й театральний сезон.
  • Для глядачів підготували чимало приємних сюрпризів і відразу три прем’єрні вистави до кінця 2021-го року.
  • Що саме очікує на театралів і які плани в колективу театру на майбутнє — читаєте далі у нашому матеріалі.

Ввечері 9 вересня після нетривалої літньої перерви вінницький драмтеатр знову відкриє свої двері для всіх шанувальників Мельпомени. 88-й театральний сезон розпочнеться вже о 18.30 й точно здивує вінничан і гостей міста своєю… таємничістю.

— Повернувшись з відпустки 10 серпня цього року, колектив театру розпочав підготовку до 88-го театрального сезону. Ця цифра ніби не ювілейна, ніби не кругла, однак мені здається, що «88» все ж особлива, — розмірковує директор театру Володимир Лозовський. — Ми як завжди ретельно готуємось до нового сезону й готуємо кілька каскад творчих проєктів.

За його словами, всі актори й працівники театру сподіваються, що цей сезон не буде таким, як два попередніх. Що лоукдауни й жорсткі карантинні обмеження більше не стануть на заваді повноцінної роботи театру. 

Відео дня

— Я хочу подякувати всім вінничанам, усім театралам, які люблять театр і приходять до нас регулярно. Хочу низько їм уклонитись і запросити на всі наші вистави, — каже Володимир Лозовський і додає, що драмтеатр буде працювати з дотриманням всіх карантинних обмежень. — Це масковий режим, температурний скринінг та інші обмеження, яких маємо дотримуватись.  

Отже, саме час підійняти завісу й дізнатись трохи більше про прем’єри!

Театралізоване дійство «Terra Incognita»

  • Прем’єра: 09 вересня о 18.30 (Основна сцена)
  • Режисерка-постановниця: народна артистка України Таїса Славінська
  • Диригентка: Олена Близнюк
  • Балетмейстерка: заслужена артистка України Діана Калакай
  • Хормейстерка: Оксана Марчук
  • Концертмейстерка: Маргарита Дворницька

Найбільшою інтригою 88-го театрального сезону, напевно, буде його безпосереднє відкриття. Про театралізоване дійсно відомо дуже мало, але це цілком пояснюється його назвою.

— Я вам нічого не скажу, бо це «Terra Incognita», — сміється головна режисерка театру Таїса Славінська. —  Але скажу одне, що глядача насправді будуть очікувати приємні і несподівані сюрпризи. Вони побачать те, чого ще не бачили у таких наших театральних дійствах. Актори презентують себе так, якими вони ще, можливо, і не були. Тому хто запізниться (на прем’єру — прим. авт.), той вже запізниться назавжди, бо таке відкриття — це разова акція. 

За словами режисерки, «Terra Incognita» стане справжнім подарунком для театралів.

— Якщо хтось не встигне побачити, то вже цього театрального дійства більше не побачить, — інтригує вона.

Додамо все ж, що під час цієї прем’єри актори театру Садовського співатимуть, танцюватимуть і жартуватимуть.

«Ви ж побачите не просто солістів, акторів драми, балету, оркестру, ви побачите нас… таких відкритих… лише прислухайтеся, придивіться… і відчуйте», — радять глядачам в анонсі.

П’єса для дорослих «ШvЛ»

  • Прем’єра: 16 вересня о 19.00 (Мала сцена)
  • Режисер-постановник: Григорій Сиротюк
  • Актори: Віталій Рибак, заслужена артистка України Наталя Шолом

Рівно за тиждень після першої прем’єрної вистави на вінничан і гостей міста чекає ще один не менш феєричний сюрприз. Вистава «ШvЛ» за п’єсою американського драматурга Едварда Олбі.

— У всіх виникає питання, чому «ШvЛ». Але це теж є таким моментом «Incognita»… Не хотілося б, щоб це звучало якось побутово, — говорить режисер Григорій Сиротюк і відразу додає. —  В Олбі ця п’єса називається «Шлюбний етюд», але мені здалось, що це звучить побутово. Також хотілося, щоб це перекликалось із якимись моментами життя нашого теперішнього, щоб виникали певні алюзії з нашими мотивами життя. Та, звичайно, це не про хворобу, а скоріше про «хворобу любові». 

Як говорить режисер далі, у нього є своє власне розшифрування назви вистави, але озвучувати, «вкладати це у вуха» глядачам він не бажає.

— Хочеться, щоб кожен зміг розшифрувати для себе, чому саме так, — підсумовує Григорій Сиротюк. — Ця п’єса про одвічний конфлікт, про кризу середнього віку, про те, як сім’я довго живе і як у них виникають певні проблеми. А також про знаходження якихось точок зіткнення чи навпаки роз’єднання… 

Зауважимо ще, що «ШvЛ» — це п’єса більше для дорослого глядача, тому молоді вона може бути не зовсім зрозумілою.

— Там підіймаються справді вікові питання, але сподіваємось, що всі знайдуть у цьому багато цікавого. Бо є там і смішні моменти, і сумні, і детективні, — каже він.

Для цієї вистави режисер використав досить незвичайні засоби. Такого на сцені вінницького театру раніше не практикували. А детальніше прочитати про майбутню прем’єру, нагадаємо, можна у матеріалі: 

Мюзикл «Ромео і Джульєтта»

  • Прем’єра: 7 жовтня о 18.30 (Основна сцена)
  • Режисер-постановник: Тарас Мазур
  • Композитор: В’ячеслав Назаров
  • Автор лібрето: Олександр Вратарьов 
  • Сценографиня: Анна Духовична
  • Хормейстерка: Оксана Марчук
  • Балетмейстери: Діана Калакай та Гліб Зельгін

Третьою прем’єрною виставою стане мюзикл за Вільямом Шекспіром «Ромео і Джульєтта». Одна із найвідоміших драм, трагедія про «вічне кохання» і не тільки вражатиме вінницьку публіку масштабами й неординарним підходом.

— Прем’єра планувалась саме на відкриття сезону. Але у зв’язку з тим, що нам заборонили працювати фактично на два місяці, ми просто не встигали, — зізнається провідний майстер сцени й виконавець ролі Капулетті Валерій Прус. 

За його словами, глядачам особливо припадуть до душі пластичні етюди мюзиклу. Вони вражатимуть серед іншого своєю креативністю, оскільки працювали над ними відразу двоє балетмейстерів (окремо для дому Капулетті й Монтеккі).

— Це Діана Калакай, відома нашим глядачам, до прикладу, по рок-опері «Біла Ворона», й Гліб Зельгін. Він наш актор балету, але у цій виставі вперше проявить себе і як балетмейстер (мається на увазі, вперше на сцені театру Садовського — прим. авт.), — зазначив Валерій Прус. — А також у мюзиклі гратимуть двоє молодих акторів, випускники коледжу культури й мистецтв Леонтовича.

І справді, виконавець ролі Ромео Володимир Білозор працює у театрі два роки, а виконавиця ролі Джульєтти Марія Левченко — чотири. 

 

Вартість білетів

— Ми не розганяємось, розуміючи сьогоднішнє скрутне фінансове становище, тому цінова політика буде такою, — говорить директор театру Володимир Лозовський. — Білети на дитячі вистави будуть коштувати від 80 до 100 гривень. Для дорослого глядача (на Основній сцені) — від 100 до 200 гривень. А прем’єрні вистави вартуватимуть до 300 гривень.

Пропонуємо також відразу ознайомитись з афішею на вересень.

Зверніть увагу, що придбати квитки можна з 13.00 до 19.00 у касі театру або на сайтах afisha.vn.ua та vinnitsa.karabas.com. Публікуємо також телефони для довідок:

  • (0432) 67-09-07;
  • (0432) 67-26-54;
  • (067) 537-41-72;
  • (068) 587-70-55;
  • (067) 430-69-46.

Творчі плани «садовців»

Розповідає Володимир Лозовський і про інші творчі плани колективу вінницького театру. Каже, що на найближчі кілька місяців уже заплановано участь у всеукраїнських фестивалях. 

— Фестивалі зараз трохи не рентабельні, я б навіть сказав збиткові. Та разом із тим, колектив театру без фестивалів і без гастролей має неповне творче життя. Нам хочеться і себе показати іншим, і порівняти на якому художньому рівні ми сьогодні є, — пояснює він. — 26 вересня ми їдемо на Всеукраїнський фестиваль «Вересневі самоцвіти» (це місто Кропивницький). Веземо туди виставу «Бал негідників» (режисер-постановник Григорій Сиротюк). А 30 жовтня беремо участь у Всеукраїнському фестивалі «Золоті оплески Буковини» (місто Чернівці). І ще ми візьмемо участь в одній благодійній акції в рамках українсько-американського проєкту. Повеземо в Одесу нашу знамениту «Квітку». Це буде 3 грудня цього року.


 

Читайте також:

Народився на Вінниччині, а підкорив Париж. Що відомо про художника Василя Хмелюка

Які вони «Абстракції сайарсізму»? Лише три дні у Вінниці пробуде особлива виставка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up