Секрети давніх ювелірів! Виготовити старовинні прикраси V–VІ століть може кожен

Секрети давніх ювелірів! Виготовити старовинні прикраси V–VІ століть може кожен
  • Вінницький обласний краєзнавчий музей запрошує усіх до унікальної «Майстерні слов’янського ювеліра», яка з 4 по 9 червня діятиме у тульчинському Палаці Потоцьких

- «Майстерня слов’янського ювеліра» була знайдена археологічною експедицією І. Винокура у 1990 році поблизу села Бернашівка Могилів-Подільського району Вінницької області. Вперше у європейській археології вдалося зафіксувати спеціальне приміщення майстерні-напівземлянки середини І тисячоліття нашої ери, у якій під руїнами глиняної обмазки стін (приміщення загинуло в пожежі) «in situ» знаходилися 64 кам'яні ливарні форми ювеліра, виготовлені з місцевого дністровського мергелю, - розповідають у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. - Разом з ливарними формами біля печі-кам'янки знайдено і керамічний тигель-ллячку – посудину для нагрівання металу. З-поміж кам'яних ливарних форм виявлено першу у Європі форму для виливання пальчастих фібул. Ці прикраси увійшли в європейську моду у середині І тисячолітті нашої ери.

Завідуюча науковим сектором археології музею Ольга Грабовська виготовила реконструкції ливарних форм. І саме під її керівництвом під час майстер-класу «Майстерня слов’янського ювеліра», який діятиме у Палаці Потоцьких під час ІІІ міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2019, гості фестивалю будуть виготовляти реконструкції слов’янських прикрас V–VІ ст. н. е й дізнаватися всі секрети давнього ювелірного мистецтва.

Відео дня

Крім того, у рамках фестивалю Вінницький обласний краєзнавчий музей презентує глядачам виставку «Міста і містечка Поділля у другій половині ХІХ – на початку ХХ століть».

- Це пересувна експозиція створена за матеріалами Вінницького обласного краєзнавчого музею та інших музеїв Вінниччини, Державного архіву Вінницької області й приватних колекцій, - розповідає куратор виставок OPERAFEST TULCHYN Наталія Морозова. - Виставка дає загальний огляд міських населених пунктів нашого краю в історичному контексті. Окремі її розділи висвітлюють роль міст і містечок як промислових і торговельних осередків, фактори міського поступу, соціальний і гендерний аспекти, національне й релігійне розмаїття, управління, благоустрій, соціальну інфраструктуру, культуру й дозвілля городян, а також природничі, історичні й архітектурні родзинки. Зокрема, подано особливості містечка Тульчин, яке за кількістю населення та рівнем розвитку перевершувало деякі повітові центри Подільської губернії.

Місцем проведення грандіозного OPERAFEST TULCHYN, який щороку збирає десятки тисяч глядачів з усієї України, Тульчин і Палац Потоцьких став невипадково.

Знаменитий «Подільський Версаль» визнано одним із Семи чудес Вінниччини. Саме тут граф Станіслав Потоцький обвінчався з коханою Софією, для якої потім в Умані побудував славнозвісну «Софіївку».

У XVIII-XIX столітті Палац Потоцьких у Тульчині був епіцентром бурхливого культурного життя. У Палаці був власний симфонічний оркестр, оперна і балетна трупи, тому кожного року тут відбувалися розкішні прем’єрні постановки опер, які відвідували перші люди того часу.

Також саме у Тульчині Микола Леонтович написав свій знаменитий на весь світ «Щедрик», тому минулого року у рамках OPERAFEST TULCHYN у місті відкрили креативний простір «Леонтович Арт-Квартал» з красивими муралами й цікавими вуличними інсталяціями.

– А ще Тульчин був південною столицею декабристів. Тут розташовувався штаб другої армії, жив Пестель і спеціально у Тульчин до друзів-декабристів приїжджав Пушкін, - розповідає арт-продюсер OPERAFEST TULCHYN, заслужена артистка України Ірина Френкель. –Дуже символічно, що саме зараз Палац Потоцьких, який має таку славетну історію, отримав шанс відродитися і заявити про себе не тільки на всю Україну, а й – світ! Ми щиро сподіваємося, що така непересічна подія, як Міжнародний open air оперний фестиваль, приверне увагу максимальної кількості людей: як тих, хто цінує музичне мистецтво, так і тих, хто цікавиться історією, туризмом та відкриттям нових вражаючих місць в Україні.

Нагадаємо, вхід на фестиваль - вільний для усіх!

А тому 4-9 червня відвідати всі арт-локації й концерти, відкривши все розмаїття опери в унікальній атмосфері просто неба, зможуть всі бажаючі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up