Коцюбинському 159: склали добірку з відео та подкастів про життя й творчість вінницького письменника

Коцюбинському 159: склали добірку з відео та подкастів про життя й творчість вінницького письменника
  • Наша добірка допоможе вам краще познайомитися з постаттю чи не найвідомішого вінничанина. У ній ми зібрали найцікавіші відео та подкасти про Михайла Коцюбинського.

Сьогодні, 17 вересня, 159 річниця від дня народження видатного українського письменника, вінничанина Михайла Коцюбинського. У Вінниці його постать надзвичайно шанується. На честь Коцюбинського названо один з найбільших проспектів міста та Вінницький державний педагогічний університет. На Замості встановлений пам’ятник письменникові. Поряд із ним знаходиться музей-садиба Коцюбинського. 

Ім’ям вінничанина названа й літературно-мистецька премія. Крім того, впродовж кількох років у Вінниці проходив єдиний в Україні фестиваль оповідання, що мав аналогічну до відомої новели назву — Intermezzo. Таку саме назву мала й одна з пончикових міста. У ній, звісно, можна було не лише попоїсти, але й стати учасником літературних читань та вечорів. 

Серед туристичних цікавинок нашого міста можна також виокремити «Камінь Коцюбинського». Це справжній валун, який знаходиться на березі Південного Бугу, в районі Сабарова. Вважається, що на ньому письменник полюбляв відпочивати та писати свої твори.

Відео дня

Більш детально познайомитися з постаттю й творчістю Михайла Коцюбинського вам допоможе наша добірка:

Фільм «Тіні забутих предків»

Культова українська радянська художня стрічка режисера Сергія Параджанова, є екранізацією однойменної повісті Коцюбинського. Впродовж багатьох років стрічка посідає першу сходинку у списку 100 найкращих фільмів в історії України. 

Про усю геніальність цього кіна нещодавно розповів відомий відеоблогер Віталій Гордієнко на своєму каналі «Загін Кіноманів». Якщо ви досі не подивилися саму стрічку, або не змогли зрозуміти з першого разу, чому ж про неї так багато говорять, тоді обов’язково перегляньте відео Гордієнка. У ньому ви знайдете відповіді на чимало питань. 

Фільм «Тіні забутих предків» можна безплатно переглянути на платформі «Мегого» — ТУТ

Біографія Михайла Коцюбинського

Познайомитися ближче безпосередньо із постаттю письменника, вам допоможуть й відео з подкастами. До прикладу, розповідь популярного літкритика та літературознавця Євгена Стасіневича для відеолекторії WiseCow.

 

У межах курсу лекцій для вчителів від Літературної лабораторії Мистецького арсеналу «Література на межі дисциплін», про Коцюбинського розповіла й літературознавиця, авторка книги «За лаштунками імперії» Віра Агеєва. 

Не менш цікавим є літературний подкаст «Станція 451» письменника Олександра Михеда для видання The Village. В одному із випусків він розповідає якраз про нашого земляка. 

Літературні твори

У книгарнях наразі можна придбати такі твори Михайла Коцюбинського: «Тіні забутих предків», «Дорогою ціною», Fata Morgana, Intermezzo та інші.

Читайте також:

Найвідоміший дисидент: склали добірку з фільмів та книг про життя й творчість Василя Стуса

Про сморід від трупів у парку, НКВС і катування: що ми знайшли в архівах визвольного руху

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👇
    https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Next

    Мало хто знає що відомий кінорежисер, (нині покійний) Сергій Параджанов, за часів срср відбував  "термін покарання"  в Стрижавській виправній колонії суворого режиму. Там навіть свого часу була музейна кімната.

keyboard_arrow_up