Колишня велич: ТОП-7 замків та палаців нашої області, які варто відвідати

Колишня велич: ТОП-7 замків та палаців нашої області, які варто відвідати
  • Вінниччина — лідер за кількістю історичних та археологічних пам'яток.
  • Попри те, що частину величних споруд було знищено в різні історичні періоди, але все ж чимало спадщини збереглося. 
  • Зібрали для вас добірку замків та палаців Вінницької області, які варто побачити. 

У нашій області 137 об'єктів національного значення. Наша область багата старовинні палаци і замки, ландшафтні парки і пам’ятки археології. За цими показниками Вінниччина займає одне із провідних місць в державі. Про це повідомило Головне управління статистики у Вінницькій області.
Зібрали ТОП-7 замків та палаців нашої області. Дивіться і обирайте, куди їхати за новими враженнями. 

Палац княгині Марії Щербатової 

Ця пам’ятка архітектури знаходиться у Немирові. Палац закладений в 1885 році княгинею Марією Щербатовою за проектом чеського архітектора Іржі Стібала. 

Княгиня багато подорожувала, особливо в молоді літа. То ж, як переказують, десь в Англії вона помітила палац, копію якого забажала побудувати в Немирові. Сьогодні на території маєтку княгині М.Г.Щербатової розміщено санаторій «Авангард». Знаходиться палац на вулиці Шевченка, 13. 

Відео дня

Палац Потоцьких

Знаменитий палац знаходиться у Тульчині. Він зведений у стилі класицизму двогої половини 18 століття. Почався будуватись у 1781 році за проектом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. Палац завдяки своїй величній красі входить до рейтингу «Сім чудес Вінниччини». Сьогодні тут знаходиться Тульське училище культури і мистецтв. Знаходиться пам’ятка архітектури на вулиці Незалежності, 19. 

Палац генерала Заботіна

Будівля палацу знаходиться у селі Мала Ростівка, Оратівського району, що на Вінниччині. Вона була збудована у 1901 році генералом царської армії Заботіним. Стиль палацу — цегляна неоготика. Кілька років тому замок був викуплений бізнесменом і тут навіть були сторожі. Зараз про власника замку нічого не відомо.  

Черленківський замок 

Замок, точніше руїна історичної оборонної споруди, знаходиться поруч з селом Селище, Вінницької області. Деякі історики датують появу Черленкова замку XIII століттям за часів хазяйнування на Поділлі князів Коріятовичів. Зараз від повноцінного замку залишились лише руїни двох веж, які розташовані на високій терасі. 

Палац Грохольських 

Садиба Грохольських — комплекс споруд кінця XVIII століття, розташований в ландшафтному П'ятничанському парку. Знаходиться в Вінницькому районі П'ятничани.

Побудований графом Міхалом Грохольським. Палац виконаний в стилі раннього класицизму, поруч знаходяться два флігелі, павільйон і водонапірна вежа, стилізована під середньовічну.

Замок Мерінга

Палац Мерінга був побудований в 18 столітті, при володінні магнатів Вершицьких і знаходиться у селищі Стара Прилука, Липовецького району. Нині в колишньому палаці міститься Староприлуцька спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат.

Палац Ігнатія Вітославського 

Цей палац знаходиться у Чернятині, що у Жмеринському районі. Він був побудований ще у XVII ст. Головним архітектором маєтку родини Вітославських був польський архітектор Генріх Іттар. У приміщенні палацу зараз розміщено один з корпусів Чернятинського аграрного технікуму.


Читайте також:

Заблудився нині Дід Мороз. А були зими такі, що птахи замерзали на льоту

Назвали найпопулярніші курорти серед українців. Куди вже можна поїхати?

«Я вірю у вас. Якщо ви вірите у мене — обійміть»: соціальний експеримент в обіймах Діда Мороза

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Sveta Khutornaya

    Так і вони всі не реставровані та їх ще й доводять до такого стану,доб потім розвалити і на їх місці побудувати багатоквартирний будинок та заробити швидкі кошти,
  • Олег Лукаш

    Цікава і необхідна інформацію, обурює для чого щоб її прочитати треба авторизовуватися, інформація не несе нічого унікального і доступна на теренах інтернету, її треба поширювати серед громадян, а не чинити цьому перепони всякими авторизаціями
  • Тетяна Томіна

    Так приємно, коли у всіх цих місцях вже була і сама все бачила. Дякую за спогади.
  • Natasha Makarova

    На фото - дворец Грохольских в Вороновице, а не на Пятничанах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up