До мурах: найкращі моменти ювілейного Міжнародного джазового фестивалю Vinnytsia JazzFest-2021

До мурах: найкращі моменти ювілейного Міжнародного джазового фестивалю Vinnytsia JazzFest-2021
  • З 1 по 3 жовтня у нашому місті звучала музика свободи — тривав 25-й Міжнародний джазовий фестиваль Vinnytsia JazzFest-2021.
  • Цьогоріч головні події відбувались на території вінницького аеропорту, а серед виконавців були музиканти з України, Польщі, Нігерії, Анголи, Гани та США.
  • Чим ще вражав ювілейний джазовий порт? 

Музика вільних людей, музика чуттів і ритмів, музика від якої мурахи біжать шкірою, а  очі самі закриваються від задоволення. Це все джаз. І це все було на 25-му ювілейному міжнародному джазовому фестивалі.

— Цьогорічна осінь особлива! Вона прикрашена не лише золотом джазу, а й срібними відтінками ювілейного XXV міжнародного фестивалю VINNYTISA JAZZFEST. У двадцять п’ятий раз поспіль до Вінниці прийшов джаз! Завжди непередбачуваний та різноманітний, гірко-солодкий, інтелігентний та відчайдушний водночас. Джаз підхопив у свій вимір і змусив тисячі сердець битися у межах своїх квадратів, а фантазіям плинути за нескінченними імпровізаціями. 25 років VINNYTISA JAZZFEST — це потужна мистецька історія, яка відображає складні процеси формування джазового середовища України, що налічує багато імен українських виконавців та музикантів із 37 країн світу, які брали участь у нашому фестивалі, — відзначають директор та продюсерка фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков і заслужена артистка України Ірина Френкель. — Для нас було дуже важливо і цінно у рамках ювілейного фестивалю презентувати «Ретроспективу українського джазу» — так звану новітню історію джазу Незалежної України, свідком якої є наш фестиваль. Ми щасливі, що на усіх подіях очі глядачів сяяли безмежним щастям і кожного артиста зала вітала найгучнішими оваціями, стоячи! Нехай ці незабутні джазові емоції і спогади зігрівають всіх протягом року!

Відео дня

Розпочали культовим мюзиклом

Стартував 25-й Міжнародний джазовий фестиваль із запальними танцями, блискучим гумором, дотепними піснями й історією близькою кожному. У вінницькому муздрамтеатрі імені Садовського презентували  культовий бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» литовських постановників та кращих артистів Національної оперети України.

Оркестр починає виконувати найвідомішу тему вистави й підіймається завіса. Знайомтесь — перед вами найщасливіша нещаслива родина: голова сімейства Гомез Аддамс, його дружина Мортиція, донька Середа, син Йорш, брат Гній, дворецький Хитун і бабуся. А також звичайна (на перший погляд) сім'я Байнекі: юнак Лукас, закоханий у Середу, та його батьки Мол і Аліса.

Виглядають персонажі колоритно, образи продумані до деталей, то ж розглядати їх цікаво не тільки дітям, але й дорослим.

Власне, мюзикл і розрахований більше на дорослу глядацьку аудиторію: тут чимало «чорних» жартів, політичних алюзій і висловлювань, як то кажуть, на злобу дня. У будні сімейки, яка, здається, живе поза часом і конкретною географічною локацією, майстерно вплітаються саркастичні висловлювання про іпотеку, релігію і секс. Усі вони знаходять відгук і розуміння глядачів: зал раз по разу «вибухає» сміхом і оплесками.

 

Та поміж гумором, піснями й танцями «Сімейка Аддамсів» розповідає проникливу історію, торкаючись відразу кількох важливих тем. Лейтмотивами тут є кохання і пошук своєї половинки, сімейні цінності, дорослішання і «виліт із родинного гнізда», вміння відпускати й головне — не зраджувати собі справжнім.

Кілька годин пролітають непомітно. Після фінальної сцени глядачі підіймаються з місць і ще довго не відпускають акторів: оплески й вигуки «Браво» заповнюють вінницький драмтеатр.

Детальніше про мюзикл можна прочитати, нагадаємо, у нашому матеріалі:

Джазовий порт: початок

Наступний фестивальний день на перший був несхожим. Із зали драмтеатру поціновувачі джазу перемістились в аеропорт «Вінниця». Саме там відбувались всі головні події вечора.

Початок музичного «польоту» можна сміливо назвати феєричним завдяки проєкту «Телепортація» — це Всеукраїнський сесійний молодіжний джазовий бенд, який у рамках проєкту «Джазова Не Школа» програми NORD Українського культурного фонду об’єднав кращих музикантів від 16 до 27 років із 16 міст України: Одеси, Харкова, Дніпра, Херсона, Києва, Львова, Чернівців, Черкас, Полтави, Хмельницького, Кривого Рогу, Сєвєродонецька, Пироговичів, села Товтри, Могилів-Подільського і Вінниці. 

Цікаво, що це перший справжній виступ бенду, яких зібрав разом вінничанин Євген Попель. Він, до слова, диригував юними музикантами та жваво спілкувався з публікою: нагадував про оплески і представляв джазистів глядачам. І це цілком правильно — майбутніх зірок потрібно знати в обличчя.

Молодіжний джазовий бенд, крім того, акомпанував співачці Оксані Славній і живій легенді, єдиному сину «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рею Брауну-молодшому. Його називають віртуозом і одним із найкращих контрабасистів у світі. Після «живого» прослуховування маестро розуміємо, що всі ці епітети максимально заслужені. Браво!

Уже о 20.00 на сцену вийшло відоме одеське тріо Олексія Петухова, яке презентувало вишукану концертну програму «Nordic Adventure». Музиканти вражали емоційним джазом і цілою палітрою емоцій. До речі, самого Петухова вважають найбільш впізнаваним джазовим піаністом нашої країни. Завершився виступ одеситів виходом «на біс» і виконанням однієї із композиції «бітлів».

По тому на сцену піднявся JAZZ in KYIV BAND на чолі із неперевершеним Олексієм Коганом. Крім музики, він не забував розважати глядачів жартами й цікавими історіями. Далі до бенду приєдналася українка з вірменським корінням Лаура Мері, яка співала кращі композиції американських, європейських та африканських джазменів.

А на «десерт» залишився польський саксофоніст Дерек Рубіновський і жіночий квартет O.N.E. Організатори, до слова, схарактеризували Рубіновського так: «Його енергійний, чуттєвий, іноді шалений стиль, дійсно вражає!». Додамо, що традиційний проєкт POLISH JAZZ NIGHT відбувся за підтримки Генерального консульства Республіки Польща.

Враження від другого фестивального дня радимо шукати у матеріалах:

Феєричне завершення фестивалю

У неділю, 3 жовтня, «джазовий літак» почав повільно йти на посадку — це був фінальний день фестивалю. Та, зауважимо відразу, був він особливо грандіозним. Гості джазфесту й музиканти справді скучили одне за одним, тому насолоджувались кожним моментом і грали, віддаючись музиці на всі сто. 

Стартували з українським гуртом «ShockolaD», Даною Винницькою та Дереком Рубіновським.  Вражали музиканти дивовижним виконанням етноджазу, граючи відомі українські та польські народні пісні в дещо неочікуваній інтерпретації. Протягом свого виступу їм вдалось викликати в зали бурю емоцій і тут особлива заслуга солістки Дани Винницької. Її магічний голос торкався найглибших струн душі й змушував забувати про все… Про все, крім мелодії. 

У другому відділені першого концерту запалював джазовий гурт OLD FASHIONED BAND, який об’єднав талановитих музикантів з Нігерії, Анголи, Гани та України. З перших секунд вони полонили увагу слухачів і загальний настрій, здається, злетів десь до сонця. Втриматись від «підтанцьовувань» було просто неможливо. Помітно було, як і самі музиканти кайфують від процесу і як їм важлива глядацька реакція, тому й спустились згодом зі сцени, щоб побути ближче до вдячної публіки. 

Закривати легендарний джазовий фестиваль випала честь легендарному музиканту Рею Брауну-молодшому та відомому тріо Андрія Арнаутова. Ніколи ще аеропорт «Вінниця» не чув такого якісного й абсолютно американського джазу, соул та блюзу. Глибину голосу Рея Брауна важко описати словами, вона, ніби шовк, огортає і не відпускає. А віртуозність тріо лише доповнила загальну музичну палітру — концерт пролетів на одному подиху й залишив по собі дуже приємний посмак.

Експериментальний джазовий порт

«Срібний» джазфест підготував дійсно багато сюрпризів для своїх слухачів і глядачів. Справжньою родзинкою, як ми вже писали, стала сама локація — термінал вінницького летовища. Це був сміливий експеримент, який себе виправдав. Атмосфера, що панувала біля стійок реєстрації, у зоні duty free, на тематичних фудкортах, підсилювала враження від концертів.

Відвідувачам була цікава така інтерактивна частина: подивитись на інформаційне табло й дізнатись найближчі рейси, себто заплановані виступи, обміняти квиток на посадковий талон, пройти на посадку, зайняти своє місце у «салоні літака» (читайте, на другому поверсі аеропорту) та перед кожним концертом переглянути короткометражні фільми першої «Ретроспективи українського джазу» з рідкісними відеокадрами, раритетними світлинами і згадкою ключових музикантів, організаторів фестивалів та джазових клубів, які за 30 років Незалежності створювали і розвивали джазовий ринок в Україні.

Вражень, здається, вистачить тепер до наступного, вже 26-го джазового фестивалю. Тому нехай все буде джаз!

VINNYTSIA JAZZFEST-2021 проходив за підтримки Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму. Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин»

Фото Дмитра Данкевича та Михайла Курдюкова

 

 

Читайте також:

Протистояння каш, або «смачний» репортаж з першого Міжнародного Ethno Food Fest «Мамалига VS Банош»

«Джаз у мене в душі»: як завершився Всеукраїнський конкурс юних джазистів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up