«Це все Аддамси»: у Вінниці грандіозно відкрили ювілейний Vinnytsia JazzFest-2021

«Це все Аддамси»: у Вінниці грандіозно відкрили ювілейний Vinnytsia JazzFest-2021
Головне фото: fb.com/vinnytsia.jazzfest
  • У п'ятницю, 1 жовтня, відбулось феєричне відкриття ювілейного джазового фестивалю  Vinnytsia JazzFest-2021.
  • Повну глядацьку залу вінницького драмтеатру зібрав культовий бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» литовських постановників та кращих артистів Національної оперети України.
  • Чим вражала, про що співала, жартувала й танцювала «божевільна сімейка» — дізнавайтесь далі у матеріалі 20minut.ua.

Нарешті в місті знову зазвучав джаз! Із запальними танцями, блискучим гумором, дотепними піснями й історією близькою кожному розпочався 25-й Міжнародний джазовий фестиваль.

Його відкрив оркестр Національного академічного театру оперети та чолі з диригенткою, народною артисткою Україна Оксаною Мадраш... Кілька секунд — і всі глядачі вже під дією чарів і в передчутті грандіозного шоу.

На сцену піднялись ведучі свята, Олексій Літвінов та продюсерка Vinnytsia JazzFest, заслужена артистка України Ірина Френкель.

Відео дня

— Ви знаєте, 25 років — це половина мого життя. Тому що перший фестиваль ми провели тоді, коли мені було 26. І історія мого життя — це, напевно, історія джазового фестивалю. Це нас і об’єднує, — зізнається Ірина Френкель. — За 25 років у нас були музиканти абсолютно зі всіх континентів земної кулі (от тільки Антарктида залишається єдиною білою плямою на мапі нашого джазового фестивалю). За 25 років ми виховали три покоління прихильників джазу в місті Вінниці. За 25 років ми прожили шалену історію разом із нашою Україною. Ми були з вами під час революцій, під час джазових імпровізацій у політиці, але жодного разу ми не зупинялися.

Пригадує продюсерка й торішній «ковідний» досвід фесту, який довелось перенести в online-площину.

— Хочу сказати, що саме на 24-му фестивалі Рей Браун-молодший, єдиний син Елли Фіцджеральд, дуже шкодував, що не бачив глядацьких очей. Він обіцяв, що повернеться до Вінниці. І я хочу сказати, що на 25-му фестивалі він до нас таки повернувся, — проанонсувала наступні події фестивалю пані Френкель і звернулась до глядачів із маленьким, але дуже зворушливим проханням. — Наша команда має дуже велику колекцію, у ній ваші посмішки, ваші емоції, ваші відгуки про наші фестивалі. У нас велика колекція нагород, відзнак, дипломів, рекордів України, але нам не вистачає одного — ваших шалених оплесків.

А що таке норма?

І ось оркестр починає виконувати найвідомішу тему з «Сімейки Аддамсів» і підіймається завіса. Знайомтесь — перед вами найщасливіша нещаслива родина: голова сімейства Гомез Аддамс, його дружина Мортиція, донька Середа, син Йорш, брат Гній, дворецький Хитун і бабуся. А також звичайна (на перший погляд) сім'я Байнекі: юнак Лукас, закоханий у Середу, та його батьки Мол і Аліса.

Виглядають персонажі колоритно, образи продумані до деталей, то ж розглядати їх цікаво не тільки дітям, але й дорослим.

Власне, мюзикл і розрахований більше на дорослу глядацьку аудиторію: тут чимало «чорних» жартів, політичних алюзій і висловлювань, як то кажуть, на злобу дня. У будні сімейки, яка, здається, живе поза часом і конкретною географічною локацією, майстерно вплітаються саркастичні висловлювання про іпотеку, релігію і секс. Усі вони знаходять відгук і розуміння глядачів: зал раз по разу «вибухає» сміхом і оплесками.

Та поміж гумором, піснями й танцями «Сімейка Аддамсів» розповідає проникливу історію, торкаючись відразу кількох важливих тем. Лейтмотивами тут є кохання і пошук своєї половинки, сімейні цінності, дорослішання і «виліт із родинного гнізда», вміння відпускати й головне — не зраджувати собі справжнім.

«А що таке «нормально», — запитує зі сцени бабуся і відвідувачі мюзиклу, хоч-не-хоч, починають розмірковувати над цим питанням. А ще над тим, чим можуть разом співіснувати дві протилежні «нормальності», як сильно й чому змінюються люди в шлюбі та на що ми готові заради своїх близьких.

Спойлерити, звичайно, не хочеться, але зазначити маємо: якщо у родині панує взаєморозуміння — жодні виклики долі їм не страшні!

Кращий мюзикл 2019 року

Кілька годин мюзиклу пролітають непомітно. Після фінальної сцени глядачі підіймаються з місць і ще довго не відпускають акторів: оплески й вигуки «Браво» заповнюють вінницький драмтеатр.

У чому ж секрет такого успіху? Напевно, у майстерному підході до деталей. Все на сцені продумано до дрібничок, все працює, як злагоджений механізм і все разом створює неповторний світ родини Аддамсів. Не дивно, що ця вистава стала найкращим мюзиклом 2019 року.

Яскраві костюми, масштабні декорації, вибухові спецефекти — Національна оперета України встановила справді високу планку. 

Особливої уваги заслуговують актори балету, які у мюзиклі виконували роль вкрай красивих і стильних зомбі-предків Аддамсів. Вони додають як технічної ритміки, так і просто шарму — очей не відірвати! 

А ще не можемо знову не згадати оркестр. Музиканти майстерно передавали емоції і почуття героїв та підсилювали музичними барвами загальну готичну атмосферу.

Музика — це мова почуттів

Наприкінці вечора на сцену вийшов і генеральний директор, художній керівник Національної оперети України, народний артист Богдан Струтинський.

— Сьогодні міжнародний день музики і як сказала Ліна Костенко, музика — це мова почуттів, — звернувся він до вінницької публіки. — Мені хочеться, щоб у вас були тільки позитивні почуття. Взагалі кожна людина має музику в душі. Тому бажаю, щоб ця музика була позитивною, щасливою, щоб ви її передавали один одному і щоб ніколи у собі не сумнівались... Так, як ми не сумніваємось, коли виходимо на сцену або приїжджаємо на цей фантастичний фестиваль!

Отож представляємо вашій увазі тих, без кого відкриття Vinnytsia JazzFest-2021 було б неможливим. 

  • Режисер-постановник мюзиклу — Кестутіс Стасік Якштас
  • Диригентка-постановниця — Оксана Мадраш
  • Режисерка — Вікторія Стрейча
  • Балетмейстер-постановник — Дайнюс Бервінгіс
  • Хорсмейстер-постановник — Сергій Неструк
  • Художник-постановник — Гінтарас Макаревічус

А також виконавців головних ролей:

  • Гомез Аддамс — Сергій Яцук (заслужений артист України)
  • Мортиція Аддамс — Мар’яна Боднар
  • Дядько Гній — Кирило Басковський
  • Бабуся — Зоя Кравченко (заслужена працівниця культури України)
  • Середа — Ольга Федоренко
  • Йорш Аддам — Дем’ян Шиян
  • Хитун (дворецький) — Олександр Харламов
  • Мол Байнекі — Сергій Авдєєв (заслужений артист України)
  • Аліса Байнекі — Ірина Лапіна (народна артистка України)
  • Лукас Байнекі — Олексій Кириллов

Нагадаємо, що вже сьогодні, 2 жовтня, вінницький джазовий фестиваль зазвучить в аеропорту. З програмою фесту радимо ознайомитись ТУТ


VINNYTSIA JAZZFEST-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму. Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин»

Фото Дмитра Данкевича

 

Читайте також:

«Джаз у мене в душі»: як завершився Всеукраїнський конкурс юних джазистів

Ювілейний джазовий фестиваль у міжнародному аеропорту: як дивуватиме Vinnytsia JazzFest-2021

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up