Протистояння каш, або «смачний» репортаж з першого Міжнародного Ethno Food Fest «Мамалига VS Банош»

Протистояння каш, або «смачний» репортаж з першого Міжнародного Ethno Food Fest «Мамалига VS Банош»
  • У неділю, 3 жовтня, у селі Студена Тульчинського району «відсмакував» колоритний етнофестиваль.
  • Завітали на нього сотні людей із сусідніх сіл і містечок, аби перевірити, що ж смачніше: мамалига чи банош.
  • Чим ще частували українські господині і як розважались відвідувачі фесту — читайте далі у нашому матеріалі.

 

У селі Студена Вінницької області 3 жовтня було спекотно, смачно й музично. Тут влаштували перший міжнародний фестиваль «Мамалига VS Банош». Страви готували мешканці сіл зі Студенянської та сусідніх громад, а куштували всі гості фесту. 

Відразу скажемо, що переможця у «двобої каш» виявити не вдалось. І мамалига, і банош прийшлись до смаку сотням людей. Вони переходили від столика до столика, пробували різні варіації цих страв і продовжували свою «смачну» мандрівку далі.

— Я вже спробувала один банош і три мамалиги — це дуже смачно, хоча, здається, звичайна собі каша, — ділиться враженням пані Наталя з Вапнярки. — Дома таке ніколи не готувала й, напевно, не буду, мої навряд чи будуть їсти... Але сьогодні на фестивалі, бачу, наминають за обидві щоки.

Відео дня

Нашу розмову чує інша пані й приєднується до «обговорення».

— Я, коли взнала, що буде таке свято сьогодні, навіть не думала йти чи не йти на нього, — говорить Анна. — Живу тут близенько, то чого б і не прийти? Банош я ніколи не варила, а от мамалигу — так. То я вже трохи розбираюсь, якою вона має бути на смак, пробую в різних господинь. Цікаво, чи сильно відрізнятимуться.

Зауважимо, що мамалига є більш традиційною кашею для півдня нашого регіону, тоді як банош готують частіше на Заході України. Насправді вони досить подібні, бо готують їх на відкритому вогні з кукурудзяної крупи та додають потім різні смачні інгредієнти: гриби, бринзу чи смажене сало. Головна ж відмінність двох страв полягає в основі. Тобто, мамалигу варять на воді, а банош — на молоці чи сметані.

Свої варіації каш презентували господині зі Студени, Гонорівки, Кукули, Болгани, Вапнярки, Трибусівки та Крижопільської громади. У їхніх світлицях, крім власне каш, ще чимало інших смаколиків: вареники, квашені огірки й помідори, яблука, пиріжки й пироги з різними начинками, канапки, домашні ковбаски, сало й наливки. Вийти з фестивалю голодним шансів просто не було.

— Ми приготували сьогодні дуже багато смачних страв, — розповідає господиня з Гонорівки. — Є і мамалига, до неї дуже добре смакують шкварочки з грибочками, є і банош. Наша колежанка, яка його готувала, сама із Закарпаття, а вийшла заміж сюди. То й привезла рецепт на Вінниччину. 

Господиня ж із Кукули зізналась, що готувала мамалигу за рецептом з інтернету та радилась зі знайомими з Молдови.

— Головне гарно все вимішувати й додати до кукурудзяної крупи трохи борошна. Тоді каша буде такою пухкенькою, — каже вона.

Крім хліба, ще й видовище

Етнофестиваль приємно вразив не тільки різномаїттям страв, але й культурною програмою і загальною атмосферою. Автентичні локації з яблуками, кукурудзою і гарбузами, дідухи, ляльки-мотанки, кілометри вишитих рушників і сорочок, вироби з дерева й глини — кожну світлицю хотілось розглядати до найменших деталей, щоб нічого не пропустити. 

Не можливо уявити український фестиваль і без пісень. Тут колективи співали народних пісень у супроводі живих інструментів, а деякі з них навіть переробили слова під тематику заходу. Скажімо, усім відома «А мій милий вареничків хоче» прозвучала, очікувано, «А мій милий мамалиги хоче». Одним словом — все максимально колоритно й з повагою до традицій.

А щоб відчути цю атмосферу, радимо подивитись наші відео.

Крім того, після загального частування розпочався концерт. У ньому взяли участь аматорські співочі й танцювальні колективи з наближених територіальних громад, а також гості з Молдови. До слова, представники Республіки Молдова цьогоріч страв не готували, але пообіцяли це зробити наступного року.

Співав перед відвідувачами фестивалю і фольклорний гурт  Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича «Мокоша». Їх, до речі, вдячна публіка навіть викликала на біс!

Початок покладено

Ethno Food Fest «Мамалига VS Банош» може стати славною традицією нашого краю, популяризувати подільську кухню та зробити з мамалиги (заслужено) гастробренд. Зауважимо, що цей проєкт від громадської організації «Єврорегіон «Дністер» є одним із 17 переможців конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка у 2021 році за рахунок коштів обласного бюджету.

«Фестиваль має на меті популяризувати регіональні особливості української традиційної кухні та сприяти розвитку туризму на Вінниччині. Сьогодні ми маємо змогу спостерігати справді унікальне дійство. Насправді такі заходи дуже зближують владу та громаду, дають змогу чітко усвідомити, що лише від нас самих залежить наше майбутнє. Налагодження співпраці між владою, громадою та бізнесом — це те, що стимулює розвиток територіальної громади та держави в цілому, — сказала директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк. — Перспектива розвитку України — у нашій єдності».

 

Читайте також:

Якою є Вінниця на смак? Перевірте свої знання у гастрономічному тесті від 20minut.ua

Найстаріше відео П'ятничан, або Як там відбувалась здача зерна у 1929 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up