Загибель 25-річного Дмитра в Польщі. В крові не знайшли слідів наркотиків

Загибель 25-річного Дмитра в Польщі. В крові не знайшли слідів наркотиків
Тіло 25-річного Дмитра Нікіфоренка доставили з Польщі до Немирова через два тижні після смерті. Хлопець помер після жорстоких тортур поліцейських
  • У польському Вроцлаві 25-річний Дмитро Нікіфоренко з Немирова помер після тортур поліцейських.
  • Токсикологічна експертиза не виявила слідів наркотичних речовин у крові загиблого.
  • Наразі справу 25-річного хлопця перевели до іншої прокуратури. 

Попри попередні твердження поліцейських та працівників витверезника у Вроцлаві про неадекватність поведінки українця, результати експертизи виключили наявність у нього в крові слідів наркотиків. Про це повідомляє польське видання «Gazeta Wyborcza».

Офіційна інформація про це має з’явитися після опрацювання остаточного рапорту про причини смерті 25-річного Дмитра Нікіфоренка.

Дмитро, нагадаємо, працював на будівництві у Польщі. 30 липня його затримала поліція за підозрою у тому, що, нібито, був п’яний і неадекватно поводився. У медвитверезнику Вроцлава хлопцю влаштували тортури. Його били, душили, прив’язали до ліжка. Робили це шестеро поліцейських і працівники витверезника. Після таких тортур хлопець помер. 18 серпня тіло доставили до Немирова, де поховали на міському кладовищі.

Відео дня

Справу передали в прокуратуру

Наприкінці позаминулого тижня справу загибелі українця рішенням Національної прокуратури Польщі перенесли з окружної прокуратури міста Свідниця до регіональної прокуратури у Щецині, щоб уникнути звинувачень в можливій упередженості у ході слідства. Про це йдеться у відповіді Національної прокуратури Польщі на запит кореспондента Укрінформу.

«З метою уникнення можливих звинувачень щодо відсутності об’єктивності у слідстві, що має з’ясувати обставини смерті громадянина України Дмитра Нікіфоренка, заступник Генерального прокурора (Польщі – ред.) Кшиштоф Сєрак вирішив перенести справу за межі регіональної прокуратури у Вроцлаві і передати її регіональному прокурору в Щеціні для визначення підрозділу окружного рівня і продовження провадження», —  повідомили у Національній прокуратурі РП.

Речник регіональної прокуратури у Щеціні Марцін Лоренц підтвердив агентству, що у прокуратурі чекають на передачу матеріалів справи Никифоренка, що має відбутися найближчим часом. Після цього регіональний прокурор прийме рішення, яка окружна прокуратура далі вестиме справу.

Водночас, за інформацією видання Gazeta Wyborcza, що адвокат сім’ї молодика у коментарі виданню висловив здивування цим рішенням, зазначаючи, що у захисту не було застережень до дій Окружної прокуратури у Свідниці в цій справі.

Токсикологічна експертиза

Токсикологічна експертиза не виявила слідів наркотичних речовин у крові загиблого, йдеться в «Gazeta Wyborcza».

— Попри попередні твердження поліцейських та працівників витверезника у Вроцлаві про неадекватність поведінки українця, результати експертизи виключили наявність у нього в крові слідів наркотиків. Водночас, за повідомленням польського видання, офіційна інформація про це має з’явитися після опрацювання остаточного рапорту про причини смерті українця, —  повідомляє видання.

Окрім того, речник регіональної прокуратури у Щецині Марцін підтвердив інформагентству, що у прокуратурі чекають на передачу матеріалів справи Никифоренка. Це має відбутися найближчим часом. Потім регіональний прокурор ухвалить рішення, яка саме окружна прокуратура далі вестиме справу.

Загибель українця

«Прив’язали до ліжка, били кулаками, кийком і душили». У Польщі поліцейські закатували хлопця з Немирова
Дмитро Нікіфоренко у Польщі, 2020-й рік. Навіть по зовнішності можна здогадатися, що хлопець був спокійний, урівноважений

Розголосу про смерть українця, нагадаємо, надала популярна польська «Газета Виборча». Сталося це після того, як до журналістів звернулася дівчина загиблого хлопця. Вони планували одружитися. Брат Дмитра Роман, який теж працював у Польщі, припускає, що це вона могла повідомити журналістам про горе.

Журналістам видання вдалося дістати записи з камер відео спостереження. Зафіксовані кадри спростовують слова поліцейських про те, нібито затриманий чинив опір. На них видно, що хлопець поводився адекватно. Видно також, як до нього застосували справжні тортури.

За фактом смерті українця у медвитверезнику порушено кримінальну справу. Двоє поліцейських звільнилися зі служби, четверо відсторонені на час розслідування.

Посольство України у Польщі направило ноту у МЗС Польщі з вимогою неупередженого розслідування факту смерті українця, покарання винних й інформування про це Посольство України.  

У Вроцлаві, нагадаємо, українці організували акцію проти свавілля польських поліцейських. Причиною стала загибель нашого земляка Дмитра Никифоренка.

Смерть хлопця з Немирова — не перший випадок загибелі українця від рук польської поліції
Акціяє у Вроцлаві проти свавілля польських поліцейських українці знову привернули увагу до смерті Дмитра Нікіфоренка з Немирова. Фото з сайту Gazeta.pl

Учасники акції говорили, що це не перший випадок загибелі українського заробітчанина від рук поліцейських. Вимагали у влади більшого контролю за діями поліції особливо у ставленні до українських заробітчан.

У середині вересня, нагадаємо, в польському місті Вроцлав померла вінничанка Валентина Антонишина. Жінці було лише 30 років.

 

 

Читайте також:

СБУ викрила аферистів,  які продавали підроблені міжнародні сертифікати   

Розбили вікно,  приснули газом та забрали 200 тисяч. Подробиці зухвалого пограбування

Гучне затримання у центрі Вінниці. КОРДівці зловили торговця метадоном

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач48

    у цих хохлов як не смерть так від тортур, не хер по польшам шастать . рідну країни захищайте бикота хохляча
  • Павло Кірашенко

    Співчуваю
  • Наталия Джус

    🙏🙏
  • Alex Garnitsky

    😥😥

keyboard_arrow_up