«Прив’язали до ліжка, били кулаками, кийком і душили». У Польщі поліцейські закатували хлопця з Немирова

«Прив’язали до ліжка, били кулаками, кийком і душили». У Польщі поліцейські закатували хлопця з Немирова
Дмитро Нікіфоренко у Польщі, 2020-й рік. Навіть по зовнішності можна здогадатися, що хлопець був спокійний, урівноважений
  • Тіло 25-річного Дмитра Нікіфоренка доставили з Польщі до Немирова через два тижні після смерті.
  • Хлопець помер після жорстоких тортур поліцейських.
  • Сталося це ще 30 липня, але про трагедію повідомили тільки тепер, після звернення до журналістів.
  • Що розповів 20minut.ua брат загиблого?

Майже три роки Дмитро Нікіфоренко працював у Польщі. Здебільшого на будівництві. На його сторінці у Фейсбуці є фото, де Діма сидить на березі озера. Навіть зовнішність видає його характер — спокійний, урівноважений.

«Ти красива, Діма!, — написав під знімком користувач Ігор Непийвода. — Як робота»

Дмитро відповів: «Дякую, все добре».

Відео дня

 —Діма справді мав спокійний характер і добре серце, такого друга, як він, ще треба пошукати, — розповів у розмові з журналістом Ігор Непийвода.  — Він мухи не образив. Останнє міг віддати для друга. Таким його знаю змалку, бо росли разом, тому все це відчув на собі.

У вересні нинішнього року Дмитро планував одружуватися. Хотів створити сім’ю, мати дітей… про це також говорив його друг з дитинства Ігор Непийвода.

18 серпня тіло Дмитра доставили до Немирова. Поховали на місцевому цвинтарі.

Що сталося з нашим земляком?

Його дівчина звернулася до журналістів

Дмитро Нікіфоренко працював у Вроцлаві. Його рідний брат Роман, старший на чотири роки, теж перебував у Польщі. Заробляв на життя у місті Гдиня.

За тиждень перед тим, як Діми не стало, брати розмовляли по телефону.

— Нічого особливого Діма не говорив, ні на що не скаржився, —  каже Роман. — Нікуди не збирався їхати, бо чекав на карту побуту. Також рахував дні до приїзду до нього у Польщу дівчини. У них були серйозні стосунки. Мали намір створити сім’ю.

Трохи раніше Дмитро скаржився  брату, що його перевели на об’єкт з меншою зарплатою. Але ж це типове явище по відношенню до наших заробітчан — обіцяти більше, платити менше. Брат сподівався, що все владнається. Приїде дівчина і в Романа все зміниться на краще. Матиме підтримку.

Дзвінок про смерть брата для Романа став, як грім серед ясного неба. Коли йому повідомили про це по телефону, одразу поїхав у Вроцлав. Каже, сталося це на третій день після смерті. Не одразу надали інформацію.  

У Вроцлав приїхав разом з двоюрідною сестрою, вона теж у Польщі.

—Ми бачили тіло перед тим, як експерт мав проводити розтин, — говорить Роман.  — Експерт сказав, що результати будуть відомі не раніше, як  через місяць, а може, й два. Було припущення, що смерть раптова.

За словами співрозмовника, вони з сестрою їздили у поліцію, прокуратуру, писали заяви, щоб розслідували справу і встановили причини смерті. Потім спілкувалися з роботодавцем. Можна тільки уявити стан Романа у той час! Він у чужій країні, серед чужих людей з мертвим братом. Як доставити тіло до Немирова?

—З перевезенням допоміг роботодавець, — каже він. — Оплатив майже всі гроші, що їх вимагала фірма. Ми внесли невелику частину. Але навіть та сума для мене велика. Самостійно ми б не змогли оплатити все це.

Запитую, чому тільки через місяць, а не раніше, з’явилася інформація про смерть брата у польській пресі?

—Бо не зверталися до журналістів, — каже він. — Нам було не до того. Думаю, це дівчина Дмитра повідомила про це. Тоді вже почали писати. Версій смерті стільки, що спробуй щось зрозуміти.

Що написали польські видання про загибель немирівчанина?

Дивно поводився і бився головою об вікно

Декілька статей опублікувало популярне видання «Газета Виборча». Ось фрагмент однієї з них.

«Нікіфоренко повертався автобусом додому після розпиття спиртних напоїв з колегами по роботі, — йдеться у статті. — За однією з версій, він заснув в автобусі. За іншою — дивно поводився і бився головою об вікно. Водій автобуса викликав швидку, а медики — поліцейський патруль. У крові українця виявили 1,5 проміле алкоголю.

Поліція стверджувала, що чоловік агресивно поводився щодо офіцера поліції, тому правоохоронці застосували до нього газ і кайданки.

«Газета Виборча» отримала відео з камер спостереження з витверезника у Вроцлаві і стверджує, що до українця необґрунтовано застосували насильство.

«Українця били і душили, — йдеться далі у статті.— Хоча він не поводився агресивно. На кадрах видно, як він зайшов до кімнати о 22.27 з характерною плямою від застосування слізогінного газу. Коли йому розстебнули кайданки, чоловік намагався встати. У цей момент на нього накинулися всі шестеро — поліцейських і співробітники витверезника. Вони  сідали на чоловіка, притискали його голову до підлоги коліном, прив’язали до ліжка, били кулаками, кийком і душили. Це тривало пів години, доки у ситуацію не втрутився лікар. Реанімаційні заходи не були успішними. Українець помер о 23.53».

Ще одна стаття привертає увагу заголовком «Він не був агресивним. Випив трохи і спокійно пішов до автобуса».

У кожній публікації журналісти наголошують, що смерть українця настала внаслідок  жорстоких тортур, що їх застосували поліцейські. «Злочинці вирішили, що можуть дозволити собі жорстоко знущатися над людиною», — це ще одна фраза з публікації у польській газеті.

Хлопця задушили — попередні висновки експертизи

Роман нині знаходиться у Немирові. Каже, все одно доведеться повертатися на роботу у Польщу. Бо там є робота, там платять зарплату. У Немирові не може заробити на утримання сім’ї.

В Інтернеті відстежує, що пишуть у ЗМІ, передають по телебаченню, про загибель брата.

—Остання інформація, яку я прочитав, Дмитра задушили поліцейські, — говорить Роман. — Такими є попередні висновки експертизи. Пишуть, що ймовірною причиною смерті стало насильницьке задушення.

Він також дізнався, що двох поліцейських звільнили зі служби, а ще чотирьох відсторонили на час розслідування.

Потрібні кошти на адвоката

За словами Романа, по приїзду у Польщу він звернеться до прокуратури, щоб ознайомитися з матеріалами розслідування. Якщо вдасться, буде добиватися компенсації за смерть рідної людини.

Щоправда, є одна перепона. Потрібні кошти на адвоката. Без його допомоги самотужки постраждалій родині нічого не вдасть добитися. Коштів на це у родини нема.

Якщо хтось з правників має можливість допомогти родині, повідомте про це редакції.

Заради справедливості, зауважу, що сам Роман не просив по допомогу. Хоча, зрозуміло, він не стане перечити, якщо хтось виявить бажання надати її. 

Допис поляка Радека Вілка

У повідомленні про смерть брата, його Дмитро зробив на своїй сторінці у Фейсбуці, багато співчуттів.

Привертає увагу одне з них на польській мові. Це допис Радека Вілка.

«Я щиро співчуваю родині, Діма був моїм другом. Він допомагав мені відбудувати будинок. Діма був добрим і корисним.

Якщо я можу чимось допомогти, ось мій контакт — 004 868-084-29-48».

Щирі співчуття батькам, братові, рідним і друзям Дмитра Нікіфоренка. Світла пам'ять молодій, щирій людині, яким був Дмитро.

Читайте також:

«Робили все, щоб не дати Мар’яні золото». Подробиці перемоги вінничанки на Паралімпіаді в Токіо

П'яний педофіл викрав 11-річну дівчинку. Що каже підозрюваний у згвалтуванні? ВІДЕО 18+
 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (138)
  • Микола Федорук

    Ще хочете до Європи чи ні...
  • Читач73

    отвит дуже прост,вы  достали  ляхив ,тим що  отбираете  их  робочи мисця.+ туда  поприихало куча  наглых  и пьяных селюкив яки копытом
    видкрывають  двери  бедрьонки.яки ведуть себе як у  дома. мене самого  бисят нагли селюки-фашисты яки  позанимали робочи мисця  у МЕМФИСИ  винницы пана МОРГуна.поляки це вам  не  хохлы терпилы.хоть и там е куча  бухарив ихних але воны у себе  дома а ваш дом в  хливи паныча МОРГуна.и нехир что  сидити и  тут  слоьозки лити.вы сам в усьому винни.рожаете  рабив а  робиты  для них  нема.через 20 рокив буде все  хуже чем  зараз  и выросте нове  поколиння охломонив  яки кроме смартфона ничого в  руци не тримали .куда  их дивати ?знову по польщам  ?  .вы конвеер нищеты и рожання  рабив.вас требо стерилизувати и выдавати гандоны як у африци.а с 1-го класса  вчити половой дисциплини.чем биднише  строна -тим  бильше народжуваннисть

    Руслан Дидоренко reply Читач73

    не парся, ти, зі своєю орфографією можеш бути спокійним за своє робоче місце...

    Читач73 reply Руслан Дидоренко

    з  твоеи  биографиею  ,напротив  з моею  я не парюсь.а за  робочи местом вам  требо  жопы  рвати.скоро  забаланду  будете  горбатитись .люмпены и унтерменшы
  • Ірина Віксіч

    Є і інші поляки, які НЕ стали замовчувати цю справу, є польські журналісти, які висвітили цю тему, є прокуратура польська, яка достеменно вивчила всі деталі і наразі триває слідство .
    Не українці розкрили цю справу, а поляки.
    Як би був замість Дмитра був поляк - так само би чинили поліціянти і про це нам не було б відомо.
    Так що будьте об’єктивними щодо розслідування.
    Тай завжди об’єктивними будьте.

    Makhnik Oleksandrowicz Oleksandr reply Ірина Віксіч

    Ірина Віксіч ? що значить 73 ?

    Ірина Віксіч reply Ірина Віксіч

    Makhnik Oleksandrowicz Oleksandr 73.

    Makhnik Oleksandrowicz Oleksandr reply Ірина Віксіч

    Ірина Віксіч читаю коментарі..і волосся дибки ..здається в основі своїй їх пишуть експерДи які в Польщі ніколи не були,а автор як подає інформацію ? Ніби тут українців "пи₴дять,обманюють,недоплачують на кожному кроці",!!!

    Читач73 reply Makhnik Oleksandrowicz Oleksandr

    шоновный уся ыропа це не тильки польща  е ище  гырмания ,испания яка  считае нас  за собак и италия.италия --цэ  вапще  геноцид  хохлив.я часами можу  розказувати кто в италии хохол-никто ноль  без палочки.  и там и там  наших дофига .в италии багато нелегалив. в яки я  и жив-нелегально ,бо там нереально легализуватись,а якщо  хочь давай  взятку  итальяшци 3000 евро.,я ихав  до италии и нас  раз пять зупыняли шукали  водку цигаркы и сало в словении.що це як не приниження  так  що не пиздить вы.шоновный .сидить у себе  дома и не тикайте  як афганистанци с  аеропота  кабул по польщам италиям .у нас  з ними  ничого  спильного.мы  жили в  ризних  исторических  плоскостях.поэтому  воны нас  писдять .и вважають за  собак.я  думаю  тоже треба и нам  з ними  робити у куеви.там  их дохера  приезжають  за секстуризмом.. соросятники и црушники с  2000-го навязали нам мыслю  що запад  наш дру+ 2004 був  оранжоидный шабаш-майдаун дэ" захидни  друзи" либились зи сцены. але це не так  60% наших  проблем  из-за них..вони качають наши  ресурсы.що нам  дала иропа,заводы.технологии,робиту  престижну ? не, тилькы набсоветы.зи зарпл.по 1 млн гривен.трудове  рабство у себе ,и газ  реверс .
  • Надія Захарченко

    Сволочі.

keyboard_arrow_up