Смерть хлопця з Немирова — не перший випадок загибелі українця від рук польської поліції

Смерть хлопця з Немирова — не перший випадок загибелі українця від рук польської поліції
Акціяє у Вроцлаві проти свавілля польських поліцейських українці знову привернули увагу до смерті Дмитра Никифоренка з Немирова. Фото з сайту Gazeta.pl
  • Українці у Вроцлаві протестували проти свавілля поліції. Причиною стала загибель 25-річного хлопця з Немирова, він помер після тортур поліцейських.
  • Брат загиблого хлопця просить юристів допомогти підготувати документи до суду.

У Вроцлаві багато українців. Вони організували акцію проти свавілля польських поліцейських Причиною стала загибель нашого земляка Дмитра Никифоренка:

Учасники акції говорили, що це не перший випадок загибелі українського заробітчанина від рук поліцейських. Вимагали у влади більшого контролю за діями поліції особливо у ставленні до українських заробітчан. Акція була мирною. Про її проведення знала влада Вроцлава. Адже організатори брали дозвіл на її проведення.

До неї привернули увагу місцевих ЗМІ. Оприлюднення такого заходу ще раз нагадало полякам про жорстоку смерть українця.

Відео дня

Нагадаємо, 25-річний хлопець з Немирова Дмитро Никифоренко третій рік працював на будівництві у Польщі. 30 липня його затримала поліція за підозрою у тому, що, нібито, був п’яний і неадекватно поводився.

У медвитверезнику Вроцлава хлопцю влаштували тортури. Його били, душили, прив’язали до ліжка. Робили це шестеро поліцейських і працівники витверезника. Після таких тортур хлопець помер. 18 серпня тіло доставили до Немирова, де поховали на міському кладовищі.

Розголосу про смерть українця надала популярна польська «Газета Виборча». Сталося це після того, як до журналістів звернулася дівчина загиблого хлопця. Вони планували одружитися. Брат Дмитра Роман, який теж працював у Польщі, припускає, що це вона могла повідомити журналістам про горе.

Журналістам видання вдалося дістати записи з камер відео спостереження. Зафіксовані кадри спростовують слова поліцейських про те, нібито затриманий чинив опір. На них видно, що хлопець поводився адекватно. Видно також, як до нього застосували справжні тортури.

За фактом смерті українця у медвитверезнику порушено кримінальну справу. Двоє поліцейських звільнилися зі служби, четверо відсторонені на час розслідування.

Посольство України у Польщі направило ноту у МЗС Польщі з вимогою неупередженого розслідування факту смерті українця, покарання винних й інформування про це Посольство України.  

Журналіст 20minut.ua спілкувався з братом загиблого Романом Никифоренком.

Роман нині вдома, але планує повертатися в Польщу. Має намір ознайомитися з матеріалами розслідування. Запитав його, чи думає звертатися до суду із заявою про відшкодування збитків, завданих їхній родині діями поліцейських. Каже, що такий намір є в нього. Однак без допомоги професійного адвоката йому не справитися. На жаль, заплатити адвокату у родини нема грошей.

Чоловік сподівається, можливо, допоможе хтось з наших правників або той, хто оплатить роботу адвоката. Якщо такі знайдуться, просимо повідомити про це в редакцію або автору цієї статті.

 

Читайте також:

«Прив’язали до ліжка, били кулаками, кийком і душили». У Польщі поліцейські закатували хлопця з Немирова

У Вінниці презентували 10 турецьких автобусів на газу і два нових маршрути

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Пастушенко

    Серед поліцейських, чи у нас, чи за кордоном є уроди, покарання має бути суворим

keyboard_arrow_up