У Вінниці працювала ботоферма, яка для спецслужб росії підривала державну безпеку України

У Вінниці працювала ботоферма, яка для спецслужб росії підривала державну безпеку України
Правоохоронці Вінниччини викрили ботоферму, яка працювала для спецслужб росії на підрив державної безпеки України
  • До складу банди входили п’ятеро осіб, четверо з яких вінничани та організатор злочинної схеми - киянин.
  • Використовуючи спеціальне обладнання, зловмисники щодня створювали близько півтисячі «ботів» через які поширювалась російська пропаганда та виправдовувались злочини країни агресора.

За словами начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Івана Іщенка, за адресами фігурантів правоохоронці провели ряд оперативних та слідчих дій.

Обшуки та фейкові акаунти

В ході обшуків вилучили комп’ютерну та мобільну техніку, 6 тисяч sim-карт різних операторів мобільного зв’язку, спеціальне програмне забезпечення, а також інші речові докази, що вказують на їх причетність до злочинної діяльності.

Відео дня

Слідчі з'ясували, що фігуранти у помешканнях встановили спеціальне обладнання, за допомогою якого створювали фейкові акаунти в мережі Інтернет та месенджерах.

«Боти» публікували провокаційну інформацію

— Основними їх клієнтами були представники спецслужб рф. Використовуючи «ботів», вони публікували в українському інформпросторі деструктивні та провокаційні матеріали, зокрема, виправдовували російську агресію та доцільність прийняття умов російської влади щодо мирного врегулювання війни в Україні, — кажуть у відділі комунікації поліції Вінницької області.

Виконавці отримували винагороду за свої послуги від представників рф у рублях, які надалі конвертували у потрібну їм валюту.

Триває розслідування

Викрили злочинну схему слідчі слідчого управління обласного главку поліції за оперативного супроводу кіберфахівців Управління Служби безпеки України у Вінницькій області та процесуального керівництва обласної прокуратури.

Слідством вирішує питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру.

Розслідування триває. Правоохоронці встановлюють осіб, які можуть бути причетні до протиправної діяльності.

Довідка:

За цим фактом розслідується кримінальне провадження за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж). Фігурантам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

В участі у терористичній організації «днр», нагадаємо, підозрюється уродженець Вінницької області. За інформацією прокуратури Вінницької області, генерал-майор повітряно-десантних військ допомагав диверсійній групі «Стрєлкова/Гіркіна» в організації бойових дій проти Збройних сил України. Нам вдалось з’ясувати, що мова йде про генерала з позивним «Сторож», який народився в Сальнику та навчався в Калинівці школі №3.

 

Читайте також:

Окупанти вночі обстріляли Вінниччину дронами-камікадзе. Жертв немає

Вінницькі військові підняли синьо-жовтий прапор у Благодатному на Херсонщині

На Вінниччині вводять погодинні відключення світла. Що відомо?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)

keyboard_arrow_up