Тюрма за підтримку збройної агресії росії. Склали добірку справ вінницьких пропагандистів

Тюрма за підтримку збройної агресії росії. Склали добірку справ вінницьких пропагандистів
Для колажу використані фото з facebook-сторінки управління СБУ у Вінницькій області, з сайту Вінницького апеляційного суду
  • Публічним поширенням антиукраїнської пропаганди, підтримкою збройної агресії росії є навіть дописи у соцмережах. 
  • І для того, щоб отримати реальні строки ув’язнення, не треба бути ані відомою людиною, ані мати сторінку з тисячами підписниками.
  • За що саме судять кремлівських прихильників на Вінниччині? Склали добірку з підозрами та вироками для пропагандистів.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу: з’явилася стаття «виправдовування збройної агресії рф проти України» (436-2).

За такий злочин передбачено, зокрема, від трьох до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. Якщо злочинні дії були вчинені службовцем, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням ЗМІ, то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Скільки загалом маємо справ та вироків по пропагандистах на Вінниччині? Достеменно невідомо, адже в судовому реєстрі матеріали таких справ приховані. Тому склали добірку підозр та вироків, про які свого часу повідомляли в СБУ, прокуратурі та вінницьких судах.

Відео дня

«Винница останется под западом?(»

Нова кримінальна стаття за підтримку збройної агресії набула чинності з 16 березня 2022 року і вже трохи більше, ніж за тиждень, 24 березня, СБУ повідомила про першу підозру.

У Вінниці викрили місцеву жительку, яка, за інформацією СБУ, прославляла військових росії та бойовиків незаконних збройних формувань. Жінка «називала їх великою і потужною армією, яка має звільнити Україну і в т.ч. Вінницьку область».

— Під час виконання контррозвідувальних заходів встановили, що 48-річна вінничанка підтримувала особисті контакти з бойовиками «ДНР», — пишуть правоохоронці.

У соцмережі вінничанка ще у 2014 році познайомилася з «ДНРівцем» Андрієм, з яким обговорювала новини щодо війни та підтримувала збройну агресію.

На одному зі скриншотів демонструють фрагмент листування вінничанки з цим Андрієм.

«мась, очень много и многие говорят, что только 15 областей окажутся в поле влияния России, а вот Винница останется под западом( это правда?», — пише вона у повідомленні.

А в іншому повідомленні вінничанка захоплювалася потужністю армії країни-агресорки.

«Видела, какими силами обладает армия. Новыми, сверхбыстрыми и супер точными, а главное мощными», — йшлося у повідомленні.

«путин. Cтой до конца, уже ты свят»

Росіянина, який тривалий час живе у Вінниці, звинуватили одразу у вчиненні трьох злочинів. 

Слідчі повідомили йому про підозру до заклику змін кордонів України (стаття 110 Кримінального кодексу України), в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі (стаття 161 ККУ) та у виправдовуванні російської агресії (стаття 436-2 ККУ).

СБУ провела обшуки у прихильника «руського міру» та виявила, що чоловік тривалий час використовувати для пропаганди свою сторінку в соцмережі.

«Через свої дописи підозрюваний дискредитував Збройні Сили України, поширював ворожу пропаганду в підтримку загарбницькій політиці кремля. Відкрито підтримував агресивну політику щодо України президента путіна, проведення агресивних військових дій на території України, знищення українських військових сил та політичної влади. Закликав до зміни державних кордонів України», — написали у відомстві.

«Восемь лет бомбили Донбасс! А теперь молите о мире?»

У травні, спецслужбовці викрили чергових кремлівських шанувальників, які у соцмережах підтримували російську військову агресію проти України та захоплювалися «доблестю» окупантів.

Йдеться про уродженця росії, який проживає в Хмільницькому районі, та жителя обласного центру, повідомили в Управлінні СБУ у Вінницькій області.

Так, 46-річний мешканець одного з сіл Хмільницького району, у своїх публікаціях та репостах захоплювався цитатами путіна і лаврова та з нетерпінням очікував на знищення патріотів України. Ще пропагандист розповсюджував матеріали, де повністю підтримував дії рашистів щодо знищення українських військових та політичних сил.

«Інший фігурант, житель Вінниці, поширював проросійські матеріали на своїй сторінці у фейсбуці. З початком повномасштабного вторгнення значно активізував свою інтернет-пропаганду. У дописах він співчував загарбникам, виправдовував їхнє вторгнення в нашу державу та звинувачував українських військових у воєнних злочинах», — пишуть в СБУ. 

У окремих дописах вінничанин стверджував, що російська федерація нібито протистоїть у смертельному двобої із «націоналістами», дискредитував Збройні Сили України та поширював ворожу пропаганду в підтримку загарбницькій політиці кремля.

«Колорады, говорите? Скоро будем коло Ради!»

Також в травні спецслужбовці повідомили про підозру ще одному пропагандисту, який проживає у Вінниці. Чоловік на своїй сторінці в соцмережі, поширював дописи із закликом до війни, з комуністичною символікою та визнавав правомірною збройну агресію росії проти України.

«Через свої дописи підозрюваний публічно зневажав тих, хто стає на захист України у лавах ЗСУ, висловлював співчуття великим втратам у живій силі країни-агресора, закликав росіян з великою інтенсивністю чинити фізичне насилля над українцями. Відкрито закликав до ведення агресивної війни та був прихильником відродження комуністичного тоталітарного режиму», — пишуть в СБУ.

На доказ цьому опублікували два скріншоти зі сторінки вінничанина. На одному з них намальована георгієвська стрічка, яка перетворюється на тигра, а під ним напис: «Колорады, говорите? Скоро будем коло Ради».

На іншому знімку була мапа України, де частина областей нашої країни замальована російським триколором, а решта — в кольори українського прапора та ще й з додаванням знаку, який є символом нацизму.

Суд дає роки ув’язнення

Ймовірно, перші вироки за підтримку збройної агресії росії проти України, з’явилися восени.

Наприкінці вересня Вінницький міський суд визнав винним вінничанина у вчиненні злочину за статтею 436-2 Кримінального кодексу України та призначив три роки ув’язнення для цієї людини.

«Обвинувачений, в період з 24 по 27 лютого 2022 року, виправдовував збройну агресію росії проти України, умисно з ідеологічних та політичних мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, з метою переконання невизначеного кола осіб у виправданості й правомірності збройної агресії російської федерації проти України, поширив публікації з використанням власної сторінки у Facebook», — йдеться в повідомленні суду.

Також зазначається, що чоловік підтримував президента країни-агресора, публічно звинувачував Президента України Володимира Зеленського у провокуванні нападу на Україну. А також публічно звинувачував ЗСУ у вбивствах, грабунках та фізичному насиллі на Донеччині та принижував честь і гідність українців за національною ознакою. 

«Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю», — додали у Вінницькому міському суді.

І оскільки Україна — це не росія, то навіть для пропагандистів є доступ до апеляцій. Однак, судячи з повідомлень Вінницького апеляційного суду, виходить те, що зараз засудженим за статтею 436-2 Кримінального кодексу наразі відмовляють в скасуванні, пом’якшенні покарання.

30 листопада Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу 51-річного Г., обвинуваченого у пропаганді війни та поширенні символіки комуністичного тоталітарного режиму.

«На судовому засіданні Г. просив скасувати вирок і закрити провадження у зв’язку із відсутністю у його діях складу кримінальних правопорушень. Пояснив, що картинку із зображенням герба Радянського Союзу і написом «СССР, просыпайся!» зберігав в особистій інтернет-колекції соцмережі «Вконтакте», — пишуть в повідомленні суду.

Однак суд встановив, що на 5 березня ця публікація перебувала у відкритому доступі в соцмережі. Також співробітники СБУ виявили в акаунті обвинуваченого інформацію про схвалення комуністичного режиму, публічний заклик до війни РФ з Україною та листування антиукраїнського змісту.

«Вислухавши учасників судового засідання, колегія ВАС ухвалила залишити вирок Вінницького міського суду без змін. Тож за пропаганду війни та поширення комуністичної символіки Г. призначено три та п’ять років ув’язнення відповідно. Шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим чоловік отримав остаточне покарання – п’ять років позбавлення волі», — написали в апеляційному суді.

Минає 10 місяць війни, а пропагандистів все ще катма

І попри те, що минуло вже 300 днів повномасштабної війни, правоохоронці продовжують виявляти нових і нових прихильників «руського міру» на Вінниччині.

У листопаді Вінницька обласна прокуратура скерувала до суду матеріали слідства щодо 69-річного жителя Вінниці, який підтримував збройну агресію росії в Україні.

«Обвинувачений лайкав та публікував дописи про «освободительную спецоперацию на Украине», в тому числі в захопленому Маріуполі; відео з військовослужбовцями рф, які хваляться «подвигом» і «героизмом» на окупованих ними українських територіях, та з їхніми заявами про винесення «смертных приговоров» військовослужбовцям Збройних сил України. Протиправний зміст поширених публікацій підтверджено лінгвістичною експертизою», — йдеться у повідомленні прокуратури.

На початку грудня СБУ викрила чергову прибічницю військової агресії російської федерації на Вінниччині.

«Колишня вчителька російської мови з місцевої школи Ладижина свідомо поширювала ворожі наративи на власній сторінці у соцмережі, цитувала ворожих спікерів, що «8 лет тєрзалі Донбас» і про те, що українська влада начебто обстрілює Запоріжжя, — пишуть в СБУ. — Вона відкрито шанувала злочинні дії окупаційних військ та підтримувала агресивну політику путіна, навіть вступила до «клубу його друзів. Фігурантка поширювала антиукраїнський контент в соцмережах, робила з солдатів російської армії — «героїв».

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про перший вирок за ухилення від призову: у Вінниці судили 26-річного молодшого лейтенанта.

 

Читайте також:

СБУ заблокувала пабліки, де фсб намагалася вербувати жителів Вінниці

Побудова ТЦ перед Центральним ринком. Суд розглядає законність продажу землі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тыдыш

    блін, скільки дебілів

keyboard_arrow_up